Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Koruna přišla o psychologickou podporu + aktuální vývoj EURCZK

FX NEWS

Česká národní banka ukončila intervenční režim, prostřednictvím kterého bránila nadměrným výkyvům kurzu koruny. Kurz v návaznosti na to skokově oslabil o zhruba dvacet haléřů. Dle guvernéra ČNB Michla nelze brát tento krok jako signál k brzkému snížení sazeb. Rizika prognózy jsou proinflační, což znamená udržení strategie vyšší sazby po delší dobu.

ČNB intervenovala naposledy v říjnu 2022. Od té doby intervenční režim působil v podstatě jako psychologická pojistka, díky které se trh neodvážil shortovat korunu ve velkém. Nejenže to bylo pro spekulanty nákladné s ohledem na úrokový diferenciál, možnost zásahu ČNB jim značně redukovala i potenciální dosažené zisky. A právě tento druhý faktor včera zmizel, což by některé shortaře mohlo přilákat. Zejména pokud víme, že rizika slabší koruny převládají. Oslabení kurzu navíc očekává i sama ČNB, jak ukázala aktualizovaná prognóza.

Bankovní rada se sice dopady ukončení intervenčního režimu snažila mírnit oznámením o obnovení odprodeje výnosů devizových rezerv. Nad rámec toho upozornila, že ČNB funguje v kurzovém režimu řízeného floatu, což jí umožňuje kdykoliv na devizový trh vstoupit a zabránit tak například nadměrným výkyvům. Koruna se ale i tak prudkému oslabení nevyhnula. Při pohledu na následné usazení kurzu kolem hranice 24,20 za euro můžeme spekulovat, zda se ČNB nerozhodla dopady mírnit právě okamžitým odprodejem výnosů z devizových rezerv.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje měnového páru EURCZK

Forex měnový pár EURCZK se aktuálně nachází v oblasti letošní otevírací ceny. Po silném poklesu (posílení české koruny oproti euru) došlo v posledních měsících k růstu. Růst je realizovaný v rámci uptrendového kanálu, který měnový pár velmi pěkně dodržuje. Ukončení intervenčního režimu ze strany ČNB urychlylo růst ceny od Low kanálu k jeho High, kde se cena v současné chvíli nachází. Trh vypadá z pohledu technické analýzy růstově, aktuálně je však nastavený na mírnější korekci.

Graf EURCZK

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Koruna přišla o psychologickou podporu + aktuální vývoj EURCZK