Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Koruna naráží na silný support. Rizika slabšího kurzu zůstávají + aktuální vývoj EURCZK

FX NEWS

Koruna posílila k hranici 24,00 EURCZK, v zisku byly i ostatní měny regionu. Z globálního hlediska  výrazněji posílil dolar. Na páru s korunou jsme se nad 22,15 USDCZK. Z delší perspektivy bude u americké měny záležet na datech, zejména inflaci, na která bude reagovat centrální banka. Sledujeme rovněž vývoj tržních sazeb s důrazem na ty dlouhodobé. 

Koruna se v posledních dnech drží kolem hranice 24,00 za euro. Po výrazném oslabení na začátku měsíce způsobeným formálním ukončením intervenčního režimu ze strany ČNB se u domácí měny dala korekce očekávat. Umazání korunových ztrát nebylo přiživeno daty, spíše relativně klidnou tržní náladou, případně jestřábím vyzněním zápisu ze srpnového zasedání ČNB. Trh nadále čeká, že by úroky mohly klesnout už letos, a to na horizontu tří měsíců o cca 50 bodů. Nelze však zcela vyloučit, že první snížení bude posunuto až na začátek příštího roku.

Od pondělí se středový kurz eura vůči koruně pohybuje spíše do strany v rozmezí 23,98 až 24,05 EURCZK. Posilování koruny narazilo na silnou hranici 24,00 EURCZK, pod kterou se kurz dokázal dostat jen na krátkou dobu. Tato úroveň je z psychologického hlediska velmi silný support. Zároveň se zde nachází spodní hranice býčího kanálu, ve kterém se kurz eura vůči koruně pohybuje od dubna letošního roku. Pokud by měla koruna ještě více posílit, musel by přijít nějaký opravdu výrazný impuls. Je nutné zmínit, že z dlouhodobého hlediska stále přetrvávají rizika na straně koruny.

V porovnání s americkým dolarem se česká měna dočkala výraznějších pohybů. Za poslední týden se kurz posunul z 22,20 USDCZK k 21,97 USDCZK, než přišla korekce, která umazala korunové zisky a dostala ji zpět nad úroveň 22,15 USDCZK. Velkou roli zde hraje i pohyb na EURUSD, kde ve stejném časovém období dolar mírně oslaboval, ale ve včerejším obchodování nastal obrat posilující dolar. Zelené bankovky během dne posílily o více než 0,6 % k 1,085 EURUSD.

Přestože dolar posílil, existuje zde i riziko oslabení v krátkodobém i dlouhodobějším horizontu. Nemyslíme si, že na americkou měnu má v tuto chvíli vliv renminbi, kdy čínská centrální banka brání výraznějšímu posílení dolaru nad úroveň 7,30 USDCNY. Nicméně krátkodobý výkyv by mohl nastat v případě potenciálních intervencí ze strany Bank of Japan, jako tomu bylo loni vzhledem k překvapení. Japonský jen vůči dolaru v polovině srpna oslabil nad 145,00 USDJPY. Je potřeba mít na paměti, že právě v rozmezí 145 až 150 USDJPY loni na podzim intervenovala japonská centrální banka, aby posílila svoji měnu. Netvrdíme, že by se scénář musel nutně opakovat, ale jisté riziko pro americkou měnu tu podle nás je.

Na druhou stranu, pro dolar jsou v delším časovém horizontu nejdůležitější fundamenty. Hlavní roli budou hrát ekonomická data a další měnověpolitické zasedání. U ECB je další utažení měnové politiky téměř stoprocentní, u Fedu se v září úroková pauza očekává s více než 85% pravděpodobností. Potenciální jestřábí překvapení by mohlo dolaru pomoci. Doprovodný komentář bude klíčový.

Vedle koruny posílil i maďarský forint a polský zlotý. Forint od svých srpnových maxim ze začátku měsíce posílil o více než 3 % a včera se obchodoval v okolí 382 EURHUF. Zlotý sice od začátku měsíce spíše vůči euru oslaboval, ale od pondělí posílil ze 4,480 EURPLN pod 4,460 EURPLN. Dalo by se to shrnout, že měny ze střední a východní Evropy tento týden zkorigovaly své předešlé ztráty.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje měnového páru EURCZK

Forex měnový pár EURCZK velmi hezky respektuje rostoucí trendový kanál. Po odrazu od horní hrany kanálu korigoval k silné cenové úrovni 24,00, od které se opět odrazil vzhůru. Trh vypadá z pohledu technické analýzy růstově. Aktuálně se tak dá očekávat, že bude koruna oproti euru dále oslabovat uvnitř rostoucího kanálu. 

Graf EURCZK

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Koruna naráží na silný support. Rizika slabšího kurzu zůstávají + aktuální vývoj EURCZK