Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Jak velký drawdown je ještě snesitelný pro vaši strategii?

O úspěchu, Tradingové strategie

Investování a obchodování na finančních trzích, včetně Forexu, jsou často doprovázeny nevyhnutelnými výkyvy. Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují úspěch vaší investiční strategie, je schopnost spravovat riziko, které s těmito výkyvy souvisí. Jedním z hlavních ukazatelů tohoto rizika je drawdown. Ale jak velký drawdown je ještě snesitelný pro vaši strategii?

Co je drawdown?

Než se pustíme do hloubky tématu, pojďme si objasnit, co drawdown vlastně znamená. Drawdown je ztráta, kterou vaše ekvita utrpí od svého vrcholu (nebo od určitého bodu) do svého následujícího minima. Jinými slovy, je to pokles hodnoty obchodního kapitálu od jeho historického maxima. Drawdowny jsou nevyhnutelnou součástí investování a obchodování, a každý obchodník se s nimi dříve či později setká.

Snesitelnost drawdownu závisí na vaší strategii

Snesitelnost drawdownu je zásadní faktor při stanovení vaší tradingové a investiční strategie. Neexistuje jednotná odpověď na otázku, jak velký drawdown je ještě snesitelný, protože to závisí na mnoha faktorech, včetně vašich cílů, toleranci k riziku a investičním horizontu. Zde jsou některé klíčové body, které byste měli zvážit:

  1. Cíle a horizont: Pokud investujete na důchodové účely a plánujete držet svá aktiva po dlouhou dobu, můžete být ochotni snést větší drawdown, protože máte více času na to, aby se trh zotavil. Naopak, pokud investujete s krátkodobými cíli nebo obchodujete na denní bázi deriváty, může být snesitelný drawdown mnohem menší.

  2. Tolerance k riziku: Je důležité upřímně zhodnotit svou schopnost snést finanční ztráty a emocionální stres spojený s drawdownem. Pokud jste konzervativní investor, pravděpodobně budete mít nižší toleranci k větším drawdownům.

  3. Strategie a aktivy: Různé investiční strategie mají různou míru drawdownu. Například, akcie mohou mít větší krátkodobý drawdown než vládní dluhopisy. Vyberte si strategii a aktiva, které odpovídají vašim cílům a toleranci k riziku.

  4. Diversifikace: Diversifikace může pomoci snížit drawdown tím, že rozložíte své investice či obchodní pozice do různých tříd aktiv. To může snížit celkovou ztrátu během nepříznivého období.

Jak stanovit limit pro snesitelný drawdown?

Stanovení limitu pro snesitelný drawdown je individuálním rozhodnutím, které by mělo být pečlivě promyšleno. Měli byste zvážit své cíle, toleranci k riziku a investiční horizont. Následně můžete zvolit několik kroků:

  1. Analyzujte historické drawdowny: Prozkoumejte historický výkon vaší strategie nebo aktiv a zjistěte, jaké drawdowny již v minulosti nastaly. To vám poskytne představu o tom, co můžete očekávat.

  2. Nastavte konkrétní procento: Můžete si stanovit konkrétní procento poklesu od vrcholu, které jste ochotni snést, například 10 %, 20 % nebo více.

  3. Upravte strategii: Pokud zjistíte, že vaše stávající strategie má tendenci mít drawdowny, které překračují váš limit, můžete zvážit úpravu strategie nebo diverzifikaci portfolia.

  4. Monitorujte pravidelně: Pravidelně sledujte vývoj svého portfolia a reagujte na případné změny. Pokud se drawdown začne blížit vašemu limitu, můžete zvážit opatření, jako je redukce rizikových aktiv.

Závěr

Drawdown je nevyhnutelnou součástí investování či obchodování CFD či jiných finančních nástrojů. Je důležité stanovit si limit pro snesitelný drawdown, který odpovídá vašim cílům, toleranci k riziku a investičnímu horizontu. Mějte na paměti, že snižování rizika nemusí vždy vést k nejvyšším výnosům, a naopak, větší riziko může přinést vyšší odměnu. Je tedy důležité najít rovnováhu mezi rizikem a odměnou, která vám nejlépe vyhovuje.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Jak velký drawdown je ještě snesitelný pro vaši strategii?