Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Inspirace na víkend: Jak přežít na cestě tradera

O úspěchu

Strategie selhávají, protože selhávají tradeři. Stačí pouze několik ztrátových obchodů v řadě a oni celý systém zahodí a začnou hledat něco jiného. V tom horším případě se vrátí zpátky ke spoléhání na vlastní instinkty.

Tato situace pak vede ke klesající spirále a nevyhnutelně ke krachu všech nadějí na úspěch. Emoce totiž nutí lidi vstupovat do obchodů na mrtvých high a vystupovat z nich na mrtvých low (v případě shortů obráceně). Na vině je chamtivost při vstupech do obchodů a strach při jejich uzavírání. Jedna horší emoce než druhá. 

Finanční trhy jsou samozřejmě ve výhodě a s pravidelnou přesností nachytávají lidskou povahu, zvlášť když dojde na chamtivost, strach a naději. Klíčem je si pamatovat, že k největším pohybům na trzích nedochází tehdy, když se obchodníci obecně „cítí v pohodě a věří v nákup nebo prodej“. Dochází k nim ve chvíli, kdy se najednou skupiny obchodníků dostanou do problémů a jsou donuceni opustit své pozice. S nadsázkou tak můžeme říct, že ve skutečnosti obchodníci neobchodují Forex, akcie, futures, nebo opce, ale jiné obchodníky.

O finančních trzích se může mluvit o jakémsi "Bohu pokušení".  Ziskoví obchodníci jsou si však vědomi svých emocí. Umí zvládat svůj strach, naději i chamtivost. Vědí, že pokud dodrží svůj plán bez ohledu na psychické rozpoložení, dosáhnou svého cíle. Jejich snahou je navodit stav mysli profesionálního obchodníka, která je bude chránit před podlehnutím všem těmto pokušením. Stejně jako dobří lyžaři se jen zřídka bojí trati. Prostě jedou a jsou si vědomi, že budou cestou reagovat na změny na dráze, pokud na ně narazí. Stejné je to i s obchodováním: Obchodníci musí důvěřovat své technice. V tom je krása nashromáždění správného rozpoložení mysli ještě předtím než obchodník začne svůj den. Umožní mu to, aby se cítil jako dobrý lyžař - v pohodě a uvolněný pro naplňování svého záměru. 

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Inspirace na víkend: Jak přežít na cestě tradera