Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Inspirace na víkend: 10 pravidel tradingu Larryho Williamse

O úspěchu

Larry Williams je legendou tradingu a pokládaný za jednoho z nejlepších krátkodobých obchodníků na světě. Vyhrál mnoho tradingových mistrovství a je jediným futures obchodníkem na světě, který opakovaně vydělal milion dolarů obchodováním vlastních peněz na live seminářích. S tradingem začal v roce 1965. Krátce na to spustil průlomový výzkum trhu a o rok později představil svůj slavný indikátor Williams% R. Tento indikátor je stále součástí prakticky všech tradingových platforem a využíván obchodníky po celém světě. 

O Larrym a jeho tradingu by se daly napsat stohy článků. Pojďme se teď ale podívat na jeho 10 pravidel obchodování, které jsem pro vás připravili. Každé z nich stojí za zamyšlení a vypovídá mnoho o povaze trhů, obchodování i psychice tradera

1) Je to všechno o přežití

Při obchodování nejde jen o vítězství nebo prohru. Je to hlavně o přežití. Pokud nepřežijete, nemůžete nikdy vyhrát.

Prvním požadavkem na přežití je, že musíte vycházet z určitých předpokladů. Fámy, úplňky, tipy, pocity apod. nejsou předpoklad. Předpoklady krátkodobého obchodníka se mohou lišit od dlouhodobého investora. Oba však musí vycházet z určité logiky, která funguje.

Vždy bude existovat více strategií, které nefungují, než těch které přináší trvalé zisky. Než se pustíte do reálného obchodování, doporučuji vyvinout veliké úsilí a strávit hodně času vzděláváním a pilováním vlastní obchodní strategie. Poté co budete mít pod kontrolou money management, platný systém a přístup k trhům, budete potřebovat ještě kontrolu sami nad sebou.

2) Nakonec je to vždycky hra emocí – vždy byla, je a bude

Kdykoliv se jedná o peníze, vaše peníze, vaří se krev, potí se ruce a převažují nelogické emoce. Když většina obchodníků nakupuje, měli by prodávat. A naopak. Strach, emoce, obavy z velké investice, nepřiměřená sázka na jeden obchod, to všechno je součástí dennodenního obchodování. Řízení peněz rozhoduje, nakolik emocionální bude váš trading.

3) Chamtivost převládá

Je prokázáno, že lidé jsou více motivování chamtivostí než strachem nebo snahou o pochopení. Pouhá skutečnost, že jste spekulant, znamená, že máte menší strach než normální člověk. Jste tak více motivovaný vydělávat peníze. Ostatní lidé jsou naopak motivováni peníze neztratit.

Chamtivost je obchodníkova achillova pata. Chamtivost vás bude držet ve ztrátových obchodech a nutit ukončovat brzy ty ziskové. Naděje je nejhorší nepřítel, protože Vás nechá snít o velkých ziscích a vstupu do nereálného světa. Věřte mi, svět spekulací je velmi reálný a lidé v něm ztratili vše, co měli. Počínaje penězi, přes sňatky až po rodinu. Musíte zvládnout chamtivost, bez toho nemůžete na finančních trzích přežít.

4) Strach brání riskovat - ve chvíli, kdy byste měli riskovat

Stručně řečeno, chamtivost způsobí, že budete dělat to, co byste neměli. Strach způsobí, že nebudete dělat to, co byste měli.

Psychologové říkají, že když se bojíme, máme tendenci ztuhnout. Spekulanti se pak chovají jako zvěř ulovená v reflektoru auta. Vidí auto (ztrátový obchod), přijmou jeho rychlost 120 mil za hodinu, ale nedokážou přijmout kroky, aby se z této pasti dostali.

Ještě horší je, že se tento strach přenáší i na vítězné obchody. Nevím sice proč, ale je to tak. Spekulanti mají více strachu při obchodech s větší pravděpodobností úspěchu. Většina z nich se vyděsí velikostí ziskového obchodu.

5) Money management je klíč k vytváření bohatství

Jistě, můžete vydělat nějaké peníze jako obchodník nebo investor a mít v rukávu pár dobrých historek jak se vám to povedlo. Ale ke konzistentnímu navyšování kapitálu nedojde, pokud nebudete mít dobře zvládnuté řízení peněz.

Pravděpodobně jsem se nejvíce proslavil vítězstvím v Robbins World Cup Trading Championship, kde jsem udělal během 12 měsíců z 10 000 dolarů více než jeden milion. Byly to skutečné peníze, skutečné obchody a výkon v reálném čase. Po celá léta mě lidé žádali, abych jim řekl, jak jsem to udělal. Říkám jim, že to, co vytvořilo tento obří zisk, nebylo ani tak mými obchodními schopnostmi, jako velmi agresivní formou řízení peněz, kterou jsem použil. Spočívalo to v koupi více kontraktů, když jsem měl dostatek finančních prostředků a rychlým utnutím ztrát.

To je to, proč jsem dokázal vydělat tolik peněz během tak krátké doby. Ne nějaké obchodní dovednosti. O deset let později vyhrála moje 16 letá dcera stejným principem tu samou soutěž. Z 10 000 dolarů udělala 110 000 dolarů (druhý nejlepší výsledek ve 20leté historii šampionátu). Tohoto výsledku nedosáhla díky nějakému zázračnému systému obchodování nebo magickému vzorci. Šlo pouze a jenom o použití správné formy money managementu.

6) Velké peníze nedělá velká sázka

Pravděpodobně jste četli příběhy těch, kterým říkám „hulvátší obchodníci“, jako Jesse Livermore, John „bet a millions“ Gatese, Niederhoffer, Franke Joe a podobně. Všichni nakonec díky velkým sázkám ztratili mnoho času, museli začínat znova.

Chytré peníze nejsou nikdy tvořeny velkými sázkami. Proč by měly? Můžete vyhrát hodně i v případě malých sázek a to s nižším rizikem. Pokud riskujete hodně, můžete o všechno přijít.

Je to jako ruská ruleta. Můžete také dlouho točit bubínkem pistole a neprohrát. Ale pokud to budete dělat hodně často, výsledek může být jenom jeden – smrt. Pokud budete neadekvátně riskovat, jste odsouzeni k prohře. Nikdy jsem nevsadil hodně. Na pozici vždy vsadím pouze malé procento svého účtu a tím kontroluji své ztráty.

7) Bůh může oddálit, ale bůh nepopírá

Nikdy nevím, kdy v průběhu roku vydělám své peníze. Může to být prvním obchodem v roce nebo třeba tím posledním (i když doufám, že ne). Vítězství je někde tam venku a je potřeba ho využít. Musíte však být připraveni na dlouhý a nelítostný boj.

Přestože se držím dál od věřících lidí, myslím, že víra ve vyšší moc, boha, je zásadní pro úspěch obchodníka. Pomáhá zasadit výhry a prohry do jiné perspektivy. Umožňuje přečkat spoustu bolesti, kterou vám trh způsobí. Bůh a trhy nejsou tím nejlepším spojením – nikdy bych nezneužil spojení s Bohem, abych se modlil za zisky. Přesto však mě toto spojení drží a umožňuje přečkat obchodní neúspěchy.

8) Domnívám se, že obchod, ve kterém jsem, bude ztrátový

Toto je nejcennější víra a majetek obchodníka. Spousta obchodníků, kteří prošli lekcemi o pozitivním myšlení si myslí, že každý jejich další obchod bude ziskový. Já ne! Hluboko ve svém nitru myslím, že bude ztrátový. Nežiji v žádném bludu, že vyhraji. Moje činnost je činností bezvadného bojovníka. Budu chránit sám sebe a utíkat před nereálnými nadějemi.

9) Vaše štěstí bude pocházet z vašeho zaměření – zaměření na jeden trh a jednu techniku

Všeuměl se nikdy nestane bohatým traderem. Proč? Protože obchodník se musí zaměřit na trhy, věnovat pozornost detailům obchodování aniž by do hry zasáhly emoce. Okamžik rozptýlení je v tomto oboru velmi nákladný. Nedostatek pozornosti může znamenat, že do obchodu vůbec nevstoupíte nebo bude nakonec ztrátový.

Soustředění pro mě znamená, zúžení rozsahu obchodování na jeden nebo dva trhy nebo na konkrétní obchodní techniku. Už jste někdy zkoušeli žonglování? Je docela těžké udržet tři míčky najednou. Většina lidí se může naučit vidět detaily po asi 3 hodinách praxe. Přidá se jedna koule navíc, jeden detail, a vznikne nový nepořádek a chaos. Jen velmi málo lidí dokáže žonglovat jako kejklíři. Je to přesně tak těžké, jako když vaše oči sledují příliš mnoho dat najednou.

Je to jako se sportovci, umělci, podnikateli, hudebníky apod. Všichni jsou mistry v tom svém jednom oboru. Čím užší je Vaše zaměření, tím lepších výsledků dosáhnete.

10) Když jste na pochybách nebo vše ostatní selže, jdete zpět k pravidlu JEDNA!

Závěrem
Až budete o víkendu odpočívat a rozjímat nad trhy. Zamyslete se nad každým z těchto pravidel a řekněte si, jak byste ho mohli aplikovat na svůj vlastní trading. 

Autor: Forex-Zone

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Inspirace na víkend: 10 pravidel tradingu Larryho Williamse