Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Fed si odpočine aneb Další holubičí komentáře z řad FOMC

FX NEWS

Po slabé první polovině aktuálního týdne si dolar během čtvrtka připsal zisky. Byť se včerejší den nesl ve znamení několika komentářů ze strany představitelů Federálního rezervního systému, zeleným bankovkám pomohla spíše data, stejně jako oslabující euro.

Na prosincovém zasedání Fed potvrdil očekávání ohledně dalšího utahování měnové politiky během letošního roku. Následné Fed Minutes však poměrně jasně naznačily, že americká centrální banka bude v procesu navyšování sazeb mnohem opatrnější, a to v závislosti na datech přicházejících z ekonomiky, což vedle zápisu nakonec potvrdila i slova několika členů měnového výboru.

A další komentáře se objevily i včera. Nejprve šéf richmondského Fedu Thomas Barkin upozornil, že Fed bude vyčkávat a pozorovat, než udělá v otázce sazeb další krok. Stejně jako další tři američtí centrální bankéři tedy naznačil pauzu, kterou si nyní Fed patrně vyhradí na sledování nejen ekonomického, ale i finančního vývoje.

Že bude Fed vyčkávat, poté zopakoval nejen šéf chicagského Fedu Charles Evans, ale i sám Jerome Powell. Vedle toho guvernér opět zdůraznil nezávislost své instituce, čímž se ohradil proti nedávným výrokům prezidenta Trumpa. Powell také upozornil, že současný shutdown vlády nejspíše nebude mít na ekonomiku velký dopad. Největší hospodářství svět si dle šéfa Fedu udržuje svou dynamiku, oproti tomu to globální začíná zpomalovat. S ohledem na růst ekonomiky Powell rovněž uvedl, že Fed bude nadále pokračovat v osekávání své bilance, aby tak v budoucnu byla významně nižší než teď.

Nejvíce holubičím tónem promluvil prezident saintlouiského Fedu James Bullard. Ten považuje současnou výši sazeb za konečnou, čímž naznačil, že pokud se situace významně nezmění, bude na příštích zasedáních hlasovat proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Přestože bude Fed nyní patrně vyčkávat, stále se očekává, že by sazby měly letos růst ještě dvakrát.

Pokud by Bullard skutečně hlasoval proti případným hikům, byl by prvním, kdo by od nástupu Powella hlasoval proti němu. Prezident saintlouiského Fedu má obavy, že by další zvyšování sazeb mohlo uškodit ekonomice. Dokonce to dle něj už na trzích vidíme. „Trh má téměř vždy pravdu. Mýlí se Fed,“ prohlásil.

Výše zmíněné komentáře se nesly v duchu toho, co již zaznělo dříve, tudíž dopad na dolar nebyl nikterak výrazný. Více se u páru EURUSD projevilo slabší euro spojené například s horším výsledkem francouzského průmyslu. Naopak americkou měnu podpořil nižší než očekávaný počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

Dnes nás ze zahraničních dat čeká například americká inflace za prosinec, která měla vinou levnější ropy zpomalit z 2,2 % meziročně na 1,9 %. V jádrovém vyjádření, tj. bez potravin a energií, by naopak měla setrvat na 2,2 % meziročně, což podporuje vidinu dalšího utahování americké měnové politiky.

Dolar se dnes ráno vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1523 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 95,34 bodu. Během dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí od 1,1486 do 1,1590 EURUSD.*

 

S korunou měla včera potenciál zahýbat zejména data o inflaci. Ta podle ČSÚ meziročně dosáhla dvou procent, průměrná inflace tak za rok 2018 byla 2,1 %, tedy jen o desetinu procenta nad cílem. Českou národní banku překvapily zejména nižší ceny potravin a pokles cen ropy, což označila za protiinflační riziko. Podle prognózy ČNB ale „zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky,“ uvedl ředitel sekce měnové Petr Král.

Nejen ČNB, ale i analytici očekávají brzké zvýšení cen i mezd, což by mělo centrální banku vést k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Guvernér Jiří Rusnok v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že „úrokové sazby půjdou nahoru i v tomto roce“. Otázkou je podle něj to, zda dojde k plánovaným dvěma hikům nebo se jejich počet změní. „Je vysoce pravděpodobné, že hranice dvou procent padne,“ dodal.

Inflace neměla ve výsledku na korunu nikterak výrazný vliv. Domácí měna se tak spíše svezla na vlně zpevnění, kterou jsme během čtvrtka pozorovali jak na polském zlotém, tak u maďarského forintu. Vedle toho svou roli sehrál i výše zmíněný Rusnokův komentář ohledně sazeb.

Dnes nás čeká výsledek tuzemských maloobchodních tržeb za listopad a poslední revize HDP za třetí kvartál, včetně sektorových účtů. Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,57 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,57 až 25,66 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,06 až 22,25 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Dominik Stroukal
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fed si odpočine aneb Další holubičí komentáře z řad FOMC