Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Fed potěšil držitele rizikových aktiv

FX NEWS

Včerejší zasedání Fedu trhy podpořilo v ochotě riskovat. Americká centrální banka sice zvýšila úrokové sazby o dalších 75 bazických bodů, doprovodný komentář na tiskové konferenci však vyzněl holubičím tónem, což zpustilo vlnu přesunu k riziku. Prudce posílila řada aktiv od akcií,  měn na Forexu, emerging markets až po kryptoměny.

Brát zvýšení sazeb nejdůležitější centrální bankou na světě, navíc o 75 bazických bodů, jako jisté zklamání, zní až utopicky. Když je ale trh na takový krok připravený a samotné zvýšení o tuto hodnotu je již zaceněno, pak může stačit i opatrnější komunikace, která způsobí tržní reakci podobnou té včerejší.

Guvernér Powell na tiskové konferenci oznámil, že budoucí forward guidance Fedu již nebude čitelná jako doposud. Takovou zprávu trh samozřejmě nerad slyší a má na ni tendenci reagovat zaceněním prémie za nejistotu. Powell se zároveň nechal slyšet, že úrokové sazby se mohou blížit bodu, kdy bude jejich úpravy potřeba zmírnit.

Tento bod by se měl nacházet zhruba na úrovni „mírně restriktivních úrokových sazeb“. Po včerejším zasedání se Fed přitom už nachází na úrovni neutrální sazby. S přihlédnutím ke zhoršující se ekonomické situaci a včerejšímu komentáři očekáváme zářijové zvýšení o 50-75 bazických bodů.

Co se týče tržní reakce, dolar skokově oslabil o 0,75 %. Vůči euru se vrátil nad úroveň 1,0200 EURUSD, kde se obchoduje i dnes ráno. Velký posun jsme zaznamenali na páru dolaru s jenem, který je v posledních měsících extrémně napjatý a překoupený. Výstup ze zasedání Fedu podpořil japonskou měnu, která během asijské seance vůči zeleným bankovkám posílila o procento a půl.

Jistou úlevu našly i měny regionu, když koruna posílila o necelých deset haléřů do spodní oblasti aktuálního obchodního pásma mezi 24,50-60 EURCZK. Forintu se podařilo zkorigovat včerejší ztráty, které vůči euru v odpoledních hodinách činily přes 1,5 %. Dnes ráno se obchoduje poblíž 403,5 EURHUF, což odpovídá umazání zhruba polovin včerejších ztrát.

Pod důležitou psychologickou hranicí 10,00 se vůči euru drží norská koruna, která po silném výplachu z druhého kvartálu již měsíc prudce posiluje. K dnešnímu dni odmazala již více než polovinu jarních ztrát. Na silnější úrovně ji pomáhá větší ochota riskovat, korelace s vývojem amerického akciového indexu S&P500, vysoké ceny ropy a plynu a také tamní centrální banka zvyšujcí úrpkové sazby, byť pomalejším tempem než jiné banky.

Graf EURNOK 28. 7. 2022
Zdroj: TradingView

Pár EURNOK včera poprvé za čtyři měsíce na denním grafu uzavřel v přeprodaném teritoriu, když se hodnota oscilátoru RSI ustálila na hodnotě 27,4 bodu. Na čtyřhodinovém grafu se pak RSI včera pohybovalo i okolo hranice 15 bodů, což značí extrémní přeprodanost tohoto měnového páru. Norská koruna oblastí okolo 10,00 EURNOK dle našeho názoru proplula až moc jednoduše, tudíž předpokládáme její návrat k těmto úrovním. Nevylučujeme však, že by se tato severská měna ve zbytku roku udržela pod hranicí 10,00 za euro.

Autor: David Jansa
Zdroj: Roklen24

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Fed potěšil držitele rizikových aktiv