Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Fed jako středobod týdne. Oznámí začátek kvantitativního utahování?

FX NEWS

Koruna si za minulý týden připsala mírné zpevnění, které bylo primárně podpořeno zesilující vidinou zvýšení úrokových sazeb ČNB. V případě dolaru jsme pozorovali rovněž posun k silnějším hodnotám, které by tento týden mohly být ještě posunuty samotný Fedem.

Vývoj koruny byl podpořen nejen srpnovou inflací, která za srpen dosáhla 2,5 % meziročně, ale rovněž i hlasy z ČNB. Ty se všeobecně shodují na tom, že situace nahrává tomu, aby úrokové sazby byly ještě zvýšeny. Otázkou však zůstává, zda se tak stane již v září, případně v listopadu, což jsou aktuálně nejžhavější termíny.

Dnes do tohoto čekání vstoupí domácí fundament v podobě indexu cen výrobců za srpen. V jeho případě se očekává meziroční růst o 1,3 % oproti předchozím 1,1 %. Jako další pak budou zveřejněny indexy exportních a importních cen za červenec. Dále bude zajímavé sledovat, zda se během týdne nedočkáme dalších vyjádření ze strany ČNB. Ta by mohla přijít v první polovině týdne, jelikož ve čtvrtek se bankovní rada ponoří do mediální karantény.

Aktuálně se koruna obchoduje těsně pod 26,09 za euro. Kurz by se pro dnešek mohl obchodovat v rozmezí 26,05 až 26,12 EURCZK.

Co se týče dolaru a eura, americké měně se během minulého týdne podařilo umazat část předchozích ztrát, což ji dostalo k hranici 1,194 za euro.

Hlavním fundamentem dalšího vývoje bude středeční zasedání americké centrální banky. I přesto, že se ukázalo, že americká inflace se během minulého měsíce přiblížila k 2% inflačnímu cíli, nečekáme, že by to Fed donutilo k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Na tom se shoduje i odhad agentury Bloomberg, která dalšímu tzv. „hiku“ již v září přiřazuje pravděpodobnost pouhých 2,1 %.

Hlavním fundamentem dalšího vývoje tak bude pravděpodobně rétorika šéfky Fedu Yellenové během její tiskové konference, stejně tak i nová ekonomická prognóza.

I tak bychom ale nemuseli nutně zůstat bez „akce“. Fed by totiž mohl ve středu oznámit začátek postupného osekávání své bilance – tzv. kvantitativní utahování. Jak již zaznělo na minulém zasedání, měnový výbor by tento krok mohl oznámit „relativně brzy“, pod čímž si velká většina trhu představuje právě zářijový termín.

Plán Fedu je takový, že osekání bilance bude probíhat omezováním reinvestic prostředků plynoucích ze státních dluhopisů před splatností, a to v rámci stanoveného limitu, který se bude postupně navyšovat. „Startovací“ limit byl nastaven na 6 miliard dolarů za měsíc, přičemž každé tři měsíce bude tato hodnota navýšena o dalších 6 miliard až do doby, než dosáhne 30 miliard dolarů za měsíc.

V případě hypotékou krytých cenných papírů byl ten samý měsíční limit nastaven na 4 miliardy dolarů s tím, že každé tři měsíce proběhne další zvýšení o tu samou částku až do doby, než dosáhne 20 miliard dolarů za měsíc.

Na začátku by tak Fed měl omezit celkové měsíční reinvestice pramenící z výnosů držených dluhopisů a hypotékou krytých cenných papírů před splatností o 10 miliard dolarů. Výnosy, které však získá nad rámec tohoto limitu, bude dále reinvestovat. Jakmile bude proces navyšování limitů dosažen do výše zmíněných maxim (30 mld. USD a 20 mld.USD), bilance Fedu by se měla měsíčně snížit o 50 miliard dolarů.

Co se týče následné reakce trhů, nečekáme, že by mělo dojít na výraznější výkyvy jak toho devizového, tak i dluhopisového.

Z hlediska dnešních dat se v zahraniční dočkáme nejprve evropské inflace měřené indexem cen spotřebitelů za srpen (odhad 1,5 % y/y a 0,3 % m/m), z USA pak přijde pouze index realitního trhu NAHB.

Z dalšího dění v zahraničí je pak možné zmínit parlamentní volby v Německu, které se odehrají v neděli.

Dolar se aktuálně obchoduje na 21,83 USDCZK a na 1,194 EURUSD. Rozmezí pro dnešek by mělo činit v prvním případě 21,78 až 21,88 USDCZK a 1,192 až 1,196 EURUSD.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Když MÉNĚ znamená VÍCE
Strategie obchodování oblasti hodnoty
Intermarket analýza: Euro má našlápnuto k downtrendu

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Fed jako středobod týdne. Oznámí začátek kvantitativního utahování?