Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

EUR/CZK - sílí debata o ukončení

Očima brokerů

SNB není jediná centrální banka, jejíž FX politika je v rozporu s realitou. Centrální banka České republiky (ČNB) vytvořila v roce 2013 po vzoru SNB minimální směnný kurz EURCZK.

Cílem ČNB bylo zabránit euru znehodnocovat a vykolejit výhled růstu malé, exportem poháněné ekonomiky a spustit široké deflační tlaky. S využitím většinou verbálních intervencí se ČNB podařilo dosáhnout svého cíle a není pochyb o tom, že členové jsou odhodláni jít až na minimální hranici. Pro FX obchodníky existují dva základní problémy - způsob ukončení a načasování.

ČNB upozornila, že nedojde na švýcarský model ukončení. Centrální banka bude i nadále intervenovat, aby zklidnila nadměrnou slabost eura a sílu české koruny. Zatímco devizové rezervy ČNB od začátku omezení výrazně vzrostly, nejsou tak přehnané jako v Izraeli, Norsku a Švýcarsku. Pokud by poptávka po koruně výrazně stoupla, pro ČNB nebude snadné to zvládnout.


Zrychlující se inflace, neočekávaně rychlá akumulace rezerv pro obranu spodní hranice a potřeba chránit důvěryhodnost se projevily ve výhledu vyloučením minimálního směnného kurzu. Je zajímavé, že centrální banky už nezvažují využít moment překvapení. Celková inflace vzrostla meziročně na 2,5% z 2,2% v únoru, a to díky volatilním cenám potravin a energií, ale tlak na jádro podporuje trvalý cenový tlak.


Nicméně se očekává, že inflace se vrátí k cílovým 2% centrální banky začátkem roku 2018. S největší pravděpodobností, s výjimkou nějakého extrémního šoku, je pro opuštění minimální hranice na plánovaném zasedání 4. května. Opuštěním spodní hranice pod jasným vedením dá ČNB najevo, že má situaci pod kontrolou, těžko ji vinut z nenápadného plížení a trestání trhů. Nicméně především z důvodu nahromadění měny, což ČNB znepokojuje, je možné svolat další neplánované zasedání. To je pohled zvenku, ale pokud by nizozemské a francouzské volby mířily proti EU, bude tato možnost stále pravděpodobnější.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také:
 Aussie oslabuje před zprávou RBA proti dolaru
Trumpovo slepé místo mezi EM měnami: sell EURPLN
IMM nekomerční zobrazení pozic

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
EUR/CZK - sílí debata o ukončení