Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Důvěra v ekonomiku klesá. Hrozí hluboká recese? + aktuální vývoj EURCZK

FX NEWS

Ekonomická situace se nevyvíjí ideálním směrem. Důvěra v tuzemskou ekonomiku podkopává zejména zhoršující se poměry v průmyslu. O nic lépe na tom nejsou naši němečtí sousedé, kteří se také pohybují na samotné hraně recese. Koruna včera byla v mírném zisku. Výraznější pohyb může přijít zítra po tiskové konferenci ČNB.

Důvěra v českou ekonomiku v září znovu klesla. Podnikatelská důvěra klesla z 93,9 na 89,4 bodu. Nejvíce ekonomický sentiment podkoplo odvětví průmyslu (meziměsíční pokles o 7,6 bodu). Zejména v automobilovém průmyslu se podnikatelé obávají poklesu výroby kvůli výpadkům v dodavatelském řetězci. Například Škoda Auto musela tento měsíc na týden zastavit výrobu kvůli výpadku dodávky komponentů do motorů od slovinského subdodavatele. Oproti tomu důvěra spotřebitelů klesla z 91 na 88,3 bodu. Respondenti očekávají celkové zhoršení ekonomické situace v příštích 12 měsících. Znovu také začaly růst obavy z rostoucích cen. Není tedy velkým překvapením, že se snížil i souhrnný indikátor ekonomického sentimentu, který se nyní na úrovni 89,2 bodu nachází na nejnižší úrovni od března 2021, což bylo v době covidového lockdownu.

Mírný pokles ekonomického sentimentu v Německu včera zveřejnil Ifo institut. Hlavní index v září klesl z 85,8 na 85,7 bodu. Tržní konsensus počítal s výraznějším pohybem k 85,2 bodu. Na rozdíl od tuzemského průmyslu se úroveň toho německého meziměsíčně mírně zlepšila. Nicméně výhledy na následujících dvanáct měsíců zůstávají pesimistické. Dílčí indexy klesaly i v odvětví služeb a stavebnictví. Právě ve stavebnictví jsme na nejnižší hodnotě od ledna 2009.

Koruna byla v pondělí v mírném zisku. Poté, co se ráno potácela kolem úrovně 24,40 EURCZK, dokázala ve večerních hodinách zpevnit pod 24,35 EURCZK. V horizontu posledních dvou týdnů tedy česká měna vůči té evropské posílila, což se dá považovat částečně jako důsledek rétoriky guvernéra Michla a částečně to bude dáno přirozenou korekcí.  Vůči dolaru se koruna drží těsně pod hranicí 23,00 USDCZK. Zde hraje roli sílící americká měna, která zabraňuje koruně dostat se na ziskovější úrovně. Zelené bankovky posilují hlavně kvůli jestřábí rétorice šéfa Fedu Powella a aktualizované prognóze z minulého týdne. Přestože trhy v minulosti zaceňovaly, že 5,5% hlavní úroková sazba je vrcholem tohoto cyklu, po zasedání z minulé středy se vytvořil prostor pro další potenciální navýšení do konce tohoto roku. Dolarové rally se tedy včera dostalo až pod 1,060 EURUSD, což jsou nejsilnější dolarové úrovně od března.

Pro korunu bude tento týden klíčové měnověpolitické zasedání české centrální banky. Přestože sazby budou znovu ponechány na stávající úrovni, bude důležitá rétorika Aleše Michla. Dá se očekávat, že guvernér ČNB se bude znovu snažit přesvědčit trhy, že snižování sazeb se letos dost možná konat nebude. Tudíž tu je potenciál k dalšímu posílení koruny. Nicméně z dlouhodobého hlediska stále přetrvávají rizika na straně slabší koruny.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Graf vývoje měnového páru EURCZK

Forex měnový pár EURCZK se stále pohybuje v rostoucím trendovém kanálu. Po silném odrazu od kulatého čísla 24,00 CZK za jedno euro a spodní hrany kanálu vytvořila cena prozatimní letošní High na ceně 24,65. Poté následoval návrat zpět do oblasti kanálu a vyvanutí krátkodobého růstového momenta. Aktuálně tak zde máme spíše pohyb do strany a hledání nové krátkodobé rovnovážné ceny. Celkově je však trh nastaven růstově a supporty pod trhem v čele se spodní hranou kanálu budou znamenat potenciální začátek nového uptrendu. Můj náhled je proto stále rostoucí. Koruna by tak mohla i nadále oproti euru oslabovat uvnitř kanálu.

Graf EURCZK

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Důvěra v ekonomiku klesá. Hrozí hluboká recese? + aktuální vývoj EURCZK