Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Draghi, Benda. Kdopak to mluvil? A kdo se přidá?

FX NEWS

Dalo by se říci, že včerejšek patřil centrálním bankéřům. V tisku se objevilo konkrétní prohlášení k měnové politice od člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy. Ten Hospodářským novinám řekl, že české ekonomice by dle jeho názoru prospělo zvýšení sazeb o 50 až 75 bazických bodů ještě letos. Večer pak šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi obhajoval záporné úrokové sazby. Jejich zavedení bylo podle něj úspěchem. Koruna zahajuje poslední den týdne na 25,86 EURCZK a 21,84 USDZCZK.

Benda tak potvrdil, že je jedním z nejvíce jestřábích bankéřů. Pro růst sazeb o 25 bazických bodů hlasoval již na zářijovém zasedání, ale pro tento návrh se v bankovní radě nenašla podpora. Hlasování bylo tehdy ale těsné, pro zachování sazeb byli čtyři ze sedmi bankéřů. V listopadu se sazby téměř jistě zvýší a v příštím roce by mohly růst ještě několikrát.

Šéf ECB Draghi včera uvedl, že odkup aktiv bude pokračovat, a to dokud centrální bankéři neuvidí trvalé zlepšení výhledu inflace. Také prohlásil, že záporné sazby nepostihly ziskovost bank, na což upozorňovali kritici kroků ECB.

Dnes ráno vyšla inflace v Německu. Index spotřebitelských cen rostl v září meziročně o 1,8 procenta dle očekávání. Proti srpnu se zvýšil o 0,1 procenta, rovněž v souladu s očekáváním.

Odpoledne pak bude zveřejněna zářijová inflace v USA. Čeká se meziroční růst o 2,3 procenta a meziměsíční zvýšení o 0,6 procenta. Zápis z jednání měnového výboru Fedu (FOMC) ve středu naznačil, že úrokové sazby se v prosinci ve Spojených státech takřka na sto procent zvýší. Několik členů výboru chce mít ale před „hikem“ jistotu vyšší inflace. Někteří se také myslí, že k dosažení dvouprocentního inflačního cíle bude třeba více času.

Dolar se aktuálně obchoduje na 1,184 EURCZK.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 2.10.-6.10.2017
4 psychologické efekty ovlivňující traderovo chování
Kde se zastaví downtrend na libře?

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Draghi, Benda. Kdopak to mluvil? A kdo se přidá?