Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dolar má namále. Někdo hází Trumpovi klacky pod nohy

FX NEWS

Dolar si v posledních dnech připisoval slušné zisky, a to jak vůči euru, tak vůči ostatním světovým měnám. Tomu by však mohl být již brzy konec. Proč? Někteří republikáni prý Trumpovi hází klacky pod nohy.

Dolar během tohoto týdne vůči euru zpevnil až na nejsilnější hodnoty od konce letošního července. Sílu mu v tomto směru dodávala především představa o tolik vytouženém postupu v procesu jednání o americké daňové reformě. Optimismus však dlouho nevydržel, když deník Washington Post uvedl, že někteří republikánští senátoři prý zvažují odložení daňové reformy, a to o rok, aby tak vyhověli pravidlům Senátu.

Vzhledem k tomu, že Washington Post neuvedl jasné zdroje, od kterých tuto informaci získal, dolar během včerejška zatím jen balancoval na hraně zisků a ztrát. Pokud se však ukáže, že je tato snaha některých republikánů pravdivá, americká měna by začala v okamžiku odepisovat své předchozí zisky. A nezastavila by ji ani představa (ostatně již v kurzu dávno započítaná) o dalším zvýšení sazeb americké centrální banky, ke kterému by dle agentury Bloomberg mělo dojít s více než 92% pravděpodobností již v prosinci letošního roku.

Do té doby, než se ukáže jinak, je plán takový, že by republikáni v Senátu měli do konce tohoto týdne odhalit svou verzi daňové reformy, která by se tak, dle dostupných spekulací, mohla lišit od té, která byla představena ve Sněmovně reprezentantů.

Aktuálně se dolar obchoduje vůči euru na 1,161 EURUSD. Z hlediska amerických dat bude dnešní den slabší, tudíž se vývoj kurzu ponese výhradně dle dalších, ať už oficiálních či neoficiálních, informací ohledně daňové reformy.

V případě koruny jsme byli svědky oslabení, a to téměř k hranici 25,60 za euro. Kurzu nepomohla ani data z trhu práce, která potvrdila jeho skvělou kondici, a k tomu navíc i naznačila, že by Česká národní banka nemusela být v procesu navyšování svých sazeb až tak vlažná, jak by se mohlo dle posledního zasedání bankovní rady a tehdejší rétoriky guvernéra Rusnoka zdát.

Říjnová data z trhu práce ukázala, že se míra nezaměstnanosti posunula na nejnovější rekord čítající 3,6 %. Další zlepšení – rovněž na rekordní čísla – pak vykázal i počet volných pracovních míst a počet uchazečů na jedno pracovní místo. Z dat MPSV totiž vyplynulo, že vzhledem k počtu volných pracovních míst na jedno toto místo spadá v průměru 1,3 uchazeče.

Výsledek se dá bezesporu ohodnotit jako výborný, na druhou stranu se ale přehřívající trh práce stává určitou brzdou další expanze české ekonomiky. Firmy jednoduše nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků, což je tlačí k dalšímu zvyšování mezd, které by se mělo promítnout ve spotřebě, a tedy v dalším růstu inflace. Takový vývoj by mohl ČNB nakonec donutit k tomu, aby se uchýlila k rychlejšímu zvyšování svých sazeb, než které představila ve své poslední prognóze.

„Další data o poklesu míry nezaměstnanosti, která dokumentují těsné podmínky na trhu práce, zdůrazňují proinflační rizika v ekonomice a vyvolávají tlak na další utahování měnových podmínek,“ okomentoval včerejší data ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „Zvyšuje se tak pravděpodobnost, že posilování koruny nebude dostatečně silný kanál a ČNB přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb dříve, než by se mohlo zdát z komunikace centrálních bankéřů,“ dodal.

Dalším dílkem skládačky kolem sazeb bude dnešní zveřejnění inflace za říjen. Všeobecné očekávání pracuje s meziročním výsledkem 2,7 %. Pokud by však bylo zveřejněné číslo ještě vyšší, jednalo by se o možný další popud, byť by se inflace stále nacházela v tolerančním pásmu ČNB, minimálně ke spekulaci o tom, jestli nebude centrální banka v otázce úroků nakonec mnohem více jestřábí.

Aktuálně se koruna obchoduje na 25,59 EURCZK, ve dvojici s dolarem pak na 22,04 USDCZK.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 6.11.-10.11.2017
Sentiment indikátor
Dlouhodobý náhled na USDJPY

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolar má namále. Někdo hází Trumpovi klacky pod nohy