Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Dolar, euro. Osekávání pokračuje

FX NEWS

Pondělí přineslo dolaru nové nejsilnější hodnoty tohoto roku. V průběhu dne sice nakonec došlo na korekci těchto zisků, sentiment trhů zůstává i tak naladěn na stále stejné vlně, což potvrzují především aktualizované pozice hedgeových fondů.

Velcí investoři se ke změně strategie zatím nemají. Potvrdila to data ohledně dolarových a eurových pozic fondů, kde jsme pozorovali další osekávání jak v případě short dolaru, tak i long eura. Podle dat Komise pro obchodování s komoditními futures se objem sázek na oslabení americké měny v minulém týdnu snížil pod hranici 100 tisíc (bílá křivka). V případě eurových pozic sázejících na posílení společné měny pak došlo na další pokles, a to na 115 tisíc (žlutá křivka).

 

Euro sice v pondělních ranních hodinách vůči dolaru ztrácelo, později se mu však podařilo veškeré ztráty umazat. Jedním z hlavních fundamentů ztrát evropské měny z posledních dní bylo dění kolem sestavování italské vlády. Jak je patrné, nervozita zatím nevymizela, což potvrzuje pokračující nárůst výnosů italských dluhopisů a swapů úvěrového selhání, proto v tuto chvíli můžeme jen čekat. To ostatně potvrdil i jeden ze zástupců ECB , a to guvernér polské centrální banky Ewald Nowotny, který na pražské konferenci uvedl, že Itálie v tuto chvíli představuje zdroj rizika, na druhou stranu ale sám věří, že reálná politika nové italské vlády bude nakonec mnohem rozumnější, než jak naznačovaly spekulace v médiích.

A v Itálii ještě zůstaneme, jelikož s postupným posunem vládních vyjednávání se do hry dostává i možnost alternativního financování, se kterým již v minulosti přišli zástupci Ligy severu. Konkrétně se jedná o krátkodobé, tištěné a neúročené pokladniční poukázky (tzv. mini-BoTs) zajištěné daňovými příjmy. Tyto instrumenty by stát mohl v podstatě použít jako peněžní alternativu využívanou při placení účtů dodavatelům, případně v rámci sociálního pojištění. I přesto, že zástupci Ligy severu i Hnutí pěti hvězd označení paralelní měny v případě mini-BoTs odmítají, mnozí je jasně spojují se způsoben, kterým se chce nová formující se populistická vláda vyhnout rostoucímu „oficiálnímu“ zadlužování. Někteří dokonce o těchto instrumentech hovoří jako o prvním kroku směrem k odchodu z eurozóny, byť tento bod nebyl zahrnut v pátek zveřejněném návrhu vládního programu.

Pokud se zaměříme na ostatní fundamenty podporující posilování dolaru na úkor eura, vidíme další posun spreadu evropských a amerických výnosů – těm v poslední době nahrává především posun inflačních očekávání (5Y5Y USD inflační swap) spojených s růstem cen ropy. Na druhou stranu podle šetření společnosti Nomura, breakeven inflační očekávání měřená rozdílem výnosu 10letých bondů ve srovnání s výnosem proti inflaci zajištěným instrumentům se stejným tenorem zůstávají v případě USA (i dalších zemí) relativně stabilní, což by pro další růst, především amerických, výnosů, a tedy i dolaru, mohlo představovat určité omezení.

 

Otázka inflace se rovněž promítá i v očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému. I přesto, že se nedávno Fed fund futures burzy CME přehouply z tří kol úrokových hiků na celkem čtyři, krátkodobá sazba OIS zůstává stabilní, tedy na úrovni prognózy Fedu odpovídající trojímu navyšování úroků během letošního roku. O něco víc bychom se mohli dozvědět již tuto středu, kdy bude zveřejněn zápis z posledního zasedání měnového výboru, i když v tomto směru sázíme spíše až na červnové setkání americké centrální banky, kdy bude zveřejněna i nová prognóza.

Co se týče dat, pondělí nepřineslo žádná klíčová čísla jak z USA, tak i eurozóny, přičemž tento scénář se bude opakovat i dnes. Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,176 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 93,61 bodů. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí 1,169-1,182 EURUSD.*

 

Koruna se i nadále veze na vlně výprodejů měn rozvojových trhů, což se v posledních dnech týkalo i polského zlotého a maďarského forintu. Situaci pak částečně umocňuje i aktuálně prázdný kalendář domácích dat.

I přesto, jsme se v pondělí dočkali alespoň nějaké „akce“ – byť s mizivou reakcí kurzu – a to v podobě vyjádření viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla. Ten v rozhovoru pro Týden popsal aktuální situaci v bankovní radě, která dle jeho slov není v otázce tempa zvyšování úrokových sazeb zcela jednotná. První tábor se prý drží stanoviska „počkejme a uvidíme“, ten druhý, kam patří právě Hampl, který na posledním zasedání ČNB hlasoval jako jediný pro zvýšení sazeb, se přiklání k obrázku přehřívající se ekonomiky, pro kterou teď nastal ten pravý čas „utáhnout kohoutek“.

Dnes nás žádná domácí data nečekají. Koruna se aktuálně obchoduje na 25,70 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,62 až 25,73 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,83 až 21,92 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Dolar, euro. Osekávání pokračuje