Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Americký dolar bude opět útočit na paritu + aktuální vývoj páru EURUSD

FX NEWS

Některé velké banky na Wallstreet, jako jsou JPMorgan a Citi, očekávají posílení dolaru na paritu s eurem. Vedle lepší kondice americké ekonomiky bude na posílení zelených bankovek tlačit i válka na Blízkém východě, která podle všeho prodraží dovoz energetických komodit do Evropy. Z historického pohledu vysoká úroveň úrokových sazeb řady významných centrálních bank navíc dopadá tvrději na evropskou ekonomiku než na tu americkou. Data z evropského průmyslu, ale i z celé evropské ekonomiky nejsou nijak přesvědčivá. I proto ECB minulý měsíc revidovala očekávaný růst ekonomiky na krátkodobém horizontu směrem dolů. Zatímco v USA meziměsíčně rostou maloobchodní tržby už šest měsíců v řadě. V září byl navíc růst tržeb vysoko nad očekáváními. Posilování dolaru je proto minimálně v dalších týdnech velmi pravděpodobné.

V JPMorgan revidovali svůj výhled pro kurz eura směrem dolu na paritu proti dolaru do konce roku. Citibank očekává posun kurzu dolaru na paritu s eurem v dalších šesti měsících. V současnosti se kurz pohybuje okolo 1,0580 dolaru za euro, které tak od poloviny července proti dolaru oslabilo už o zhruba 6 %. Za oslabením eura v tomto období stála pro některé možná překvapivá síla americké ekonomiky, která se s inflací a růstem úrokových sazeb prozatím vypořádala velmi dobře. Zatímco evropská ekonomika skomírá. Citelný rozdíl je i v očekávaném růstu americké a evropské ekonomiky, což je v souladu s úvahou dalšího posilování dolaru.

K posilování dolaru přispěje i válka na Blízkém východě. Eskalace dalšího geopolitického konfliktu povede k zhoršení nálady na trzích a snížení ochoty riskovat. Dolar zároveň plní i roli bezpečného přístavu, kam trhy přesouvají svá aktiva ve špatných časech. To by zvýšilo poptávku po dolaru a vedlo k jeho posílení. Nelze dále vyloučit rozšíření konfliktu na další země v regionu. V regionu, kde se nachází významná část exportérů ropy. Destabilizace sledované oblasti a případná odvetná opatření z jedné či druhé strany, zřejmě povedou k dalšímu zdražení ropy.

Drahá ropa běžně škrtí výkon globální ekonomiky a přináší horší časy. V tomto případě se opět bavíme o vodě na mlýn pro silný dolar. Obzvlášť ve vztahu k euru. Evropa se do významné míry zbavila své závislosti na dovozu plynu z Ruska. Tyto dodávky nahradila z několika různých zdrojů. Včetně států z regionu Blízkého východu. Válka proto vedle drahé ropy a souvisejícího zdražení dalších energetických komodit může pro Evropu přinést další komplikace například s dodávkami plynu. Současný výhled proto opravu ukazuje na posilování dolaru proti euru. Tento trend by mohlo otočit ukončení války, výrazné zlepšení výkonu evropské ekonomiky a případně kombinace obojího.

Z našeho pohledu nepatří výše představený scénář mezi ty základní. Pokud by však došlo na realizaci všech popisovaných událostí, výrazné posílení dolaru směrem k paritě proti euru by mohlo být reálné.

Autor: Pavel Peterka
Zdroj: Roklen24

Graf aktuálního vývoje měnového páru EURUSD

Z pohledu technické analýzy se hlavní Forex pár EURUSD nachází ve střednědobém downtrendu. Americký dolar již více než dva měsíce oproti euru posiluje. Zatím však toto posílení znamenalo pouze návrat měnového páru EURUSD do oblasti otevírací ceny letošního roku. Co se týče parity, tak je aktuálně poměrně vzdálená. EURUSD by musel v současné chvíli oslabit o více než 5,3 %, aby se dostal na úroveň jednoho eura za jeden americký dolar. Pod trhem je navíc několik supportů (kde do trhu vstoupili aktivní nakupující), které budou bránit a zpomalovat pokles ceny. K dosažení parity tak musí dolar udělat ještě pořádý kus práce. 


Graf EURUSD

Autor: Michal Stibor

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Americký dolar bude opět útočit na paritu + aktuální vývoj páru EURUSD