Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Americká inflace způsobila na trzích poprask

FX NEWS

Srpnová inflace v USA sice klesla druhý měsíc v řadě, trhy ale čekaly významnější pokles, což rozpoutalo divoké odpolední obchodování. Ceny meziročně rostly o 8,3 %, meziměsíčně pak o 0,1 %. Trhy po červencové meziměsíční stagnaci cen dokonce očekávaly meziměsíční deflaci ve výši jedné desetiny procenta. Zatímco celková inflace mírně klesla, ta jádrová naopak po dvou měsících vykázala vyšší hodnotu.

 

V Evropě jsme včera sledovali důležitý ZEW index ekonomického sentimentu a aktuálních podmínek. Tyto ukazatele přinesly další zhoršení. V obou případech se zároveň jednalo o ještě značnější propad, než trhy očekávaly. Euro na jejich zveřejnění kupodivu nijak výrazně nereagovalo a v dopoledních hodinách dokonce mírně posilovalo. Evropské obchodování se tak neslo v relativně klidném duchu a vysoká volatilita trhy zachvátila až po odpoledním zveřejnění dat o americké inflaci.

Trhy na ně reagovaly výrazným přeceněním celého spektra aktiv. Akciové indexy skokově odepsaly tři procenta a výnos amerického desetiletého vládního dluhopisu vyskočil o 12 bazických bodů ve směru 3,5 %. Akciový index S&P500 nakonec za včerejší den oslabil o vysokých 5 %. Propadla se i cena ropy a rizikové měny taktéž oslabovaly.

Hlavní Forex měnový pár odepsal téměř 200 bodů a po pondělním výletu na nejvyšší úrovně za čtyři týdny se vrátil pod hranici parity. Dolar posiloval vůči všem měnám a výrazný skok jsme také sledovali na páru vůči japonskému jenu. Ten se po korekci ve směru 142 USDJPY, která v posledních dnech následovala po několika slovních intervencích od japonských vládních zaměstnanců, vrátil nad 144 USDJPY.

Veškerá pozornost trhů se tak momentálně strhla na dění v USA, kde se pomalu blíží další měnověpolitické zasedání. Trhy momentálně plně zaceňují druhé po sobě jdoucí zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. Padesátibodový hike je momentálně zcela mimo debatu, naopak je nyní zaceněna 34% šance zvýšení sazeb o celý procentní bod. To je aktuálně hnacím motorem dolarových zisků a výše zmíněných tržních pohybů v reakci na vyšší hodnoty srpnové inflace.

Pokud se vrátíme k domácímu dění, včera jsme mohli sledovat vyjádření viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové, která se vyslovila pro pokračující úrokovou stabilitu na příštím zasedání. Dle jejích slov data indikují, že se vrchol inflace bude nacházet níže, než se očekávalo. Pro růst úrokových sazeb by hlasovala, pokud by mzdy rostly tempem mezi 5-6 %. Nyní je viceguvernérka zastánkyní přísnější měnové politiky po delší dobu. Případné snižování sazeb hodlá podpořit až v momentě, kdy bude jasně viditelné, že se inflace vrací ke dvouprocentnímu cíli.

Autor: David Jansa
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Americká inflace způsobila na trzích poprask