Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Zlato čeká další růst

Očima brokerů

První polovina tohoto roku přinesla spolu s pandemií nejhorší zpomalení globálního růstu od dob 2. světové války. Situace na trzích byla velmi proměnlivá, někdy i značně problematická. Komoditní trhy zůstaly, až na pár výjimek, v přiměřeně dobré kondici. Bloomberg Commodity Index se sice oproti loňskému roku propadl o 20 %, ale tento měsíc se obchoduje již o 2 % výše, zejména díky procyklickým komoditám, jako jsou průmyslové kovy, ropa a palivové produkty.

Pro většinu trhů, včetně těch komoditních, jsou momentálně klíčovými zdroji inspirace americké Federální rezervy a index S&P 500. Oslabení související s vyšším výskytem nových pacientů nakažených virem COVID-19 v USA a dočasně také v Pekingu vyvolalo pokles akcií. Následovalo však oznámení FOMC ohledně plánovaného nákupu firemních dluhopisů. Tento vývoj situace vyvolává znovu otázku, zda již aktuální tržní hodnota akcií není zcela odtržena od reálné ekonomické situace, protože růst rapidně zpomalil a nezaměstnanost stále stoupá. V současnosti se trh chová, jako by Federální rezervy musely při první známce oslabení zakročit.

Energie

V energetice se i nadále zcela liší vývoj cen ropy a ropných produktů od vývoje cen zemního plynu. Masivní omezení produkce ze strany zemí OPEC+, jeho důsledné dodržování a zprávy o tom, že se poptávka i nadále rychlým tempem zotavuje, přispěly k výraznému posílení ropy a ropných produktů oproti hladině, kam se propadly v dubnu. Ve své poslední zprávě tvrdí Mezinárodní energetická agentura (IEA), že se bude poptávka po ropě po zbytek letošního roku dále zvyšovat, ale i tak zůstane o 8,1 milionu barelů za den nižší než dříve. V roce 2021 potom vzroste o dalších 5,7 milionů. Celkově má IEA za to, se poptávka kvůli pomalému vzestupu cen leteckého benzínu a celkové změně spotřebitelského chování plně zotaví až v roce 2022.

Ropa se už sice ode dna odrazila, ale ceny zemního plynu v USA i v Evropě patrně zůstanou i v nadcházejících měsících nízké. Příčinou je pokračující sezónní hromadění zásob, které mohou brzy zaplnit dostupné skladovací kapacity. Americký zemní plyn k odběru v červenci se obchoduje těsně nad úrovní podpory 1,60 USD/milion Btu, což je jen kousek nad březnovým minimem, které činilo 1,52 dolaru za milion Btu. Pokud nedojde k výraznému nárůstu poptávky kvůli chladnějšímu počasí nebo ke zvýšení průmyslové poptávky, riskujeme krátkodobě další snížení ceny. 

Na klidu nám nepřidá ani fakt, že poslední snížení americké produkce, k němuž došlo kvůli omezení těžby ropy, může brzy nabrat opačný směr. Jakmile se ropa WTI vyšplhá nad 40 dolarů za barel, jsou producenti břidlicové ropy připravení znovu navýšit těžbu, což s sebou přinese i zvýšení produkce zemního plynu. Dalším problémem je nedávný pokles exportu LNG. Nižší ceny plynu po celém světě totiž snižují profitabilitu vývozu LNG po započtení nákladů na jeho zkapalnění a přepravu.


Zdroj: Saxo Group

Drahé kovy

Zlato se už devátý týden obchoduje v úzkém pásmu kolem 1700 USD za unci a dále hledá dostatečně nosné téma, které by mu umožnilo další posun. Minimální pozitivní odezva na další stimuly ze strany centrální banky, oslabení dolaru a nižší reálné výnosy, společně pomohly ke snížení objemu spekulativních dlouhých pozic hedgových fondů na trhu s futures. Ty už od únorového maxima omezily své sázky na vzestup cen o 55 %, tedy na nejnižší objem za poslední rok.

Zlaté fondy ETF mezitím neustále posilují a podle údajů Bloombergu už jejich celková držba v letošním roce stoupla o 565 tun na 3138 tun. Tím více než vyvažují pandemii a související propad fyzické poptávky největších světových spotřebitelů zlata z Asie.

Poptávka po ETF stoupá u investorů všeho druhu. Od těch drobných, přes penzijní fondy, až po některé z nejbohatších lidí světa. Agentura Reuters zpovídala devět soukromých bank, které pro tyto boháče spravují aktiva o celkové hodnotě zhruba 6 bilionů amerických dolarů. Všechny banky připustily, že svým klientům radí, aby investovali více prostředků do zlata. 

Goldman Sachs ve svém posledním článku výslovně zmiňuje dva z důvodů pro trvale býčí vyhlídky, o nichž jsme v minulých měsících psali i my. Jedná se o obavy ze znehodnocení a nižší reálné výnosy. Zároveň očekává zvýšení ceny zlata v šestiměsíčním časovém horizontu na 1900 dolarů za unci a v neposlední řadě i růst ceny stříbra na 21 dolarů za unci. To odpovídá poměru ceny zlata a stříbra 90,5, což je o 9 % výš než aktuální tržní situace.

Ceny drahých kovů svým chováním v poslední době naznačují, jak frustrující dokážou být a jak trpěliví musí investoři být. Vzhledem k nynější afinitě k riziku a celkovému optimismu panujícímu na finančních trzích, nedochází k žádnému impulsu, který by ceny tlačil výš. To však nic nemění na našem názoru, že zlato bude v krátkodobém horizontu fungovat jako významný diverzifikační instrument. Z dlouhodobého hlediska pak bude nejspíš stoupat současně s tím, jak bude dolar oslabovat a reálné výnosy kvůli inflaci dále klesat.

Neměli bychom zapomínat ani na zvýšená geopolitická rizika. Vzájemné obviňování kolem COVIDu-19 může dál přilévat olej do ohně, zejména když má prezident Trump podle průzkumů utrpět v listopadových volbách drtivou porážku. Šíření pandemie navíc urychluje deglobalizaci a reshoring, tedy proces návratu výroby zpět do vlasti, který odstartovala obchodní válka mezi Čínou a USA.


Zdroj: Saxo Group

Spotové zlato zatím nedokázalo uzavřít nad 1750 dolary za unci. Až k tomu však dojde, očekáváme, že znovu získá momentum a nové nákupy ze strany podinvestovaných hedgových fondů vystřelí jeho cenu ještě blíž k 1800 USD za unci a cenu stříbra k 19 USD za unci.

Další komodity

Arabika, kakao a do jisté míry také cukr nevykazují téměř žádné známky rychlého zotavení, které jsou jinde patrné ve vysokém nárůstu ceny akcií a všeobecné chuti k riziku. Káva se po nejdelším propadu za 10 měsíců zastavila až pod 1 USD za libru. Příčinami jsou rekordní brazilská produkce, slabý brazilský real a utlumená poptávka návštěvníků restaurací a kaváren. Cukr čeká pokles spotřeby, protože utrpěla spotřeba obecně a poptávka lihovarnického průmyslu se propadla spolu s ropou. Podobné je to i s kakaem, neboť poptávka po něm je úzce spjata s růstem HDP. Ten je nyní na svém dvouměsíčním minimu a rostou obavy, že se toto zpomalení promítne i do poptávky. K 9. červnu držely hedgové fondy v kávě i kakau krátké pozice a jen nepatrné dlouhé pozice v cukru.

 
Zdroj: Saxo Group

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Zlato čeká další růst