Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Zápis ze zasedání Fedu potvrdil vyšší sazby po delší dobu

FX NEWS

Ve středu večer byl zveřejněn zápis z květnového zasedání Fedu. Dokument potvrdil zklamání z dosavadního vývoje inflace. Situace vyžaduje trpělivost, dokud se neukáže dostatek důkazů o návratu dezinflačního procesu. Debata se vedla o míře restrikce měnové politiky i o možnosti zvýšení sazeb, kterou stále nemůžeme zcela smést ze stolu. 

Zápis z květnového zasedání Fedu ukázal:

  1. Zklamání z vývoje inflace během prvního čtvrtletí. Z něj vyplynulo, že dosažení důvěry v udržitelný posun inflace na cíl zabere více času, než bylo očekáváno.
  2. Zmíněna byla nejistota ohledně toho, jak moc restriktivní je aktuální nastavení měnové politiky. Zde jde opět o otázku, kde se nachází aktuální neutrální úroková sazba.
  3. Zazněla myšlenka dalšího zpřísnění měnové politiky, pokud to bude potřeba. Podmínkou je materializace proinflačních hrozeb. Fed by v takovém případě chtěl jednat s předstihem.
  4. Někteří zmínili riziko příliš uvolněných podmínek financování.
  5. Výhled byl v podstatě totožný jako v březnové prognóze, navíc byla zmíněna zhoršující se situace především nízkopříjmových domácností.
  6. Budoucí vývoj měnové politiky se bude odvíjet od příchozích dat, prognózy a bilance rizik.
  7. Téměř jednomyslná shoda na snížení tempa kvantitativního utahování, našli se však i tací, co byli pro pokračování dosavadního tempa, tj. 60 miliard dolarů u dluhopisů. Případně byli pro vyšší hodnotu úpravy než nakonec oznámených 25 miliard dolarů platných od začátku června.
  8. Někteří centrální bankéři zmínili možnost debaty o složení portfolia Fedu s ohledem na instrumenty delších splatností.

Z výše zmíněného můžeme říci, že se Fed přiklání k pokračujícímu boji s inflací prostřednictvím strategie vyšší sazby po delší dobu. Někteří připouští možnost zvýšení úroků, má to však podmínku materializace proinflačních hrozeb. Shoda panuje na tom, že je měnová politika restriktivní. Neshoda na tom, jak moc. Dopady vyšších sazeb nejsou pro všechny takové, jako původně očekávali. Do budoucna čekejme debatu o složení portfolia dluhopisy, zejména delších splatností, vs. pokladniční poukázky.

Vyznění zápisu hodnotíme jako mírně jestřábí s ohledem na nejistotu kolem síly restrikce, podmínky financování, delší boj s inflací i možnost zvýšení sazeb. Opačným směrem působí zmínka o zhoršení situace vybraných domácností. Trh se podle poklesu akcií a silnějšího dolaru držel více jestřábí rétoriky. U výnosů jsme neevidovali výraznější reakci.

Dnes budou zveřejněny indexy nákupních manažerů v Evropě i v USA. Sledovat budeme především možná překvapení. U Evropy především ta směrem nahoru, což by mohlo přidat na přesvědčení o nastartované obnově. V USA jsou pak rizikem horší data, která by mohla přispět k výhledu zpomalující ekonomiky, a tedy potřebě snížit sazby ve druhé polovině roku. Jde však spíše o druhořadá data. Těmi klíčovými zůstává americká inflace a vývoj trhu práce. V Evropě  bude navíc zveřejněn vývoj mezd za první kvartál, který je klíčovým prvkem snížení sazeb ECB. 

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Zápis ze zasedání Fedu potvrdil vyšší sazby po delší dobu