Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Žádná úroková pauza se nekoná

FX NEWS

Evropská centrální banka dále zvyšuje úrokové sazby. Změnila však tempo úprav, které bylo sníženo z půl procentního bodu na čtvrt. Překvapení přišlo v podobě plánovaného ukončení reinvestic prostředků z nakoupených instrumentů v rámci programu nákupů aktiv. Guvernérka Lagardeová důrazně uvedla, že centrální banka neprovádí žádnou úrokovou pauzu. Dle stále vysokých hodnot jádrové inflace ani není možná.

ECB klade důraz na výstup z průzkumu o úvěrování v evropském bankovním sektoru, který v prvním čtvrtletí ukázal nad očekávání větší zpřísnění podmínek. Právě bankovní sektor je oblast, která potvrzuje transmisi předchozího zvyšování sazeb. U ostatních oblastí ekonomiky je propis o něco méně jasný. Dle Lagardeové není plně vidět v celkové ekonomické aktivitě.

Zdroj: ECB

Rozhodnutí o sazbách bylo dle slov guvernérky téměř jednomyslné, slyšet byla jestřábí skupina přiklánějící se k udržení navyšování o 50 bodů. U nich ale patrně zafungovalo dnešní překvapení v podobě ukončení reinvestic prostředků z nakoupených instrumentů v rámci programu APP k červenci 2023. Podle nás šlo o kompromis, byť Lagardeová ukončení reinvestic argumentovala především dosavadním hladkým průběhem snižování bilance centrální banky. V tomto případě se možná opět osvědčí komentáře od neoficiální a anonymních zdrojů blízkých ECB.

Shoda v Radě panovala na tom, že ECB nezačíná žádnou úrokovou pauzu. Další zvyšování úroků bude následovat, avšak pomalejším tempem, tj. po 25 bodech. Vrchol sazeb zatím není jasný, v našem výhledu ale nadále pracujeme minimálně s 3,5 % u depozitní sazby. Je třeba počítat s tím, že obdobně jako u Fedu může ECB pomoci pokračující nad očekávání větší zpřísnění úvěrovacích podmínek. Banka k sazbám neposkytla žádnou forward guidance a zůstává primárně závislá na příchozích datech.

Úroky jsou každopádně již teď na restriktivních úrovních. Potvrzuje to především fakt, že evropské firmy přiznávají největší problém u půjček v podobě samotné výše sazeb. Proto jejich poptávka výrazně oslabila.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Žádná úroková pauza se nekoná