Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Začínáte s tradingem? Přinášíme návod, jak správně využít testovací účet

O úspěchu, Očima brokerů

Testovací účty jsou v dnešní době mezi investičními aplikacemi a brokery již normou. Ačkoliv jsou nyní využívány i dlouhodobými investory k otestování platformy, jejich stěžejní úkol je především na poli tradingu. V krátkodobém obchodování je méně prostoru pro chyby. Je tedy přirozené, že tradingový nováček při vstupu do neznámých vod volí méně rizikovou alternativu, kterou je při obchodování testovací účet, také označován jako tzv. demo účet.

Právě na něm může každý zdarma a bez rizika vyzkoušet svou strategii. Nicméně i přesto, že na testovacích účtech nehrozí ztráta finančních prostředků, při nesprávném používání mohou začátečníka i zbrzdit v jeho obchodní kariéře. V tomto článku se podíváme na to, jak z testovacího účtu získat co možná nejvíce zkušeností, a zároveň jak se při tom vyhnout zásadním chybám.

Pojďme se nejprve podívat na vzorový scénář. Je samozřejmě nutné podotknout, že každý člověk má jiné preference. Vzorový příklad je však sestaven ze zkušeností traderů XTB za více než dvacet let existence tohoto brokera, a dá se tak považovat za jakýsi odrazový můstek.

Začínající obchodník by si měl na první měsíc obchodování otevřít testovací účet. To je více než dost času na seznámení se s platformou, jejími ovládacími prvky a prostředím. Poté je vhodný čas přejít na reálný účet. Reálné účty dnes nabízejí možnost obchodovat většinu tradingových instrumentů na takzvané mikroloty (0,01 lotu). Jedná se v podstatě o velmi malé objemy. Začínající trader tak obchoduje se skutečnými penězi, ale ve velmi malých částkách. I série několika neúspěšných obchodů s mikroloty bude znamenat ztrátu maximálně desítek korun, pokud je správně nastaven money management.

Třicet dní se může zdát jako příliš krátká doba, ale zůstat na demo účtu po dlouhou dobu může být pro začátečníky velmi nebezpečné. A to především v tom, že ve světě virtuálních peněz nefunguje ten nejdůležitější faktor – psychika.

Pokud na demo účtu uvidíte virtuální zisk +1000 korun, budete z něj mít menší radost než ze skutečného zisku na reálném účtu, který bude +1 koruna. Tato situace však není ten hlavní problém – nebezpečná pro Vás bude situace, kdy na demo účtu otevřete pozici, která půjde okamžitě do ztráty. Protože v demo obchodování psychika neovlivňuje rozhodování, většina lidí bude situaci řešit tak, že nechá otevřenou ztrátovou situaci, jako by se nic nestalo, i když ztráta bude např. 1000 korun. Taková situace se na demu několikrát zopakuje a obchodník díky pocitu „pevných nervů“ odejde se ziskem. Po několika měsících nebo letech přejde na reálný účet, kde povzbuzen svými výsledky na testovacím účtu bude chtít obchodovat přesně stejným stylem. Zde však přichází první ALE.

Reálný účet je něco úplně jiného a člověk na něm prožívá ztrátu 100 korun mnohem hůře než ztrátu 5000 korun na demu. Najednou zde zmizí ochota „vysedět“ vysoké ztráty a obchodník začne dělat spoustu ztrátových obchodů, protože bude chtít ušetřit své peníze. Pak přijde na řadu úvaha, při které hledá chybu někde jinde, často na straně brokera, obchodní platformy, nebo kohokoli dalšího, kdo stojí v cestě. Není přece možné, aby na demo účtu dosahoval zisku 50 % měsíčně a na reálném účtu dělal jen ztrátové obchody. Broker musí s jeho obchody nějak manipulovat. Nebo může být chyba opravdu jen na straně obchodníka? Ano, může. Každý nováček si to nakonec buď uvědomí, nebo obchodování kompletně zavrhne, což se bohužel také často stává a je to škoda.

Trading je bezpochyby složitá disciplína, která není pro každého. Nadměrné užívání testovacího účtu ale může způsobit, že obchodník s potenciálem začne se špatnými návyky, které zbrzdí, nebo dokonce kompletně zastaví jeho postup.

Testovací demo účet a reálný účet jsou zkrátka a dobře dva různé světy, kde platí úplně jiná pravidla psychologie. Při obchodování mikrolotů na reálném účtu člověk zažívá pocity, které na testovacím účtu nikdy nezažije. Musí se naučit pracovat hlavně sám se sebou, k čemuž jsou mikroloty naprosto ideální. Psychika se s nimi buduje postupně, takže trhy už obchodníka ničím nepřekvapí.

Začít obchodovat s reálnými penězi je jeden ze zásadních okamžiků každého tradera a neměl by být uspěchán. Efekt nadužívání testovacího účtu bývá ale často opomíjen a pokud chcete s tradingem začít, měli byste jej mít na paměti.

Testovací účet lze u XTB nezávazně založit na tomto odkazu: https://www.xtb.com/cz/demo-ucet

PŘEČÍST RECENZI BROKERA XTB



Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Začínáte s tradingem? Přinášíme návod, jak správně využít testovací účet