Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Z ECB dnes vyletí holubice

FX NEWS

Hlavní událostí týdne je dnešní zasedání Evropské centrální banky. Sazby by měly zůstat beze změny, aktualizovaná prognóza by pak měla ukázat slabší výhled růstu i inflace. Pozornost bude zaměřená rovněž na to, zda Rada guvernérů sáhne do své forward guidance, stejně tak i na otázku dalšího kola přísunu likvidity do evropského bankovního systému.

Vzhledem k tomu, že je ekonomické zpomalení patrné napříč eurozónou, ECB by v rámci aktualizovaného výhledu měla přikročit k revizi vývoje HDP směrem dolů, a to pro letošní rok zřejmě výrazně pod současných 1,7 %. Společně s tím by mohla být upravena i prognóza inflace k nižším číslům, tj. pod současných 1,6 % za letošek.

Co se týče sazeb, forward guidance ECB stále hovoří o jejich setrvání na současných úrovních alespoň do léta 2019. Vzhledem k očekávanému zpomalení růstu i inflace by tento výhled mohl být, když ne dnes, tak na příštích zasedáních, pozměněn. Prvního hiku bychom se tak mohli spíše než na podzim dočkat nejdříve až na konci roku, případně v prvním čtvrtletí 2020. Odhad trhu první zvýšení úroků časuje až na polovinu příštího roku.

V neposlední řadě se Draghi a spol. zřejmě zaměří na možnost dalšího kola cílených dlouhodobých půjček do bankovního sektoru (tzv. TLTRO). Pokusí se tak prostřednictvím této podpory investičního a úvěrového cyklu reagovat nejen na citelně delší zpomalení evropské ekonomiky, ale rovněž na události představující rizika, jako je brexit či mezinárodní obchodní spory. Pokud nebude tento plán představen již dnes, dočkáme se ho zřejmě na dalších zasedáních, tj. v dubnu či v červnu. A právě červen by měl být posledním termínem, jelikož tehdy dosáhne splatnost předchozího kola TLTRTO, tedy druhého, méně jak jednoho roku. Evropské banky tak nebudou moci TLRTO2 započítávat do ukazatele stabilního financování, což by je následně donutilo vyhledat dodatečné zdroje likvidity.

Celkově očekáváme, že výstup z dnešního zasedání vyzní spíše holubičím tónem. Byť nutně nemusí dojít na změnu forward guidance ani na ohlášení třetího kola TLTRO, euro by mohlo oslabit už jen pod vahou zhoršené prognózy, a to obzvláště pokud by se jednalo o citelnou revizi střednědobého výhledu. V průběhu dne by se tak kurz eura mohl vůči dolaru posunout pod hranici 1,1300 EURUSD. Tento pohled ostatně potvrzuje i technická analýza. Dojde-li na proražení 1,1300 dolaru za euro, bude mít pár před sebou hned několik silných supportů, a to na 1,1250 EURUSD, dále pak 1,1216 EURUSD a nakonec dlouhodobě nejdůležitější 1,1187 EURUSD (38,2% Fibonacci úroveň).

Z hlediska dat nás dnes čeká potvrzení HDP eurozóny, kde by mělo být dosaženo růstu za 4Q 2018 o 0,2 % q/q a 1,2 % y/y. Aktuálně se americká měna vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1307 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,88 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1268 do 1,1337 EURUSD.*

Koruna se během včerejšího dne posunula krátce pod hranici 25,60 za euro. Domácí měnu v posledních dnech podpořil například relativně jestřábí komentář člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba.

Ve srovnání s prognózou centrální banky dosahující průměrné hodnoty 25,60 za euro za první čtvrtletí činí aktuální průměrný kurz 25,675 za euro, což v podstatě není nikterak citelný rozdíl. Dnes nás žádná klíčová data nečekají. Případnou podporou kurzu by mohly být až mzdy za poslední kvartál 2018 zveřejněné zítra. Jakýkoliv výsledek nad odhadem trhu a ČNB (oboje 5,9 %) by korunu mohl posunout dále pod 25,60 za euro.

Aktuálně se v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,60 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,54 až 25,62 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,53 až 22,73 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Z ECB dnes vyletí holubice