Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

VSA strategie: Obchodování po vzoru velkých hráčů

Očima brokerů, Tradingové strategie

VSA, neboli volume spread analysis, je obchodní strategie, která je na trzích využívána tradery i investory už více než sto let. I přes své stáří však zůstává spolehlivým způsobem, jak se orientovat na finančních trzích. Investor Tomáš Klička ve spolupráci s XTB připravil o tomto tématu 6dílnou video sérii. V tomto článku se v krátkosti podíváme, o jakou strategii se vlastně jedná.

Zkratku VSA možná nezná úplně každý, ale samotný indikátor, který se pro tento styl obchodování využívá, už pravděpodobně někdy viděla většina z nás. Indikátor Volume, tedy objem, je součástí každé kvalitní obchodní platformy, někdy dokonce bývá přednastavená jako jeden ze základních ukazatelů. Proč je ale tak důležitá?

Velikost obchodovaných objemů nám totiž může napovědět, co dělají velcí hráči s velkými objemy finančních prostředků. Tito lidé a společnosti sice nemají, navzdory populárním teoriím, ve většině případů jakoukoliv informační výhodu. Většinou pracují s veřejně dostupnými daty jako všichni ostatní. Co ale mají, je dostatek prostředků a pracovní síly. Retailový investor nebo trader, který se trhům věnuje hodinu denně, se jednoduše nemůže rovnat někomu, kdo je analytik z povolání, a před grafy a reporty tráví většinu dne. Studováním obchodovaných objemů ale můžeme jejich znalostí využít i my, „malé ryby”.

Graf US500 (funkce Volume ve spodní části)
Zdroj: xStation

Stavební myšlenkou VSA tak je využít pohybů, při kterých vidíme velké objemy. Objem obchodů se totiž, narozdíl od ceny instrumentu, nedá snadno manipulovat. Navíc funkce Volume, jako jedna z mála, nemá žádné zpoždění a nespoléhá se ani na žádné komplikované matematické vzorce. Je to snadno pochopitelný, jednoduchý údaj. Pokud víme, jak jej správně aplikovat, můžeme opravdu využít potenciálu pověstných finančních „velryb”.

Pokud se o VSA strategii chcete dozvědět více, celý kurz je možné získat zdarma po přihlášení na tomto odkazu:

https://cz.xtb.com/volume-spread-analyza

Kurz VSA obsahuje:

Šest videí

  • Co je to VSA?

  • Specifika Volume a kde ho najít

  • Základní principy VSA

  • Volume v trendu

  • Volume patterns

  • Komplexní obrázek o trhu

Dva PDF e-booky

  • Volume Spread Analýza

  • Případové studie VSA

PŘEČÍST RECENZI BROKERA XTB

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
VSA strategie: Obchodování po vzoru velkých hráčů