Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Venezuela tlačí ceny ropy výš

Očima brokerů

Slabé údaje o stavu zásob EIA znovu zaměřily pozornost trhů na americkou produkci a přiměly ceny ropy k mírnému zvratu. Ropa je ale nyní vystavena sbíhání podpůrných ukazatelů, což v krátkodobém horizontu zřejmě zvedne ceny na 55 dolarů.

Vzhledem k čerpání ze zásob, nárůstu spotřeby a rostoucím geopolitickým nejistotám by měl býčí trend zůstat silný. Tyto základní faktory však pravděpodobně nebudou stačit na střednědobou podporu.

Letní poptávka, kromě trendu obecného zlepšení, zůstává sezónně silná. Je to kvůli rostoucí poptávce v USA, ale také globálně (např. Čína a Saudská Arábie). Vyšší poptávka pomohla omezit hlubší korekce způsobené produkcí. OPEC překvapivě odvedl dobrou práci v tom, že nutí jednotlivé státy dodržovat výrobní kvóty. Zatímco trhy se k chaosu na Blízkém východě otočily zády, nízká volná kapacita a rozšíření krizových oblasti představovaly pro obchodníky s ropou zátěž. Sankce týkající se Severní Koreje, Íránu a Ruska pravděpodobně nemají významný vliv na produkci, ale zřejmě bude docházet k poklesu nabídky. Sankce proti Rusku se zaměřily na společnosti, které podporují výstavbu ruských ropovodů pro vývoz. Navíc nové sankce zpřísnily pravidla pro průzkumné technologie nebo nová zařízení pro těžbu z břidlic.

Na závěr, podle našeho názoru se situace ve Venezuele komplikuje. Vyřadit Venezuelu zcela by nezpůsobilo "ropnou krizi", ale bude to dál tlačit ceny výš. Madurův režim předvede zmanipulované "volby" a předem vybraní kandidáti přepíší ústavu, což zemi rozdělí. Venezuela se ve všech ohledech stala jednoznačně diktaturou. Opozici zbyly jako politické nástroje jen demonstrace nebo eskalace násilí. Zastavení venezuelské produkce by bylo nepodstatné, neboť dodává na trh pouze milion barelů denně. Přesto by trhy neměly očekávat, že se Saúdové vloží do dění stejně jako v roce 2003. Rizika výrazně narůstají, což ceny ropy zvyšuje.

Autor
Peter Rosenstreich

Čtěte také:
Jimmyho týdenní Forex výhled 7.8.-11.8.2017
USD padá, při posílení JPY nás čeká silný trend na USDJPY
Intermarket analýza: EURUSD je u rezistence z června 2010

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Venezuela tlačí ceny ropy výš