Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Velká výhoda Fedu v ohrožení?!

FX NEWS

Globální boj s inflací pokračuje. Některé centrální banky z vyspělých ekonomik sice zvolnily tempo zvyšování sazeb, debaty o jakémkoliv měnověpolitickém obratu ale nejsou namístě. Jedním z nejagresivnějších procesů navyšování úroků si prochází americký Fed. Sílící inflace, která se vyšplhala na nejvyšší hodnoty za posledních čtyřicet let, ho donutila zvýšit sazby až ke 4 %. Jejich růst bude přitom pokračovat, a to dost možná až k hodnotám o minimálně jeden procentní bod vyšším.

Rostoucí sazby jsou klíčovým aspektem utahování podmínek financování. Nejsou to však pouze administrativně nastavené úroky, které domácnostem a firmám zdražují a „znesnadňují“ financování. Podmínky financování ovlivňuje například i vývoj akcií nebo síla dolaru. Pro centrální banku je přitom stěžejní, aby utahování nepolevilo. Jen tak totiž může zkrotit inflaci a udržet inflační očekávání ukotvená na cíli.

Nedávná studie sanfranciské pobočky Fedu ukázala, že dosavadní měnověpolitické utažení je ještě větší, než naznačují úroky centrální banky. Dle jejího měření odpovídalo celkové zpřísnění podmínek financování k září 2022 situaci hlavní sazby překračující úroveň 5,25 %. Na konci září přitom efektivní sazba Fed funds rate dosahovala 3 %.

Zdroj: Fed
Zdroj: Fed

Důvodem tohoto „rozchodu“ je vliv očekávání díky forward guidance společně se snižováním bilance Fedu. Analýza navazuje na výrok guvernéra Fedu Powella vyřčený během tiskové konference po listopadovém zasedání. Šéf měnového výboru tehdy řekl, že oproti historii jsme svědky mnohem rychlejšího utahování podmínek financování, které funguje právě přes očekávání urychlující propsání sazeb do ekonomiky. Obvykle je uváděno, že úplné propsání zvýšení sazeb do reálné ekonomiky trvá zhruba rok. Na základě výše zmíněného by tedy doba měly být kratší. Konkrétní údaj ale Fed neudává.

Krátké sazby Fedu jsou základ. S ohledem na inflaci a ekonomiku, tedy na spotřebu a investice, je klíčové i další utažení přes střední a delší sazby, ať už se bavíme o státních dluhopisech nebo firemních. Rostoucí sazby se pak ceteris paribus projeví v silnějším dolaru a v poklesu akcií. Výsledkem je rychlejší zpřísnění podmínek financování, a tedy základ pro zkrocení inflace.

I přes rychlejší měnověpolitické zpřísnění nečekáme, že by Fed v dohledné době pozměnil nastavený trend růstu sazeb. Říjnová inflace sice ukázala další meziroční pokles, podle nás však vývoj posledních měsíců stále nepotvrzuje Fedem nastavené podmínky k ukončení zvyšování sazeb. Zde přitom klademe důraz zejména na jádrovou inflaci a jádrový index výdajů na osobní spotřebu, u kterých bude potřeba, aby centrální banka viděla jasné důkazy trvalejšího poklesu. Proinflačně pak působí i nadále silně napjatý trh práce.

I proto bude Fed pokračovat ve zvyšování sazeb. Po říjnové inflaci však došlo k citelnému přecenění tržního výhledu. Trh aktuálně očekává, že měnový výbor zvýší sazby na konci roku o 50 bodů. Klesl i výhled vrcholu sazeb v cyklu, a to z hodnot nad 5 % pod tuto hranici. Dolarové peněžní trhy aktuálně zaceňují vrchol v pásmu 4,75-5 % dosažený v březnu příštího roku. Vzhledem k síle tržních pohybů v souvislosti s reportem o inflaci je v příštích dnech možná jistá korekce. Celkově očekáváme, že se během příštího roku americké sazby dostanou minimálně na 5 %. Investoři by se zároveň měli připravit na scénář, kdy úroky zůstanou zvýšené po delší dobu.

Text byl původně napsán pro rubriku Big Expert serveru kurzy.cz.

HISTORICKY TŘETÍ NEJVĚTŠÍ UVOLNĚNÍ PODMÍNEK FINANCOVÁNÍ

Ještě pár slov ke včerejší reakci trhů. Pokles meziroční inflace z 8,2 % na 7,7 % a jádrové z 6,6 % na 6,3 % se výrazně podepsal v podstatě na všech trzích. Americké akcie silně rostly, technologický index Nasdaq dokonce o více než 7 %. Dolar proti euru oslabil nad úroveň parity. Zpevnila i koruna, která se vrátila zpět pod 24,30 za euro.

Výrazné pohyby jsme pozorovali na dluhopisech. Výnosy amerických bondů ve splatnostech od roku do deseti klesaly krátce dokonce o zhruba 30 a více bodů. Pokles byl největší u středních splatností, tudíž jsme viděli tzv. býčí napřimování výnosové křivky. Klesaly i reálné tržní sazby, například výnosy desetiletého proti inflačního instrumentu o více než 20 bodů.

Zdroj: CNBC
Zdroj: CNBC

Tento vývoj působí směrem k uvolnění podmínek financování, což by bylo v rozporu se snahou Fedu. Podle banky Goldman Sachs a jejich měření indexu podmínek financování došlo včera k poklesu o více než 50 bodů. To je, jak napsal Nick Timiraos z WSJ, třetí největší pohyb za celé měření indexu. Z hlediska složek nejvíce přispěl nárůst akcií, pokles bondových výnosů, zejména delších splatností, a oslabení dolaru.

Pokud by mělo uvolňování podmínek financování pokračovat, Fed by to mohlo donutit k zásahu, minimálně cestou slovní intervence. Zatím se tak však nestalo. Včera promluvilo hned několik amerických centrálních bankéřů. Na žádný slovní zásah ale nedošlo. Většina se shodla na tom, že se zvyšováním sazeb nechtějí dostat ekonomiku do recese, ale zároveň nechtějí skončit v situaci nedostatečného zpřísnění měnové politiky. Je potřeba si uvědomit naakumulované efekty předchozích zvýšení úroků. I proto může brzy nastat vhodná situace pro snížení tempa úprav sazeb. S ohledem na snížení inflace směrem k cíli, ale nemá banka stále vyhráno.

Během dnešního dne můžeme čekat, že trhy doladí zacenění nejnovějších dat. Vzhledem k síle čtvrtečních pohybů určitě nelze vyloučit možné korekce. Ze zahraničních dat bude zveřejněn průzkum univerzity Michigan o inflačních očekáváních domácností, který doplní pohled na americkou inflační situaci. Na domácí půdě nás pak čeká zápis z listopadového zasedání ČNB.

Autor: Jan Berka
Zdroj: Roklen24
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Velká výhoda Fedu v ohrožení?!