Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Trump vs. Powell: Rostou sazby příliš rychle?

FX NEWS

Devizové trhy se v pátek dočkaly vystoupení jednoho z nejmocnějších hybatelů kurzů světových měn. Hlavní hvězdou sympozia v americkém horském rezortu Jackson Hole byl šéf Fedu Jerome Powell, který prohlásil, že Fed počítá i do budoucna s pozvolným zvyšováním základní úrokové sazby. Reakce dolaru? Oslabení nad úroveň 1,1600 EURUSD, nad níž je kurz také dnes ráno.

Kritikem aktuálních kroků Fedu není nikdo jiný než prezident Donald Trump, který se obává zpomalení tempa růstu americké ekonomiky. Sazby se podle něj zvyšují příliš rychle. Další „hike“ by přitom mohl podle analytiků přijít už koncem září. Základní sazba se nyní nachází v rozpětí 1,75 až 2,00 procenta.

Šéf Fedu Powell současné pozvolné zvyšování sazeb v Jackson Hole obhajoval. Podle něj je to pro ekonomiku USA nejlepší cesta. Upozornil na to, že nevidí náznaky žádného přehřívání ekonomiky.

V Jackson Hole vystoupil také šéf pobočky Fedu v St. Louis James Bullard, který podotkl, že komentáře Trumpa vůči Fedu nejsou obvyklé. Připomněl, že mandát politiky americké centrální banky je dán zákonem.

„Měnovou politiku můžeme upravit, pokud bude ekonomický růst rychlejší,“ konstatoval Bullard, podle kterého bude dobrou zprávou, pokud s utahováním měnové politiky začnou také ostatní centrální banky. Dodal, že v americké ekonomice nespatřuje příliš inflačních tlaků a ekonomika podle něj zpomalí v roce 2019 a 2020. Dlouhodobý růst potenciálu ekonomiky vidí kolem dvou procent.

Z dat dnes bude v Německu zveřejněn IFO index podnikatelského klimatu za srpen. Ve Spojených státech pak indexy národní aktivity dallaského a chicagského Fedu. Hlavní číslem posledního srpnového týdne bude údaj amerického ministerstva práce o počtu nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru (tzv. Non-farm payrolls).

Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,1607 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 95,19 bodu. Podle predikce Roklen by se kurz během dne měl pohybovat v rozmezí od 1,1522 do 1,1663 EURUSD.*

 

Koruna se v závěru minulého týdne obchodovala bez výraznějších změn vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti euru se držela v úzkém pásmu kolem 25,75 EURCZK. Vůči dolaru zpevnila zhruba o deset haléřů.

Poslední prázdninový týden bude chudý na domácí data. Až v pátek Český statistický úřad zveřejní tvorbu a užití hrubého domácího produktu za 2. čtvrtletí.

Česká měna se dnes ráno obchoduje na 25,76 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,70 až 25,78 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,11 až 22,31 USDCZK.*

 

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Autor: Jaroslav Průcha
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Trump vs. Powell: Rostou sazby příliš rychle?