Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Trojúhelník: formace, na které lze stavět

Očima brokerů

Cenové grafy jsou základem technické analýzy. Můžeme v nich najít určité formace, které se pravidelně opakují a napovídají, jaká je aktuálně situace na trhu a podle čeho se obchodníci rozhodují. Vaším úkolem, jako tradera, je tyto formace vyhledávat a na základě minulých pohybů, které po nich následovaly, určovat svůj současný obchod. Pojďme se teď společně na jednu z nich podívat. Pro dnešní článek jsem vybral formaci asymetrického trojúhelníku, kterou můžeme rozdělit do dvou částí (rostoucí a klesající trojúhelník) podle toho, kterým směrem budeme očekávat následný cenový pohyb.

Rostoucí trojúhelník

Tato formace se vyznačuje tím, že díky ní vidíme větší sílu nakupujících než prodávajících. V praxi to vypadá tak, že cena vytvoří resistenci, tj. místo, kde do trhu vstoupí prodávající, kteří cenu po růstu zastaví a stlačí níže. Následně do trhu vstoupí nakupující a cena vzroste k původní resistenci. Tam opět vstoupí do trhu prodejci a cena znovu klesne. Tentokráte však již ne níže než klesla při předchozím vstupu prodávajících. Následně opět aktivitu přeberou nakupující a cena vzroste až k naší resistenci. To se může i několikrát opakovat. Podmínkou však je, aby cena neklesla níže než před tím. To nám identifikuje větší aktivitu nakupujících a brzké prolomení resistence, které bude znamenat výrazný pohyb výše. Pro lepší ilustraci se podívejte na následující graf, jeden obrázek je lepší než tisíc slov.

 Zdroj: SaxoTraderPRO

Modrou vodorovnou čarou jsem vyznačil naši resistenci. Rostoucí trendová čára pak ukazuje tzv. higher lows (zvyšující se nejnižší ceny). Červenou šipkou jsem zakreslil výrazný rostoucí pohyb, který následoval po proražení formace Rostoucí trojúhelník.

 

Klesající trojúhelník

Klesající trojúhelník je přesným opakem rostoucího trojúhelníku, kdy formace ukazuje větší aktivitu prodávajících. Vodorovnou modrou čarou je znázorněn support, klesající trendová čára pak spojuje dvě lower high (nižší nejvyšší ceny). Následuje pak výrazný pohyb směrem níže.

Zdroj: SaxoTraderPRO

Závěrem

Funkčnost a možnosti ziskového obchodování na základně zmiňovaných dvou formacích jsou založeny na tom, že je používá velký počet obchodníků, kteří se v určitý okamžik chovají téměř stejně, např. že po vytvoření nějaké formace shodně zadávají prodejní příkazy, což může způsobit výrazné pohyby, ze kterých můžeme profitovat. Formace mohou být jak trendové, kdy potvrzují započatý směr trendu, tak reverzní, které naznačují, že dojde k obratu trendu. Obchodníci někdy doplňují tyto patterny o další svíčkové formace, indikátory nebo přechází na nižší časové rámce. To jim pomáhá ještě lépe načasovat své obchody v rámci vzniklého pohybu trhu.

Autor: Tomáš Daňhel, Relationship Manager v Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Trojúhelník: formace, na které lze stavět