Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Trading strategie Heiken Ashi + ADX + Stochastic

Očima brokerů, Tradingové strategie

Dnes budeme hovořit o další obchodní strategii určené pro minutové grafy s potenciálním ziskem 10-15 bodů na obchod. Charakteristickým rysem této strategie je použití indikátoru ADX na nízkých časových rámcích (obvykle se podle doporučení autora používá na denních grafech). V tomto přístupu však místo běžných svíček používáme Heiken Ashi, což je pro jednoduchou obchodní strategii opět poměrně neobvyklé.

Jaké indikátory potřebujeme

Tato strategie nevyužívá žádné makroekonomické ukazatele. K nastavení strategie potřebujeme pouze tři indikátory technické analýzy.

Heiken Ashi

Nejdůležitější je nainstalovat indikátor Heiken Ashi. Někteří obchodníci tvrdí, že bezchybně ukazuje současné obchodování na trhu. Toto je indikátor, který často není součástí většiny obchodních terminálů. Když přidáte indikátor do grafu, svíčky se změní na červenou a zelenou.

Červené svíčky znamenají klesající trend a mnoho obchodníků doporučuje prodávat pouze na těchto svíčkách. Naopak, když indikátor zezelená, vyhledávají nákupy. V nejjednodušších strategiích obchodníci přidávají oscilátor Stochastic, aby potvrdili signály Heiken Ashi.

ADX

Druhým indikátorem, který budeme potřebovat, je ADX, neboli Average Directional Moving Index, který také ukazuje aktuální tržní trend. Podle autora, pokud hodnoty ADX porostou, znamená to silný trend, zatímco nízké hodnoty signalizují stagnaci.

Upozornění: Když hodnoty indikátoru rostou, znamená to jen, že na trhu existuje trend, ale nevíme, zda je býčí nebo medvědí. 

Oscilátor Stochastic

Třetím indikátorem je Stochastic Oscillator s parametry (5, 3, 3), který v mnoha strategiích poskytuje dobrý vstupní signál ve formě křížení svých signálních linek. Jako oscilátor tento indikátor ukazuje, jak daleko se cena vzdálila od svých průměrných hodnot.

Pokud bude trend býčí a hodnoty indikátoru budou nízké, může obchodník očekávat růst. Ve většině případů Stochastic dobře ukazuje konec korekce. V této strategii to potvrdí vstup do trhu.

 

Otevření Buy (nákupního) obchodu

Chce-li trader otevřít buy pozice, měl by se ujistit, že je splněno několik požadavků. Samozřejmě potřebuje, aby trend stoupal. Pokud obchoduje na M5, je lepší použít termín impuls a ne trend. K otevření nákupní pozice, bude trader potřebovat následující: 

  1. Cena je nad střední čárou Heiken Ashi a na grafu jsou dvě rostoucí svíčky za sebou. To naznačuje vzestupný trend.
  2. Hlavní řádek ADX je nad 22, což znamená, že v grafu je trend. V našem případě vidíme, že trend je vzestupný, protože +D linie je nad -D linií.
  3. Hodnoty Stochastic oscilátoru stoupají. Všimněte si, že se nestaráme o to, zda se signální linky protínají, potřebujeme pouze směr.

Jakmile jsou na M5 splněny všechny požadavky, může obchodník otevřít nákupní obchod. Pokud není splněna byť jen jedna podmínka, obchodník by se měl držet dál od trhu a počkat na nový signál.

Příklad Buy obchodu podle Heiken Ashi + ADX + Stochastic

Pojďme se podívat na nákupní obchod na měnovém páru EURUSD. V grafu je vidět downtrend, svíčky Heiken Ashi byly červené. Čekáme na okamžik, kdy se postupně objeví dvě zelené svíčky, protože to bude znamenat obrácení trendu. Poté obchodník zkontroluje hodnoty ADX: linie je nad 22, což opět naznačuje trend. Hodnoty Stochastic rostou, takže může podle této strategie na další svíčce nakoupit, protože jsou splněny všechny požadavky.

Proč je důležité, aby byly splněny všechny podmínky?

Důležitost pravidel je zřejmá z následujícího příkladu: představte si, že svíčky Heiken Ashi jsou zelené, ale linie ADX je pod 22, zatímco hodnoty Stochastic jsou nad 80 a pohybují se vodorovně. V takovém případě by obchodník měl zůstat mimo trh. Takové situace se stávají. Cena může za takových podmínek dokonce růst, ale pravidla strategie říkají, aby se trader zdržel vstupu na trh.

Otevření Sell (prodejního) obchodu

Aby mohl obchodník otevřít Sell pozice, musí být také splněny určité podmínky. Hledáme klesající trend. Podmínky pro otevření prodejního obchodu jsou tedy následující: 

  1. Cena je pod střední linií Heiken Ashi, zatímco na grafu se po sobě vytvoří dvě klesající svíčky. To naznačuje skutečný medvědí impuls.
  2. Hlavní linie ADX je pod 22, což ukazuje klesající trend v grafu. V našem případě chápeme, že trend je medvědí, protože linie -D je nad + D.
  3. Hodnoty Stochastic klesají. Opět nás nezajímá křížení linií, pouze směr.

Jakmile jsou na M5 splněny všechny podmínky, může trader otevřít prodejní obchod. Pokud není splněna byť jen jedna podmínka, měl by se držet dál od trhu a počkat na nový signál pro nákup nebo prodej.

Příklad Sell obchodu podle Heiken Ashi + ADX + Stochastic

Podívejme se na příklad na měnovém páru GBPUSD. Svíčky Heiken Ashi jsou červené. Je jich více než dva po sobě. Hodnoty ADX jsou pod 22, ale -D a + D se kříží až později. Hodnoty Stochastic také klesají a obchodník může prodávat hned poté, co se zformuje downtrend na ADX.

Kdy uzavřít obchod

Podmínky výstupu z pozice jsou poměrně jednoduché. Pro Take Profit bude stačit 10–15 bodů (pamatujte, že obchodování probíhá na M5, takže takový TP bude stačit). Stop Loss by měl trader omezit na 10-15 bodů. Ve většině případů, pokud vše udělal správně, cena snadno dosáhne těch 10-15 bodů zisku. Pokud se trh obrátí, měl by obchodník opustit pozici bez váhání. 

Závěr

Diskutovali jsme o docela jednoduché strategii obchodování na M5 - strategii Heiken Ashi + ADX + Stochastic. Metoda využívá tři zcela odlišné indikátory a je nesmírně důležité sledovat trend.

Může se zdát zdát, že ADX není na místě, protože je určeno primárně pro denní grafy. Výše uvedené příklady však ukazují, že strategie může poskytovat slušné signály.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

 

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Trading strategie Heiken Ashi + ADX + Stochastic