Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

WEBINÁŘ: BITCON NA ATH. KDE TEĎ HLEDAT PŘÍLEŽITOSTI V KRYPTOSVĚTĚ?
Svět kryptoměn není pouze o Bitcoinu. Většina kryptoaktiv zatím BTC nenásledovala a zůstává od svých ATH vzdálena i několik stovek procent. To nám nabízí zajímavé možnosti pro vyhledání vstupů do různých tradingových a investičních pozic. ;-) 

Máme pro vás další exklusivní webinář na toto téma!

Technická analýza: Jak obchodovat pattern Diamant

Indikátory, Očima brokerů

V tomto článku se seznámíme s obchodováním patternu Diamant. Jedná se o reverzní pattern (vzorec) technické analýzy signalizující možnou korekci nebo obrácení aktuálního trendu.

Jak vzniká pattern Diamant

Diamant je poměrně vzácný obratový pattern, s nímž se na grafech často nesetkáte. Možná i proto je nazýván jako drahokam. Vzorec se tvoří na maximu/minimu po předchozím uptrendu nebo downwrendu. 

Jak tento pattern vypadá? Můžeme říci, že na grafu po skončení impulzu se cena konsoliduje a zformují se dva trojúhelníky sdílející jednu základnu. Nejprve se objeví rozbíhající se trojúhelník, poté následuje konvergující trojúhelník (symetricky). Společně tvoří vzorec, ​​který vypadá jako kosočtverec nebo diamant.

V ideálním případě vypadá pattern jako jasný symetrický tvar kosočtverce. Zůstaňme však realističtí. I skutečné diamanty mají chyby, škrábance a zakalená místa. S patternem Diamant je to stejné. V reálných tržních podmínkách mohou být jeho hranice docela asymetrické, trochu posunuté nebo prodloužené.

Nejdůležitější zde je, aby pattern zůstal v extrémech a uvnitř hranic dvou sousedních trojúhelníků, byť jsou nedokonalé. Pokud máte pochybnosti o patternu Diamant v normálním grafu, zkuste přepnout na lineární verzi. Ta ukáže hranice patternu přesněji. 

Volba časového rámce pro obchodování

Diamant se může tvořit v jakémkoli časovém rámci, i v tom nejmenším. Pro intradenní obchodování může obchodník použít M5, M15 nebo H1. Měl by však mít na paměti, že pattern je považován za méně spolehlivý než na vyšších časových rámcích.

Čím vyšší je časový rámec, tím je pravděpodobnější, že pattern bude fungovat. Hlavní časové rámce pro obchodování s tímto vzorcem jsou:

  • H4
  • D1
  • W1

Přirozeně, u vyšších časových rámců se bude pattern vytváře poměrně dlouho, ale slibuje lepší fungování. Jakmile je vzorec hotový, může ho trader začít obchodovat. 

Jak obchodovat s patternem Diamant

Chce-li trader obchodovat tento pattern, potřebuje, aby byl úplný. Žádné zdroje nedoporučují obchodování uvnitř diamantu. Pokud se diamant vytvořil na Highs, znamená to, že uptrend je u konce, takže obchodník může prodávat. Naopak, pokud se pattern vytvoří na Lows, po downtrendu může trader očekávat obrat nahoru a připravit se na nákup.

Vstup do buy obchodu

  • Po downtrendu se v dolní části grafu vytvoří pattern diamant.
  • Cena prorazí horní hranici patternu. Svíčka úplně nebo z větší části se zavírá nad ní.
  • Nákupní pozice se otevře, když cena opustila pattern a prorazí nejblížší lokální High uvnitř diamantu.
  • Stop Loss se umístí za opačné lokální minimum.
  • Hlavním orientační bod pro uzavření zisku je výška (H) patternu v bodech. Alternativně může trader uzavřít svou pozici, když cena dosáhne silné úrovně rezistence nebo se objeví nějaké známky obratu.

Vstup do sell obchodu

  • Po uptrendu se na maximech grafu vytvoří pattern diamant.
  • Cena prorazí spodní hranici patternu. Svíčka úplně nebo z větší části uzavře pod ní.
  • Prodejní pozice se otevře, když cena, po opuštění patternu, prorazí pod nejbližší lokální Low uvnitř diamantu.
  • Stop Loss se umístí za opačné lokální maximum.
  • Hlavním orientačním bodem pro uzavření zisku je výška (H) vzoru v bodech. Alternativně může trader uzavřít svou pozici, když cena dosáhne silné úrovně supportu nebo se objeví nějaké známky obratu ceny nahoru.

Závěr

Diamant je reverzní pattern technické analýzy, který se na grafech objevuje zřídka. Někdy se objevuje na nižších časových rámcích, ale používá se hlavně na H4, D1 a W1.

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Technická analýza: Jak obchodovat pattern Diamant