Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Svíčková formace 3 Line Strike - Jak ji obchodovat

Očima brokerů, Tradingové strategie

Tento článek je věnován svíčkové formaci nazývané Three Line Strike, jejím typům, principům formování a použití v obchodování.

Jak se tvoří svíčková formace Three Line Strike

Svíčková formace (pattern) Three Line Strike se na cenovém grafu . Objevuje se na lokálním high/low v uptrendu/downtrendu.

Formace se skládá ze čtyř svíček. První tři svíčky mají středně velká těla a stejné barvy, zatímco čtvrtá má jinou barvu (ukazující obrat) a velké tělo, které plně zakrývá těla prvních tří svíček.

Některé zdroje popisují tuto formaci jako pattern pokračování trendu, ale logika analýzy svíček naznačuje, že se jedná o obratovou formaci.

Tento článek je založen na přístupu známého obchodníka Thomase Bulkowského a jeho knize „Encyclopedia of Candlestick Charts“. Tento pattern považuje za obratovou formaci. Podle jeho výzkumu má cena 84% pravděpodobnost obratu poté, co se tato formace objeví v grafu.

Když se vzorec objeví na grafu, znamená to, že současný trend slábne, protože narazil na silnou opozici. Velká reverzní svíčka, která svým tělem zakrývá tři předchozí svíčky, předpovídá korekci, která se později může změnit ve skutečný obrat.

Typy formace 3 Line Strike

V závislosti na místě výskytu patternu a barvách jeho svíček lze rozlišit dva typy 3 Line Strike – býčí a medvědí.

Býčí 3 Line Strike

Tvoří se po růstovém pohybu ceny na lokálních maximech grafu. Skládá se ze tří bílých svíček se středně velkým tělem a velké černé svíčky, jehož tělo zakrývá všechny tři předchozí.

Velké černé svíčky znamenají, že medvědi převzali iniciativu a jsou připraveni k protiútoku. Další pokles cen znamená začátek poklesové korekce. Pokles by měl být potvrzen poklesem ceny pod poslední minimum medvědí svíčky patternu.


Býčí Three Lines Strike na grafu

Medvědí Three Line Strike

Objevuje se v poklesovém pohybu na lokálních minimech grafu. Skládá se ze tří černých medvědích svíček se středně velkým tělem a jedné bílé velké svíčky, jejíž tělo zakrývá těla tří předcházejících svíček.

Velká bílá svíčka znamená, že býkům se podařilo zastavit medvědy a jsou připraveni obrátit pohyb ceny. Další růst ceny vede k začátku růstové korekce. Růstový pohyb by měl být potvrzen růstem ceny nad maximum poslední bílé svíčky.


Medvědí 3 Lines Strike na grafu

Jak používat 3 Lines Strike při obchodování

Three Lines Strike by se měl obchodovat na lokálních extrémech cenového grafu po předchozím uptrendu nebo downtrendu. Nesmí se však používat při pohybu trhu do strany (range).

Pro tuto formaci se používají časové rámce od 1 hodinového grafu po vyšší. Co se týče aktiv, tak jsou preferována vysoce likvidní aktiva: měnové páry, akcie (včetně akcíí výrobců elektromobilů), akciové indexy, komoditní futures.

Příklad prodejního obchodu podle býčího 3 Lines Strike

  • Po růstu cen se na lokálních maximech grafu objeví obratový pattern býčí Three Lines Strike;

  • Obchodník vstoupí na trh s prodejní pozicí hned poté, co cena začne klesat (konkrétně klesne pod minimum velké černé svíčky - čtvrté v patternu);

  • Po vstupu na trh může umístit Stop Loss o něco výše, než je High patternu;

  • Zisk lze vybrat poté, co cena dosáhne silné úrovně supportu, nebo v souladu s Fibonacciho liniemi.

Prodejní obchod podle patternu býčí Three Lines Strike

Příklad nákupního obchodu podle patternu medvědí 3 Lines Strike

  • Po poklesu cen se na lokálních minimech cenového grafu zformuje obratová formace medvědí Three Lines Strike;

  • Obchodník vstoupí na trh poté, co cena stoupne nad maximum velké bílé svíčky (čtvrté ve formaci);

  • Po otevření pozice umístí Stop Loss o něco níže, než je minimum patternu;

  • Trader vybere zisk poté, co cena dosáhne důležité úrovně rezistence, nebo pomocí Fibonacciho korekčních linií.

Nákup medvědím Three Lines Strike

Jak Obchodovat podle svíčkové Formace 3 Line Strike - Závěr

Pattern Three Line Strike se vytvoří po růstovém nebo poklesovém pohybu ceny a předpovídá obrat směru pohybu. V některých zdrojích je tento vzorec považován za pattern pro pokračování trendu, přesto Thomas Bulkowski ve svém výzkumu prokázal, že pravděpodobnost obratu poté, co se tento vzorec objeví, je 84 %.

Vzorec lze použít pro obchodování buď samostatně, nebo spolu s dalšími nástroji technické analýzy a indikátory. Předtím, než se rozhodnete Three Lines Strike reálně obchodovat, udělejte si backtest.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Svíčková formace 3 Line Strike - Jak ji obchodovat