Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Supporty a rezistence: kulatá čísla

Očima brokerů

Supporty a rezistence slouží k identifikaci spolehlivých referenčních cenových úrovní na grafu, kde se nachází likvidita. Jednou z prvních věcí, se kterou se obchodník setkává při svém studiu trhů, jsou právě ony zmíněné supporty a rezistence. Nicméně je nutné brát v úvahu, že není možné dlouhodobě ziskově obchodovat jen na základě supportů a rezistencí. Je potřeba zde mít ještě další myšlenku, okolo které si postavíte svou strategii.

 

Jednou z těchto myšlenek je soustředění se na shluky úrovní okolo kulatých čísel. V tomto článku se budeme zabývat použitím kulatých čísel jako úrovní supportů nebo rezistencí. Nejdříve si pojďme kulatá čísla představit. Jde o cenové hladiny, které končí na "00" nebo "000". Například na EURUSD můžeme považovat za kulatá čísla cenové hladiny jako 1.1000, 1.1100 nebo 1.1200 atd.
 
Na těchto cenových hladinách se trhy zastavují, případně otáčí, a tak slouží jako velmi efektivní levely supportů či rezistencí. Důvodem je především velmi jednoduchá rozpoznatelnost ze strany obchodníků z celého světa a s ní související psychologický efekt. Jinými slovy, pokud si mnoho obchodníků řekne, že bude EURUSD nakupovat, až klesne na hodnotu 1.1000, bude tam umístěno mnoho nákupních objednávek a tím pádem tato cenová hladina bude fungovat jako support velmi dobře.
 

Využití pro nastavení "stop lossu" či "profit targetu"

Používání kulatých čísel pro umisťování stop lossů a profit targetů je vhodné především pro začátečníky, jelikož se jedná o velmi snadné úrovně k rozpoznání na grafu. Pokud však zadáte svůj stop loss či profit target do bezprostřední blízkost kulatého čísla, může se vám stát, že si nějaký velký hráč na trhu pro vaši objednávku (spolu s ostatními) přijde, jelikož se snaží najít na trhu protistranu a právě cenové hladiny supportů a rezistencí, které jsou místy, kde se schází velké množství objednávek.
 
 

Souběh úrovní s jinými supporty a rezistencemi

V zásadě lze kulatá čísla použít v rámci souběhu dalších úrovní supportů a rezistencí. Nejčastěji se používají různé úrovně Fibonacci, supporty a rezistence vzešlé ze svíčkových formací anebo také například klouzavé průměry. Když na grafu navíc zaznamenáte, že na tento shluk úrovní trh zareagoval již v minulosti, dává vám to velmi dobrou indikaci následujícího vývoje.
 
Ať už používáte kulatá čísla ve svém tradingu pro nastavení výstupních objednávek, jako doplněk pro zvýraznění jiného supportu či rezistence anebo nevyužíváte pro váš trading vůbec, je dobré vědět, kde se nachází a brát v úvahu, že kolem nich je s velkou pravděpodobností umístěno velké množství čekajících příkazů.
 
Autor: Gabriel Štefaňák, Trader a Relationship manager Dukascopy Europe
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Supporty a rezistence: kulatá čísla