Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Studujeme grafy: Opening range

Tradingové strategie

Trading jako takový je hlavně o studování grafů a nacházení statistické výhody na základě pochopení fungování trhu, kterou pak obchodník využije ve svůj prospěch a zhodnocení tradingového účtu. Proto jsem se rozhodl pustit se do projektu, ve kterém se zaměřím na studium fungování trhů a hledání právě oné výhody.

Vybral jsem jednu z velmi zajímavých situací, která se na trhu objevuje pravidelně každý den a její zobchodování není nikterak náročné a zabere jen pár minut. Tato situace se jmenuje Opening range. V loňském roce jsem o ní napsal jeden článek, který si můžete přečíst zde.

Co budeme společně sledovat?

Opening range má poměrně široké pole možností a variant. Pro tuto studii jsem vybral měnový pár GBPUSD, začátek časového okna 9:00 našeho času (otevírací doba londýnské seance) a 15 minutový úsek.

Proč právě tento výběr?

GBPUSD – měnový pár s nízkými obchodními náklady a zároveň druhý z měnového páru (USD) ještě „spí“

9:00 našeho středoevropského času – začátek londýnské seance, kdy jedno z nejvýznamnějších obchodních a finančních center světa ožívá (8:00 londýnského času)

15 minutový úsek – v něm tečou do trhu první objednávky nahromaděné během noci, ale zároveň jejich síla ještě není vyčerpána

Zvolená kritéria pro sledování

  • Den v týdnu
  • Velikost vzniklé range
  • Na kolikáté proražení udělá trh pohyb 1:1 vůči potenciálnímu SL na druhé straně range
  • Na kolikáté proražení udělá trh pohyb 2:1 vůči potenciálnímu SL na druhé straně range
  • Směr prvního proražení range
  • Kolik pipů udělal trh od prvního proražení do close londýnské obchodní seance
  • Close opening range vs. 21 SMA z H1 grafu
  • Býčí nebo medvědí svíčka Opening range

Cíl analýzy?

Základním cílem tohoto projektu je zjistit, zda je možné získat na Opening range statistickou výhodu, kterou následně bude možné převést do praxe a ziskového obchodování. Díky statisticky získaným datům budeme schopni také zvolit vhodný money management, který je základním předpokladem ziskového tradingu.

Závěrem

Na závěr ještě pár technických informací. Protože několik parametrů, které budeme sledovat, je možné vyhodnotit až druhý den, celkovou analýzu zveřejním vždy s jednodenním zpožděním. To znamená, z dnešního dne bude zítra, ze zítřku pozítří a tak dále. Aktuální informace budu sdílet daný moment přes sociální sítě Facebook a Twitter. Pokud mi to časové možnosti dovolí, rád bych také natočil pár videí shrnujících jednotlivé situace v průběhu týdne, případně udělal nějakou live seanci. Budu také rád za vaši případnou aktivitu (dotazy, nápady, myšlenky), nejlépe asi v komentářích na Facebooku, případně emailu.

Přeji všem hezký den a mnoho úspěšných tradů
MS

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Studujeme grafy: Opening range