Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Stříbro se stabilizovalo. Pozornost se přesouvá na zlato a dolar

Očima brokerů

Redditem podněcovaný vzestup je prozatím u konce a stříbro postupně přichází o většinu toho, co v posledních dnech získalo. Pevně věříme, že časem dojde k opravdovému zotavení, ale za předpokladu, že bude vycházet ze solidních fundamentů a ne z horečného nakupování. Nyní se pozornost znovu upírá na dolar, zlato a do jisté míry také na měď.

Izolované zotavení stříbra je u konce a poté, co se mu hned dvakrát nepodařilo prorazit nad 30 dolarů za unci, zašla celá Redditem inspirovaná akce na úbytě. Od pondělka už došlo ke korekci o 12 % a stříbro našlo podporu na hladině 26,35 dolarů za unci, což představuje 61,8% retracement směrem k lednovému minimu.

Zdroj: Saxo Bank

Bez silné podpory ze strany zlata – a to mezitím kvůli silnějšímu dolaru pomalu klesalo – byla celá akce předem odsouzena k záhubě. A to i proto, že zde nebyly fundamentální důvody, aby se poměr ceny zlata a stříbra (ticker: XAUXAG) v tomto bodě cyklu pohnul ze svého sedmiletého minima. V pondělí tento poměr klesl na 62,35 a později se vrátil na 70, což je hladina představující desetiletý průměr. Zda bude stříbro dál klesat, závisí na tom, do jaké míry se ho budou investoři, kteří ho prostřednictvím ETF nakupovali, ochotni zase zbavit. Od čtvrtka do úterý se celkový objem stříbra drženého investory zvýšil o 1732 tun na nový rekord – 29 900 tun.

Kvůli vysoké poptávce drobných investorů roste příplatek za stříbrné mince a cihličky, a tak musí kupující platit kromě spotové ceny i obrovskou přirážku, kvůli níž mohou skončit ve ztrátě. Londýnská LBMA mezitím hlásí, že se na tamním spotovém trhu v pondělí zobchodovala celá jedna miliarda uncí, tedy 28 350 tun stříbra. Navzdory tomu, že se jedná o trojnásobek úrovně z předcházejících měsíců, LBMA prohlásila, že „po celé toto období trh nepřestával vykazovat stabilitu a likviditu a nedocházelo k žádným problémům, jež by měly dopady na obchodování, plnění, či efektivitu denní cenové aukce“.

Stříbro už ztratilo vše, co předtím díky redditovému fóru r/WallStreetBets a twitterovému hashtagu #Silversqueeze získalo, a nyní se všeobecná pozornost upírá na zlato a jeho schopnost zotavit se z poklesu, který byl tento týden způsoben posílením dolaru. Zatím si tento drahý kov dokázal ubránit oblast podpory kolem 1825 dolarů, protože i když mu uškodil silnější dolar, pomohlo opětovné oslabení reálných výnosů z amerických desetiletých poukázek pod -1 %.

Zdroj: Saxo Bank

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Stříbro se stabilizovalo. Pozornost se přesouvá na zlato a dolar