Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Stanovení tolerance rizika při obchodování

Očima brokerů

Při obchodování existuje velké množství věcí, na které je potřeba si dát pozor. Bezpochyby však tou nejdůležitější obecnou oblastí je money management. Klíčem ke správnému řízení peněz je porozumění vaší tolerance rizika při obchodování. Tento článek se bude podrobněji zabývat právě aspektem tolerance k riziku.

Ze všeho nejdříve je potřeba pochopit, co si máme představit pod pojmem "tolerance rizika" v oblasti obchodování. Tolerance rizika v tradingu je v podstatě míra rizika, kterou se trader rozhodne tolerovat v rámci jednoho obchodu. Je to poněkud odlišné od money managementu, který se zaměřuje na schopnost obchodního účtu přežít řadu ztrát, přičemž tolerance rizika znamená spíše míru schopnosti psychicky případnou ztrátu zvládnout.

Tím mám na mysli to, že někteří obchodníci se cítí naprosto komfortně s rizikem 3 % na obchod, zatímco jiní se cítí takto komfortně při 0,5% riziku. Dá se říci, že tolerance k riziku je tak trochu osobní záležitostí každého tradera, jelikož každý obchodník má trochu jinou osobnost.

Vědět jaká je vaše tolerance k riziku je jedním z rozhodujících faktorů vašeho obchodního úspěchu na trzích. Jako příklad lze uvést situaci, kdy se v obchodu necítíte kvůli své kapitálové expozici příliš komfortně, a tak z něj vystoupíte předčasně. Poté se situace na trhu obrátí a vy litujete, že jste v pozici nezůstali. Pokud byste to samé obchodovali na demo účtu, kde takovéto emoce neexistují, váš přístup by byl diametrálně odlišný.

Pokud si nejste vědomi své míry tolerance k riziku, může být sice vaše původní analýza trhu správná, ale vlivem strachu budete vyskakovat z trhu a vaše mysl jím bude do velké míry manipulována. V případě, že ze strachu vyskočíte neuváženě z obchodní pozice a trh pak dá za pravdu vaší původní analýze, vaše psychická nepohoda se výrazně zhorší. V takovém případě je lepší již daný den neobchodovat, jelikož další pozice mohou být otevírány pod vlivem silných emocí.

Jak stanovit vaši toleranci k riziku?

Stanovení tolerance rizika je ve skutečnosti mnohem jednodušší, než byste si mysleli. Nejprve je třeba mít na paměti, že pochopení money managementu je zde naprosto zásadní. Uvedu zde několik realistických příkladů:

Řekněme, že otevřete pozici s rizikem ztráty 1 % z celého vašeho kapitálu při zasažení stop lossu. Pokud se při takovémto nastavení cítíte komfortně s otevřenou pozicí, znamená to, že se nacházíte v rámci své tolerance k riziku. Jednoduchým testem, zda tomu tak opravdu je, by bylo vstát a odejít od počítače. S pokračujícím dnem vnímejte, zda vás trápí vaše otevřená pozice, případně pak do jaké míry. Pokud můžete jít do práce, do parku či strávit chvilku s vaší rodinou bez častého sledování vývoje vaší pozice na trhu, určitě se nacházíte v rámci své tolerance k riziku.

Naopak, pokud otevřete vyšší pozici (např. s rizikem ztráty 3 % kapitálu) a obáváte se neustále o vývoj svého obchodu, takováto situace zapříčiňuje nepříjemný stress, pak vězte, že se již nenacházíte v rámci své tolerance k riziku. Abyste si udrželi chladnou hlavu, měli byste svou pozici snížit.

Teď, když už víte, jaké je zhruba vaše rozmezí tolerance k riziku, můžete zkusit testovat jeho hrany a zjistit, jaká je vaše maximální tolerance. Začněte například s pozicí, u níž by zasažení stop loss znamenalo ztrátu 1 % vašeho kapitálu. Poté jednoduše můžete přidávat po čase po malých obchodech s např. 0,2 % rizikem celého kapitálu. Postupně tak začnete zjišťovat u jak vysoké pozice se začínáte cítit nekomfortně. Pamatujte však, že každý trader je individualitou a co platí pro jednoho tradera, nemusí pro jiného.

Autor: Gabriel Štefaňák, Trader a Relationship manager Dukascopy Europe

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Stanovení tolerance rizika při obchodování