Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Spread a poplatky brokera

Očima brokerů

Pokud se zajímáte o obchodování na finančních trzích, setkáte se s termíny spread a poplatky brokera. Odměna brokera je součástí nákladů na obchod pro obchodníka a je zásadní rozumět tomu, jak to funguje, aby byl tento parametr tradingu pod kontrolou.

Definice spreadu

Co je spread? Spread představuje rozdíl mezi dvěma cenami finančního instrumentu - nákupní cenou ask a prodejní cenou bid.

Spread je jednoduše definován jako rozdíl mezi cenou, za kterou obchodník nakupuje a cenou, za kterou obchodník aktivum prodává.

Tato marže, která se nazývá spread, se skládá z odměny brokera a je obchodníkem placena automaticky, když obchodník uzavře obchodní pozici. Proto je v zájmu obchodníka hledat nejnižší spready a minimalizovat tak náklady.

Nákupní cena měny je vždy vyšší než prodejní cena. Ceny jsou u online brokerů výrazně nižší než na akciových burzách.

Například máme měnový pár EUR/USD s cenovou kotací 1.1450 a 1.1452, spread se bude rovnat 1.1452-1.1450 = 0.0002 (2 pipy).

Typy spreadů

Existují dva typy spreadů - fixní spread a variabilní spread.

  • Někteří brokeři mají fixní spready pro každý obchodní instrument a spread se v čase nemění.

S tímto typem spreadu obchodník vždy ví dopředu, kolik ho obchod bude stát. Nicméně v době nízké likvidity nebo vysoké volatility možná nebudete moci obchodovat. Broker může Váš pokyn odmítnout a to je nebezpečná zvláště, pokud necháváte otevřenou pozici na volatilním trhu. 

  • Variabilní spready se neustále mění v závislosti na tržních podmínkách.

Během příznivých tržních podmínek budou variabilní spready obecně nižší než fixní spready. V období vysoké volatility anebo nízké likvidity se však mohou rozšiřovat, stále však můžete obchodovat bez překážek i za složitých tržních podmínek.

Faktory ovlivňující spready

  1. Tržní likvidita.

Objemy obchodované na konkrétním instrumentu v daný čas. Obecně platí, že čím vyšší objemy - vysoká likvidita - tím aktivnější trh, což má za následek nižší spready.

Za výše uvedených podmínek je snadnější najít protistranu k Vašemu obchodu a provést transakci. To je případ hlavních měnových párů na Forexu jako je EUR/USD, GBP/USD nebo USD/JPY.

Pokud se blíží vyhlašování důležité ekonomické zprávy, likvidita se zvyšuje, což vysvětluje rozšiřování spreadů.

  1. Ekonomická a politická rizika.

Země s nestabilní ekonomickou situací budou mít obecně měny spojené s vysokým rizikem.

Tyto ekonomiky většinou nemají disciplinovaný přístup k monetární politice. Výsledkem je vyšší spread. A to proto, že brokeři budou vnímat tuto měnu jako vysoce rizikovou investici a nebudou mít jinou možnost než měnu prodat dál za vyšší cenu.

Příkladem jsou exotické měny, na kterých jsou vyšší spready a obchodují se nižší objemy.

  1. Volatilita měny

Pokud měna není podporována disciplinovanou monetární politikou a stabilní centrální bankou, obvykle je více zranitelná vůči změnám v hodnotě.

 Dodatečné riziko vystavuje brokery riziku, že přijdou o jejich určité výnosy. Následkem toho prodávající zvýší ask ceny a spread je tak vyšší.

Minimalizujte náklady na spread

Minimalizovat náklady na spread můžete dvěma způsoby.

  • Obchodujte pouze během příznivých obchodních hodin, kdy je na trhu mnoho nakupujících a prodávajících.
  • Vyhněte se obchodování měnových párů, které jsou nepopulární nebo jsou obchodovány málo.

Každý obchodník si musí dát pozor na správu spreadů. Maximální výkon může být dosažen pouze, pokud využíváte nejlepší obchodní podmínky a berete je v potaz. Protože jsou spready předmětem změny, Vaše strategie musí být také flexibilní, aby byla vždy přizpůsobena tržním podmínkám.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Spread a poplatky brokera