Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2021: část 2

Očima brokerů

Dnes přinášíme druhou část šokujících předpovědí Saxo Bank pro rok 2021. První část naleznete zde

Amazon si „koupí“ Kypr

Autor: Althea Spinozzi, odbornice na instrumenty s pevným výnosem

Pandemie viru COVID-19 byla tím nejlepším, co Amazon kdy potkalo. Celý svět se uzavřel do sebe a musel pracovat z domova, takže se vzedmula vlna online nákupů a firmy navýšily kapacity svých cloudů  (například prostřednictvím Amazon Web Services), aby mohli jejich zaměstnanci využívat home office.

V roce 2021 však nejen Amazon, ale i další online monopoly, od Facebooku a Googlu až po Microsoft, stále ostražitěji sledují vlády, které se snaží informačně-technologickým gigantům srazit hřebínek. Ti se totiž stávají příliš mocnými a platí příliš nízké daně, protože své zisky přesouvají do daňových rájů.

Tyto firmy už samozřejmě dlouho zaměstnávají celé armády lobbistů a některé dokonce k celé situaci přistupují na takříkajíc vládní úrovni. Například Microsoft si v New Yorku otevřel zastupitelskou kancelář při OSN a zaměstnal diplomata, který má na starosti jeho vztahy s evropskými vládami. Facebook si dokonce zřídil jakýsi „Nejvyšší soud“, který má dohlížet na stížnosti uživatelů a další problémy. V roce 2020 byli navíc vrcholoví manažeři Facebooku, Microsoftu a Alphabetu přizváni jako řečníci na každoroční bezpečnostní konferenci v Mnichově, spolu s prezidenty a premiéry různých zemí.

V roce 2021 se stupňuje pozornost, kterou jim věnují oficiálních místa, a zejména EU, a tak se Amazon rozhodne konat a přesune své evropské ústředí na Kypr. Ten vítá obrovskou korporaci s otevřenou náručí. Související daňové výnosy mu totiž pomohou snížit poměr dluhu k HDP, který už dosahuje téměř 100 %. Navíc zazlívá EU tvrdé zacházení v průběhu krize státních dluhů v letech 2010-12. Kyperský HDP činí zhruba 24 miliard dolarů, což je méně než čtvrtina výnosů Amazonu mimo Spojené státy.

V průběhu roku pak konzultanti Amazonu „pomohou“ Kypru přepsat daňové zákony po vzoru Irska, jen zdanění právnických osob a dalších věcí bude ještě nižší, a čelní představitelé země i její obyvatelstvo si to výměnou za nenadálé finanční zisky a nižší daňové sazby nechají klidně líbit.

Evropským regulačním orgánům ale rychle dojde, co se děje, a proti Amazonu zasáhnou. Donutí firmu změnit její praktiky a přimějí Kypr i ostatní země EU harmonizovat daňové zákony. Také Spojené státy a další země vytáhnou v roce 2021 proti monopolům a potrestají je za jejich aroganci.

Obchodní tip: Shortovat monopolní technologické firmy, zejména AMZN.

Německo vytáhne Francii z bryndy

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie

Francie je jednou z evropských zemí, které budou v následujících letech čelit největší vlně dluhů. Už před pandemií se tamní státní dluh blížil 100 % HDP a rychle stoupalo i zadlužení soukromého sektoru. To dosáhlo skoro 140 % HDP – což je mnohem víc než v Itálii (106 %) či ve Španělsku (119 %). A pandemie viru COVID-19 zadlužování dále zrychlila, takže se očekává, že se státní dluh v roce 2021 vyhoupne nad 120 % HDP. Zadlužení soukromého sektoru, hlavně korporací, se může zvýšit až o dalších 20 %, rychleji než kdekoli jinde v Evropě.

Úvěrové profily francouzských firem navíc patří v evropském prostoru zpravidla k těm rizikovějším a úvěrový spread se rychle rozšiřuje. Navzdory masivnímu balíčku stimulů o objemu 100 miliard euro a úvěrovému plánu, kdy stát přebírá garance až za 90 % firemních úvěrů, se Francie nevyhne vlně bankrotů. Mnohé firmy ze sektoru služeb se totiž nedokážou vyrovnat se sérií lockdownů. Obrovské ztráty plynoucí ze státem garantovaných půjček vedou k dalšímu oslabení francouzských bank, které už byly v minulých letech krutě zasaženy slabým růstem a nízkými úrokovými sazbami a v některých případech také propadem zisků z obchodu s cennými papíry. Investoři jsou ohledně budoucí kapitálové návratnosti čím dál pesimističtější, což vede k hromadnému odprodeji francouzských megabank. Čisté výnosy prudce klesají a objem poskytovaných půjček roste, takže se tržní kapitalizace francouzských bank a poměr P/B propadají nebývale hluboko. Veřejné finance jsou v příšerném stavu a zadlužení je tak obrovské, že Francie nemá jinou možnost, než poprosit Německo, zda by nedovolilo ECB vytisknout takovou záplavu euro, která by francouzský bankovní systém zachránila před kolapsem.

Obchodní tip: Nakupovat francouzské banky po jejich záchraně bude asi bezpečnější, než je prodávat před ní, ale možné je obojí.

Blockchain skoncuje s fake news

Autor: Anders Nysteen, hlavní kvantitativní analytik

Fake news prožívají zatím největší boom a znečišťují spolehlivé zdroje zpráv, kterým jsme věřili celé desítky let. Šíření dezinformací dál urychlují algoritmy, jež se snaží zaujmout a předkládají čtenářům extrémní postoje a názory bloggerů i články neobjektivních mediálních organizací. Ještě horší je, že nový výzkum a vývoj v oblasti hloubkového učení umožňuje vytvářet realistické, takzvané deep-fake obrázky a videa politiků a dalších vysoce postavených osob, jak říkají věci, které by nikdy z úst nevypustili. Takto zfalšovaný a zmanipulovaný obsah si rychle podmaňuje internet a stírá hranice mezi tím, co se zdá skutečné, a tím, co skutečné není. Ve snaze zvrátit tento trend pracují firmy jako Verizon či IBM na technologiích, který by proti fake news bojovaly ověřováním pomocí blockchainové sítě.

V roce 2021 dosáhne rostoucí hrozba dezinformací a ochabování důvěry v zavedené zpravodajské organizace kritické úrovně, což vyvolá odezvu na úrovni celého odvětví. Významné mediální domy a sociální platformy jsou nuceny nasadit nová opatření proti smyšleným a zavádějícím zprávám. To jim umožní masivní sdílená blockchainová síť pro zpravodajský obsah umožňující distribuci nezfalšovatelných zpráv s ověřenou platností obsahu i jeho zdroje. Díky struktuře sdílených „knih“ bude každá změna obsahu okamžitě zřejmá všem čtenářům a každou zprávu bude možné vysledovat až k původnímu zdroji. Tím se potlačí dezinformace, které nelze ověřit z jiných zdrojů.

Firmy jako Twitter a Facebook investují do této blockchainové technologie značné prostředky, motivovány primárně pudem sebezáchovy, protože teď je hrozba regulačního dohledu, která se objevila v posledních letech, najednou mnohem reálnější. Z hlavních platforem náhle mizí alternativní servery šířící konspirační teorie, jako třeba QAnon, dezinformace o pandemii, zfalšované důkazy o volebních podvodech a podobně. Realita získává navrch nad lidmi, kteří se navzájem utvrzují ve svých bludech.

Obchodní tip: Kupovat Verizon, IBM a firmy provozující sociální média.

Nová čínská digitální měna přinese zásadní změnu směru kapitálových toků

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO

Čínská lidová banka (PBOC) zahájila v říjnu 2020 pokročilý experiment s digitální měnou. DCEP (Digital Currency Electronic Payment) má být digitální verze jüanu (CNY) na bázi blockchainu. V roce 2019 bylo 80 % všech plateb v Číně realizováno prostřednictvím služeb WeChat Pay a AliPay. PBOC chce zajít ještě dál a prostřednictvím postupného přechodu na bezhotovostní společnost zvýšit účinnost monetární a fiskální politiky s cílem prohloubit finanční inkluzi.

Dalším přirozeným krokem bude využít novou digitální měnu jako nástroj k otevírání čínského kapitálového účtu, který je v současnosti značně omezený, takže je CNY pro všechny mimo pevninskou Čínu v zásadě nedostupný. Povolení plného přístupu cizinců na čínské kapitálové trhy do značné míry odstraní hlavní překážku, která brání zahraničním investorům používat CNY v obchodě a investicích – zajistí jeho likviditu a přímý přístup k investicím na čínském území. Stabilita čínské měny a automatická sledovatelnost a dohled, který blockchainová technologie umožní, mezitím v podstatě eliminují riziko úniku kapitálu nebo nezákonných převodů mimo Čínu.

Tato myšlenka je v naprostém souladu s čínskou strategií „Dvojího oběhu“, zlepšuje transparentnost uvnitř Číny a zároveň rozšiřuje využití CNY v externích transakcích coby přitažlivé alternativy k americkému dolaru. Navíc znemožní Spojeným státům využívat dolar jako zbraň. Jelikož se jedná o centralizovanou měnu pod záštitou státu, bude DCEP i nadále vnímána jako „fiat měna“ a nebude tak atraktivní jako decentralizované blockchainové měny, např. Bitcoin. Z čínského pohledu nejde o chybu, ale záměr - digitální jüan umožní záporné sazby pro „hotovost“, a také cílení nominálního HDP bude mnohem jednodušší.

Otevření čínského kapitálového účtu a vytvoření rezervní měny konkurující americkému dolaru pomůže posílit čínskou spotřebu, financovat zbrusu nový čínský důchodový systém a prohloubit tamní kapitálové trhy.

Obchodní tip: Shortovat americký dolar a výrazně preferovat čínské vládní dluhopisy a akcie oproti zbytku světa.

Revoluční fúzní technologie zajistí lidstvu hojnost energie

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Za posledních 250 let stálo za každým dalším stupněm lidského pokroku využití dostupnější a koncentrovanější energie. Koncentrovanější energie, od dřeva přes uhlí po další fosilní paliva, umožňuje nejen vznik nových průmyslových odvětví, ale i vyšší produktivitu a bohatší společnost. I při pohledu na lákavé technologie budoucnosti, od hyperloopu přes umělou inteligenci až po výrobu vodíku elektrolýzou a desalinizaci vody, je jasné, že hlavním omezením je levnější a koncentrovanější energie. Pokud má světová ekonomika dál růst stejným nebo alespoň podobným tempem, bude svět potřebovat mnohem více energie. Na to však nové alternativní a zelené energetické technologie většinou nestačí. Ano, možná jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale celosystémové dopady plynoucí z nižší koncentrace energie znamenají ve skutečnosti velký krok zpět. Svět zoufale potřebuje energetickou revoluci.

Přichází rok 2021, kdy pokročilý algoritmus umělé inteligence (UI) vyřeší extrémně nelineární problémy plazmové fyziky, a umete tak cestičku komerčnímu využití fúzní energie. Projekt fúzního reaktoru SPARC z MIT, který byl v roce 2020 ověřen jako schůdná cesta k levnější fúzní energii, je tímto novým modelem UI značně vylepšen. Odborníci připraví pozměněný projekt tokamaku SPARC a nové modely predikují zhruba dvacetinásobný nárůst výkonu. Dochází k největší změně energetického paradigmatu od objevu jaderné energie. A nejen to, díky obrovským investicím z veřejného i soukromého sektoru je nový projekt fúzního reaktoru uveden do praxe během několika málo let.

S ovládnutím fúzní energie přichází svět, který již díky desalinizaci a vertikálnímu zemědělství není omezován nedostatkem vody ani potravin. Je to svět levné dopravy, plně využívající možností robotiky a automatizace. Současná mladá generace se stává tou poslední, která ještě „musí pracovat“. A co k tomu přihodit ještě nějakou tu sekvestraci CO2 a trochu zpomalit nebo dokonce zvrátit proces klimatické změny? Nejlepší je, že fúzní energie umožní téměř všem zemím potravinovou a energetickou soběstačnost a přináší nejrychlejší a nejrozsáhlejší zlepšení standardních životních podmínek v historii.

Obchodní tip: Poleví politické tlaky a investice do „tradiční“ zelené energie. ETF FAN zaměřený na větrnou energii se v roce 2021 propadne o 50 %.

Třetí díl šokujících předpovědí pro rok 2021 s druhou pěticí předpověďmi uveřejníme v úterý 5. 1. 2021.

Těšit se můžete na tyto předpovědi: 
6. Základní nepodmíněný příjem vylidní velká města
'7. Dividendy z převratných změn putují do Občanského technologického fondu
8. Úspěšná vakcína proti COVIDu-19 přinese konec mnoha firmám
9. Slunce se usmívá na stříbro, a to díky poptávce po solárních panelech stoupá
10. Technologie nové generace nastartují rychlý růst hraničních a rozvojových trhů

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2021: část 2