Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Rozhovor: Brexit v praxi

Informujeme

Pojďme se podívat pod pokličku Brexitu, který vzhledem k nerozhodnosti voličů měl a má již teď dopady na kapitálový trh. Referendum proběhne již příští týden, co by Evropanům mohl v praxi přinést odchod Velké Británie ze struktur Evropské unie? A jak by se s novou situací popasovalo samotné Spojené království? O těchto tématech jsme si povídali s Peterem Rosenstreichem, vedoucím obchodních strategií společnosti Swissquote Bank, která je vlastníkem dceřiné společnosti Swissquote Ltd.

Britové mají rádi svoje status quo. Na druhou stranu průzkumy veřejného mínění ukazují, že pro a proti Brexitu je poměrně vyrovnané skóre. Co je podle vás příčinou?

Zastánci setrvání Velké Británie v Evropské unii vnímají především benefity, které jejich zemi členství v Evropské unii přináší. Proti nim stojí stoupenci Brexitu: jsou přesvědčeni, že ekonomická síla Velké Británie bude stejná, ne-li lepší, pokud bude jejich země stát mimo struktury Evropské unie. Silně se jich dotýkají problémy, které v Evropské unii v současné době jsou, a proto chtějí suverenitu svého státu.

Jaký je možný dopad Brexitu na kapitálové trhy?

Na kapitálové trhy bude mít vliv výrazná nejistota ohledně skutečných dopadů Brexitu. Je velmi pravděpodobné, že by předpokládaná nerozhodnost měla vliv na kapitálové trhy již před samotným referendem. Nicméně bych chtěl zdůraznit, že v případě, kdy by se Britové v referendu rozhodli pro Brexit, bude vyjednávací období o konečné podobě odchodu Británie ze struktur Evropské unie trvat další dva roky. Změny se rozhodně nestanou přes noc. Nejpodstatnější otázka, která bude zajímat nejen Brity, ale také kapitálové trhy, budou podmínky pro přístup Velké Británie na jednotný trh Evropské unie, na nějž má Spojené království v současné době jako člen EU neomezený volný přístup prostřednictvím "jednotného pasu“ (podobně jako Česká republika). Velká Británie má deficit obchodní bilance s Evropskou unií, ale zároveň přebytek v oblasti finančních služeb, protože mnoho významných finančních společností používá Londýn jako svou základnu. Pokud Velká Británie ztratí přístup na jednotný evropský trh, budeme svědky odchodu řady finančních korporací do jiných zemí.

Jak by Brexit mohl ovlivnit českou ekonomiku?

Českou ekonomiku by mohly ovlivnit dva základní dopady. Bezbariérový export by byl zrušený a značně by se omezil přístup občanů České republiky na pracovní trh Velké Británie. Česká republika v rámci tzv. bezbariérového exportu vyváží do Velké Británie zboží v hodnotě téměř 7 miliard dolarů (oproti tomu import výrobků z Velké Británie do České republiky je výrazně nižší), což by mohlo mít v konečném důsledku vliv na zaměstnanost ve vaší zemi. V tomto kontextu je také důležité zmínit, že občané Evropské unie mají přístup na britský pracovní trh, přestože Velká Británie není součástí shengenského prostoru. A navíc by Brexit povzbudil euroskeptické strany v České republice.

Je o českých euroskeptických stranách a jednotlivcích v evropském tisku hodně slyšet?

Téměř v každé zemi Evropské unie se najdou euroskeptické strany, které by byly ovlivněné samotným Brexitem. V evropských médiích není v tomto kontextu Česká republika nijak významně vyzdvihnuta.

Není Brexit ve své podstatě spíše než ekonomickými zájmy veden politickým bojem mezi britským premiérem Davidem Cameronem a bývalým londýnským starostou Borisem Johnsonem?

Podle mého názoru jde o politickou implikaci. Referendum o setrvání nebo vystoupení Velké Británie z Evropské unie bylo slíbeno Britům již před několika lety. Bývalý starosta Londýna i současný britský premiér si zvolili toto téma, aby ukázali národu, že každý z nich patří na opačnou stranu názorového proudu a jejich politika je diametrálně odlišná.

Jaké další dopady případného Brexitu považujete za důležité?

V souvislosti s Brexitem se řada komentátorů referenda zaměřuje pouze na britskou libru a euro. Nicméně česká koruna a další měny zemí střední Evropy vysoce korelují s volatilitou obou zmíněných měn, což by v praxi znamenalo vysoký stupeň nákazy. Podobná úroveň nákazy hrozí ve Švýcarsku. Ještě máme v živé paměti, jak švýcarská národní banka několik let bojovala s příliš silným švýcarským frankem a jak velké množství nástrojů použili na oslabení své měny. Všechny se minuly účinkem. Otázka je tedy následující: jak by v případě Brexitu švýcarská národní banka reagovala a jaké nástroje monetární politiky by použila? Stejně tak budou muset reagovat i další evropské národní banky, zejména středoevropských zemí jako je Česká republika. Brexit by znamenal posilování švýcarského franku, naopak měny zemí střední Evropy by pravděpodobně oslabovaly.

Děkuji vám za rozhovor.
Dagmar Krátká

Tlumočila Martina Dvořáková, Swissqoute Ltd.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Rozhovor: Brexit v praxi