Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Ripple překonal rekord, ale zůstává nejslabší kryptoměnou roku 2019

Očima brokerů

Ripple (XRP) je třetí největší kryptoměnou. Je populární pro trading a spekulace. Avšak z pohledu investování je rok 2019 zklamáním. Ripple od 2. ledna 2019  poklesl k 25. listopadu 2019 o 41%. Je tak prakticky jedinou z hlavních kryptoměn, která v roce 2019 vykazuje pokles.

Rekordní objem transakcí Ripple

V kontrastu s klesající cenou XRPUSD je zpráva z 23. listopadu 2019, která uvádí, že denní objem transakcí v hlavní knize XRP byl 4 miliony. Jedná se o nejvyšší zaznamenaný objem pro XRP v letošním roce, který překonal předchozí rekord 1,7 milionu transakcí z ledna 2019.

Objem transakcí je důležitým měřítkem, které se často považuje za určující pro růst a popularitu blockchain systému. Toto měřítko totiž často určuje aktivitu uživatelů a zájem o konkrétní systém blockchainu. XRP je v tuto chvíli jasnou hvězdou, protože překonal Bitcoin i Ethereum v objemu denních transakcí.

Prolomením rekordu překonal Ripple, třetí největší kryptoměna na světě, své dva další konkurenty BTC a ETH. Zatímco denní objem transakcí XRP překročil 4 miliony, Bitcoin a Ethereum nedokázaly překročit ani hranici 1 milionu.

Dění okolo Ripple

Začátkem tohoto roku řekl generální ředitel společnosti Ripple, Brad Garlinghouse, že rok 2019 se ukázal pro jeho společnost jako dosud nejsilnější. Ripple blockchain platební systém RippleNet má nyní více než 300 zákazníků po celém světě. Některé z velkých finančních platebních společností, jako jsou Bisto, MoneyGram a další, používají produkt Likvidita-Na-Vyžádání (On-Demand-Liquidity (ODL)).

Další spíše pozitivní zprávou je fakt, že společnost Ripple zaplatila v listopadu 2019 dalších 20 milionů USD za podíl ve společnosti MoneyGram. Tím přidala ke své prvotní investici z června 2019 (30 milionů USD) a nyní vlastní necelých 10% společnosti MoneyGram.

Důvěru Ripple v MoneyGram jistě ilustruje fakt, že Ripple zaplatil za jednu akcii 4,10 USD ačkoliv tržní cena je 3 USD.

Proč je tedy Ripple tak nízko?

Ačkoliv masivní nárůst denního objemu transakcí lze vnímat jako dobrý ukazatel, tak pohyb cen XRPUSD ukazuje úplně jiný příběh. 26. listopadu 2019 se XRP prodával za 0,2179 USD a tržní kapitalizace je pod 10 miliardami USD. Na rozdíl od jiných kryptoměn, XRP se během dubna 2019 nezúčastnil býčího trendu a naopak klesl. Během medvědích cyklů však vůči ostatním kryptoměnám významně propadl.

Článek od Bloomberg uvádí, že část investorů obviňuje z propadu společnost Ripple a jeho zakladatele. Výkazy společnosti ukazují, že Ripple prodává XRP tokeny zvyšujícím se tempem a tím zvyšuje nabídku. Společnost Ripple to takto nevnímá a uvedla, že naprogramované prodeje XRP, založené na procentu objemu a aktuální nabídkové sazby inflace, byly nižší než u Bitcoin a Ethereum.

Další vrásky společnosti Ripple činí soudní případ, který je zjednodušeně o tom, že XRP není registrovaný cenný papír. Pokud by soud uznal verzi obžaloby, že XRP je cenný papír, tak akce ze strany regulátora by podle zdroje citovaného Bloombergem mohla být pro Ripple existenční hrozbou.

Závěr

Jedno je jasné, Ripple (XRP) je pro rok 2019 úplně mimo v porovnání s největšími rivaly (Bitcoin a Ethereum). Tyto asymetrie na trhu ale znamenají příležitosti.

Můžete si říct, že Ripple nebude soudem uznán jako cenný papír a nebude podléhat regulaci a že jejich byznys model je dlouhodobě zajímavý a brát to jako “hodnotovou” investici, která při momentálních negativních okolnostech přináší slevu.

Nebo si řeknete, že Ripple je “na cestě do pekel” a také tam skončí a můžete se přidat na stranu crypto hedge fondu Multicoin Capital, který XRP otevřeně shortuje.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Ripple (XRP) zůstává navzdory rekordu slabý