Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Proč může být MACD divergence nespolehlivým signálem

Očima brokerů

MACD divergence je diskutována ve většině obchodních knih a je často uváděna jako důvod pro obrat trendu. Při zpětném pohledu divergence ceny a MACD vypadá dobře, stejně jako jiné indikátory. Nicméně při detailnějším průzkumu najdete divergence, které nevedou k obratu cenového vývoje.

Co je vlastně divergence

Divergence indikátoru je situace, kdy oscilátor nebo indikátor momenta (jako je MACD), nepotvrdí pohyb ceny. Například cena akcií vytváří nové maximum, zatímco indikátor MACD nebo index relativní síly (RSI ) vytváří nižší maximum.

Divergence indikátoru má ukázat, že momentum v rámci trendu ubývá, a je proto náchylnější k obrácení pohybu ceny. Divergence však není dobrá pro načasování, kdy dojde ke zvratu.

Na D1 grafu níže můžete vidět, jak se na měnovém páru AUDCAD dvakrát po sobě objevila býčí divergence ceny a MACD. I přesto cena pokračovala v downtrendovém pohybu.

Problém s divergencemi

Jedním z hlavních problémů divergence je to, že signalizuje (možný) zvrat, ale nedojde k žádnému skutečnému zvratu - falešně pozitivní. Druhým problémem je, že divergence nepředpovídá všechny zvraty. Jinými slovy, předpovídá zvraty, ke kterým nedochází, a nedostatek skutečných zvratů cen.

Jsou dvě běžné příčiny falešných divergencí - které se téměř vždy vyskytují v určitých situacích, ale nemusí nutně vést k obrácení.

Divergence se vždy objeví, když dojde k ostrému (velkému pohybu v krátkém čase) pohybu, po kterém následuje méně ostrý pohyb. To je vlastně to, co má divergence zachytit, protože mnoho obchodníků věří, že pokud se cenový pohyb zpomalí, je cena připravena na zvrat.

U akcií může k prudkému pohybu MACD dojít z důvodu gapu. Tento rychlý a velký pohyb ceny způsobí, že MACD vyskočí, a protože cena nemůže pokračovat dalším gapem výše, dochází k divergenci. Divergence v tomto případě neznamená zvrat, pouze to, že cenový pohyb je pomalejší než cenový pohyb (gap směrem výše), který způsobil skok indikátoru.

Gap způsobila neobvyklý skok v indikátoru a cena se vrací k „normálnějšímu“ chování. Dochází tak k divergenci. 

„Falešně pozitivní“ divergence se také vyskytují, když se cena pohybuje do strany, například v cenovém rozpětí nebo trojúhelníku. Jak již bylo zmíněno dříve, zpomalení (boční pohyb nebo pomalý trendový pohyb) ceny způsobí, že se MACD se stáhne ze svých předchozích extrémů a směřuje směrem k nulové linii. 

MACD tíhne k nulové linii, když se cena pohybuje do strany, protože vzdálenost mezi klouzavým průměrem 26 období a klouzavým průměrem 12 období se zužuje. Pro klouzavé průměry je mnohem těžší se od sebe vzdálit, když se cena pohybuje do strany.

Vzhledem k tomu, že MACD bude téměř vždy gravitovat směrem k nule a pravděpodobně od předchozích extrémních maxim nebo minim MACD, když se cena pohne stranou, MACD bude často vykazovat divergenci. Obvykle budou tyto signály málo užitečné, protože MACD bude jen minimálně oscilovat kolem nulové linie. 

Co můžeme dělat s problematickými divergencemi?

Očekávejte divergenci na MACD, když se cenový pohyb zpomalí (ve srovnání s předchozími cenovými vlnami) nebo se začne pohybovat do strany. To nemusí nutně znamenat obrácení.

Pokud se divergence objeví, nemusíte opouštět aktuální obchod pouze kvůli divergenci. Divergence není dobrým indikátorem načasování a nemusí vůbec vést k obratu.

Pokud se snažíte vstoupit do obchodu založeném na divergenci, tak počkejte, až cena prolomí aktuální trend, a potvrdí divergenci.

Například pokud je cena v uptrendu, ale dochází k medvědí divergenci, tak vstupte do short obchodu pouze poté, co se cena začne pohybovat v downtrendu.

Závěr

Když používáte divergenci, pochopte, co ji způsobuje, abyste se vyhnuli některým problémům s divergencí indikátorů. Analyzujte také Price action. Zpomalení trendu jsou viditelná bez použití indikátoru, stejně jako obraty cen. Pokud používáte divergenci, otestujte její platnost, aby pomohla vašim vstupním a výstupním bodům.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Proč může být MACD divergence nespolehlivým signálem