Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Pozor: Turecká lira může i nadále oslabovat

Informujeme

Turecká měna poklesla na rekordně nízkou úroveň vůči dolaru na základě obav o odlivu investorského kapitálu a neschopnosti země zvládat tuto situaci. 

Lira klesla od úterý o 5 %. Turecká centrální banka je pod tlakem uspořádat krizovou schůzku, která by měla prudce zvýšit sazby před plánovaným setkáním k měnové politice naplánovaným na 7. června. K tomuto řešení však není moc nakloněna, protože prezident Erdogan chce nízké sazby. Vyšší sazby mohou podporovat měnu a snižovat inflaci, brání však hospodářskému růstu, protože půjčky jsou dražší. 

Od začátku roku ztratila lira 20 % oproti americkému dolaru. Riziko spočívá v tom, že se zvýší cena dovozu, čímž budou turčtí občané skutečně chudší. Mohlo by také povzbudit více investorů, aby odešli se svými investicemi jinam, pokud budou očekávat, že jejich hodnota klesne s poklesem jejich ceny. 

Nervozní tržní situace Turecka částečně odráží globální trend, v němž se měny rozvíjejících se ekonomik dostávají pod tlak. Ekonomové tvrdí, že to je částečně proto, že americká Federální rezervní banka zvyšuje úrokové sazby, čímž povzbuzuje investory, aby své peníze vložili do USA místo jiných ekonomik.

Protože Turecko je zvláště závislé na zahraničním kapitálu, jeho trhy jsou jedním z nejvíce postižených. Jiné země, které zaznamenaly prudký pokles svých měn, zahrnují Brazílii a Argentinu.

Turecká měna je však vystavena obzvlášť silnému tlaku kvůli komplikovanému politickému pozadí. Zatímco centrální banka je teoreticky nezávislá na vládě, Erdogan vyvíjí tlak na to, aby nezvyšoval sazby, když se připravuje na předčasné prezidentské a parlamentní volby, které se uskuteční příští měsíc.

Ve zdánlivé snaze ulehčit vzniklému napětí, uvedla včera Istanbulská burza, že přeměnila své devizové prostředky do lir. Dokud však centrální banka bude nadále podléhat tlaku Erdogana a zdrží se zvyšování úrokových sazeb, povede to k ještě většímu poklesu měny.

Pokud investujete dlouhodobě do turecké liry, buďte v těchto dnech obzvláště obezřetní. 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Pozor: Turecká lira může i nadále oslabovat