Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Poroste švýcarský frank v roce 2023 - analýza USD/CHF

Očima brokerů

USD/CHF je jedním z hlavních měnových párů na mezinárodním devizovém trhu. V tomto článku prozkoumáme klíčové faktory ovlivňující směnný kurz páru, analyzujeme výkon USD/CHF v roce 2023 a prozkoumáme krátkodobé a střednědobé prognózy poskytnuté odborníky.

Přehled měnového páru USD/CHF

USD/CHF ukazuje poměr amerického dolaru (USD) k švýcarskému franku (CHF). Jeho cena udává, kolik švýcarských franků je třeba zaplatit za jeden americký dolar. Když směnný kurz páru roste, znamená to, že americký dolar vůči švýcarské měně posiluje. Když směnný kurz klesá, signalizuje to , že CHF je na vzestupu vůči americkému dolaru.

Obchodní charakteristika páru USD/CHF

  • Obchodní hodiny – Pár USD/CHF se obchoduje nepřetržitě od pondělí do pátku, přičemž nejvyšší objemy obchodů mohou účastníci pozorovat během evropské a americké obchodní seance, kdy jsou zveřejněny klíčové ekonomické ukazatele, což může mít dopad na směnný kurz páru a vést k významným pohybům USD/CHF
  • Volatilita – USD/CHF je mírně volatilní pár, který se vyznačuje průměrnými denními fluktuacemi v rozmezí od 50 do 80 pipů. V dobách krizí a poklesů akciového trhu však může pár zaznamenat značné pohyby přesahující 150 pipů za den.
  • Spread – USD/CHF jako jeden z hlavních měnových párů těží z vysoké likvidity a mírné volatility, což má za následek minimální spready. Na oblíbených ECN účtech zůstávají spready běžně pod 1 pip.

Fundamentální faktory ovlivňující kotace USD/CHF

Měnová politika švýcarské centrální banky

Švýcarská národní banka (SNB) od roku 2022 zpřísňuje svou měnovou politiku v boji proti inflaci. Švýcarská centrální banka během cyklu zpřísnění zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o 250 bazických bodů z -0,75 % v březnu 2022 na 1,75 % v červnu 2023. Na posledním zasedání 21. září zůstala sazba nezměněna na 1,75 % navzdory očekáváním dalšího zvýšení na 2 %.

Rozhodnutí SNB ponechat úrokovou sazbu na stejné úrovni ukazuje, že centrální banka nevidí pádné důvody pro další zvyšování a pauza se může prodloužit. Někteří analytici poznamenávají, že SNB má všechny důvody k postupnému ukončení cyklu zpřísňování vzhledem k nízké inflaci v zemi, silnému franku a zpomalení ekonomické aktivity ve Švýcarsku a ve světě.

Měnová politika FED

Americká centrální banka se také snaží snížit rostoucí inflaci zpřísněním měnové politiky. Od začátku roku 2022 úroková sazba postupně rostla z 0,25 % na 5,5 %, což výrazně ovlivnilo kurz amerického dolaru, který v tomto období posílil vůči řadě světových měn.

Dne 20. září 2023 Fed ponechal úrokovou sazbu beze změny na 5,5 %. Centrální banka USA poznamenala, že ekonomická aktivita nadále stabilně roste, a přestože se nárůst pracovních míst zpomalil, je stále působivý. Předseda Fedu zdůraznil, že míra inflace zůstává vysoká, přičemž středem pozornosti jsou inflační rizika. Analytici předpokládají, že v USA do konce roku 2023 dojde ještě k jednomu zvýšení úrokových sazeb.

CHF funguje jako bezpečná měna během krizí

Během své historie byl švýcarský frank často považován za bezpečnou měnu. Historicky neměl frank téměř žádnou inflaci a švýcarská legislativa také stanovila povinné zlaté a devizové rezervy. Tento požadavek byl zrušen v roce 2000 v důsledku změn švýcarské ústavy.

Vzhledem k plovoucímu směnnému kurzu a stabilnímu hospodářskému rozvoji Švýcarska je švýcarský frank považován za jednu z nejstabilnějších světových měn, a proto je velmi žádoucí jako rezervní měna. V dobách krize je švýcarský frank často vyhledáván jako bezpečné aktivum, což může přispět k jeho zhodnocení vůči ostatním globálním měnám.

Ukazatele ekonomického rozvoje USA a Švýcarska

  • Míra nezaměstnanosti
  • Nonfarm Payrolls
  • Míra růstu HDP (HDP)
  • Indexy inflace (CPI, PPI)
  • Průmyslová výroba (Index průmyslové výroby)
  • Maloobchodní tržby
  • Obchodní bilance
  • Index spotřebitelské důvěry
  • ISM - Index nákupních manažerů ve výrobě

Výkonnost USD/CHF v roce 2023

Pár USD/CHF vykazuje v roce 2023 smíšené trendy a obchoduje se v širokém obchodním rozpětí. V březnu 2023 byla horní hranice tohoto rozpětí stanovena na 0,9440, zatímco spodní se vytvořila v červenci na 0,8555. Na konci září 2023 zažívá cena USD/CHF na denním grafu silnou vzestupnou dynamiku a pohybuje se přibližně na 0,9200, což je stejná úroveň jako na začátku roku 2023.

Graf měnového páru USD/CHF

Technická analýza USD/CHF

Po dosažení ročního minima 0,8555 se v červenci na denním grafu měnový pár USD/CHF obrátil směrem nahoru a vykazoval silnou vzestupnou dynamiku . Prorazil horní hranici sestupného cenového kanálu a s jistotou se udržel nad 200denním klouzavým průměrem, což signalizovalo obrat předchozího sestupného trendu.

Nyní je patrný silný uptrend, který by mohl vést k opětovné návštěvě ročního maxima 0,9440. Po explozivním růstu by brzy mohla následovat korekce směrem dolů, po které bude pár pravděpodobně pokračovat ve svém vzestupném pohybu. Nejbližší úroveň supportu je 0,9150, přičemž významnější oblast supportu se nachází na 0,9000, poblíž 200denního SMA.

Technická analýza měnového páru USD/CHF

Předpovědi pro USD/CHF na rok 2023

  • Analytici Credit Suisse očekávají, že cena USD/CHF do konce roku 2023 dosáhne 0,9500
  • Specialisté Citibank naznačují, že se pár bude pohybovat kolem 0,9200 na konci roku 2023 a začátkem roku 2024
  • Ekonomové UBS zvýšili svou předpověď směnného kurzu páru na 0,9200 (z 0,8700) do konce roku

Dlouhodobé předpovědi USD/CHF

  • Experti HSBC předpokládají, že americký dolar je v současnosti nadhodnocený a vrátí se do pěti let k reálné hodnotě, protože americké výnosy klesají a akciové trhy rostou. Očekávají, že směnný kurz USD/CHF bude v polovině roku 2024 na úrovni 0,9200 a do roku 2026 dále klesne na 0,9000
  • Analytici Agentury pro ekonomické prognózy (EFA) předpovídají, že směnný kurz USD/CHF bude na 0,8840 do konce roku 2024, do konce roku 2025 na 0,8910 a do konce roku 2026 na 0,8710
  • Podle portálu Wallet Investor dosáhne USD/CHF na 0,9058 do konce roku 2024 a na 0,9010 do konce roku 2025

Závěr

Na začátku roku 2023 vykázal měnový pár USD/CHF sestupnou dynamiku v důsledku rostoucích úrokových sazeb Švýcarské národní banky. Červenec znamenal bod obratu, po kterém se cena páru otočila směrem nahoru a vykazovala silný uptrend. Klíčovým důvodem znehodnocení franku je, že Švýcarská národní banka ukončila cyklus zvyšování úrokových sazeb v prostředí slabých ekonomických údajů a zpomalující inflace v zemi. Naproti tomu americká centrální banka je připravena pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky.

 

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.

  2. *Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Poroste švýcarský frank v roce 2023 - analýza USD/CHF