Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Pokles úrokových sazeb v eurozóně nezastaví ani německé zdražování

FX NEWS

Středeční report ohledně německé inflace přinesl mírné překvapení. Meziroční růst cen v květnu dle harmonizovaného indexu dosáhl 2,8 %, což je o 0,1 procentního bodu nad očekáváním trhu. Nutno dodat, že se jedná o předběžná data, která stále mohou projít revizí oběma směry.

Dubnová hodnota meziroční inflace dle harmonizovaného indexu dosáhla 2,4 %. Rozdíl v meziročních hodnotách obou měsíců jde z významné části na vrub efektu srovnávací základny. Zrovna v květnu naskočila například významná sleva na jízdném, která sledovaný koš zboží a služeb uměle zlevnila.

Do konce týdne přijde sada dalších dat ohledně vývoje inflace v zemích eurozóny, kde trhy taktéž očekávají mírné zrychlení. Nepředpokládáme, že data významně ovlivní rozhodnutí ECB, která by na měnověpolitickém zasedání plánovaném na 6. června mohla poprvé od energetické krize snížit úrokové sazby. Otázkou je, jak bude ECB pokračovat a v jakém duchu vyzní jejich rétorika. V Roklenu nepředpokládáme, že by se příliš měnilo kvůli jedné sadě dat. Teoretická změna, či zpomalení tempa snižování úrokových sazeb ze strany ECB, může přijít, pokud se trend z května potvrdí. Takovou situaci nepředpokládáme, ale nemůžeme vyloučit.

V rámci ECB není přirozeně jednomyslná shoda. Jestřábi varují před svižným tempem uvolnění měnové politiky ze strachu z nedostatečně utlumených inflačních tlaků, které by mohly držet vyšší míru inflace po delší dobu. Holubice naopak scénář dvou po sobě jdoucích snížení sazeb o 25 bazických bodů na zasedání v červnu a červenci nevylučují.

Bude zajímavé sledovat červnové zasedání ECB a následné reakce jednotlivých radních. Je pravdou, že německá inflace poskočila směrem vzhůru. Celkový trend v rámci eurozóny bude dle očekávání směřovat dolů k útlumu inflace. Investoři na trzích počítají v letošním roce s dvojím snížením sazeb o 25 bodů. S tím, že druhé snížení sazeb by přišlo v říjnu. Šanci jedna ku třem přisuzují scénáři, že by přišlo ještě třetí snížení v celkovém součtu o 75 bodů. V Roklenu předpokládáme opatrnější přístup ECB.

Záležet bude i na přístupu amerického Fedu. Zatím to vypadá, že ECB stihne dvě kola snižování úrokových sazeb, než přijde první snížení z americké strany. Kurz eura proti dolaru dnes v zásadě ignoroval poskočení německé inflace směrem vzhůru. Euro proti dolaru oslabilo k hranici 1,080 dolaru za euro. Naopak koruna proti euru oslabila. Od ranních hodin se kurz posunul od hranice 24,66 koruny za euro směrem nad 24,70 koruny za euro.

Autor: Pavel Peterka
Zdroj: Roklen24 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Pokles úrokových sazeb v eurozóně nezastaví ani německé zdražování