Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Pattern býčí a medvědí vlajky

Očima brokerů

Cenové svíčkové grafy jsou základem technické analýzy. Patterny, které se v nich pravidelně objevují, dávají obchodníkům určitou statistickou výhodu. Formaci, kterou si dnes představíme, používá ke svému obchodování velké množství traderů obchodujících na základě price action a technické analýzy. Jde o trendovou formaci nazvanou Vlajka.

Vlajka je, jak jsem psal výše, pokračující pattern, který se může objevovat po silném trendovém pohybu. Slovem pokračující je myšleno, že obchodování této formace je vždy v souladu s aktuálním trendem. Býčí formace vlajky se skládá ze silného rostoucího pohybu, po němž následuje rychlá série nižších high a nižších low. Medvědí formace je naopak tvořena downtrendem a sérií vyšších high a vyšších low. Tyto patterny znamenají malé tržní korekce v silných trendech, takže se obvykle skládají z malého počtu svíček (asi 20).

Pattern vlajky se objevuje jako malý obdélník, který je obvykle nakloněn proti převládajícímu cenovému trendu. Nejlepší patterny mají tyto dva znaky:

  1. Před vytvořením vlajky velmi výrazný cenový pohyb
  2. Úzká vlajka, která se vyskytuje na horním (dolním) okraji trendového pohybu

 


Obrázek: Býčí vlajka

 


Obrázek: Medvědí vlajka

 

Jak obchodovat tento pattern?

Pattern vlajky se obchoduje ve směru trendu. Při vytvoření vlajky po uptrendu je vstupním signálem proražení (zavření nad) horní klesající čáry vlajky výše. V případě downtrendu je to obráceně. Vstupním signálem je proražení dolní rostoucí čáry vlajky níže.

 

Varianta 1

Možnosti, jak určit SL a PT pro obchodování je více. První variantou je brát potenciální target pro následný cenový pohyb v závislosti na původním trendovém pohybu. Zde je však důležité, že se tento pohyb projektuje od Low (High) vlajky, viz obrázek níže.


Obrázek: Obchodování vlajky variant 1

 

Varianta 2

Další variantou je brát potenciální bod, kam by mohl trh dojít jako 1:1 vůči SL na nejnižším swingovém Low (High) vlajky, viz níže.


Obrázek: Obchodování vlajky variant 2

 

Varianta 3

Poslední možností je cílit na High (Low) původního trendového pohybu.

 
Obrázek: Obchodování vlajky variant 3

 

Formace vlajky v reálném grafu

Identifikace na reálném svíčkovém grafu je poměrně jednoduchá. Nesmíte však zapomínat, že formace vlajky se skládá z předchozího trendového pohybu a následné korekce, která tvoří právě hledanou vlajku. Na grafu níže (daily graf EURUSD) je vidět ukázková situace – silný downtrend a korekce v podobě vlajky. Po proražení spodní rostoucí linie vlajky následuje pokračování pohybu níže. Pokud se pozorně zadíváte, tak v následujícím klesajícím pohybu, uvidíte ještě další dvě formace vlajky.

Zdroj: SaxoTrader Pro

 

Na druhém grafu (daily graf EURUSD)je opačná situace. Tentokrát není předchozí trend tak jasný, jako na grafu výše. Ale i tak vytvořil vyšší swingová High i Low a v jeho průběhu je vidět několik výrazně dlouhých zelených svíček. Po proražení korekce v podobě vlajky, trh dále pokračoval výše ve směru započatého uptrendu.

Zdroj: SaxoTrader Pro

 

Závěrem

Úspěšnost variant je víceméně dána charakteristikou a odlišnostmi jednotlivých trhů. V každém případě je tento pattern velmi dobrý ke sledování a tvorbě obchodního systému. Je totiž v souladu s aktuálním trendem a zároveň umožňuje dobrou práci s řízením rizika.

Autor: Tomáš Daňhel, Relationship Manager v Saxo Bank

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Pattern býčí a medvědí vlajky