Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Pasivní investice dělají vrásky portfolio manažerům

Informujeme

Investování již dlouho není výsadou portfolio manažerů, ale představuje možnost, jak může každý dlouhodobě dosahovat atraktivního zhodnocení a spoléhat se přitom pouze na trh, nikoliv na předražené fondy, které za ním z drtivé většiny stejně zaostávají.

Pasivní investiční přístup dlouhodobě poráží většinu aktivně spravovaných fondů. Je to dlouhodobý paradox investování, který ještě umocňuje fakt, že nákladovost pasivního přístupu se pohybuje v řádech maximálně desetin procent ročně, kdežto aktivní fondy si bez ohledu na výsledek každoročně za svoji činnost strhávají jednotky procent.

Ilustrace srovnání výkonnosti aktivních vs. pasivních fondů, zelené úseky = lepší zhodnocení aktivních bez započtení průměrného poplatku za správu ve výši 2 % ročně (reálně tedy zaostávají mnohem více), šedé úseky = lepší zhodnocení pasivních (zdroj: Morningstar Direct, Baron Capital)

Jaký je pak výsledek? Za 25 let je to 42% rozdílu celkové investice, pokud platíte 2 % ročně aktivnímu fondu (zdroj: Common Sense on Mutual Funds, John C. “Jack” Bogle), který dosahuje průměrného výsledku trhu. Většina fondů však nedosahuje ani toho.

Nejde o žádný nový objev, ale o situaci, kterou stále více reflektují právě investované peníze, což nám potvrzuje i ilustrace výzkumu investiční banky Goldman Sachs, která je uvedena níže. Chytré peníze přecházejí čím dál více do pasivních investičních strategií a ty tak tvoří již zhruba 40 % zastoupení ve správě peněz. Drtivá většina aktivních portfolio manažerů si zkrátka na své navýšené náklady, dlouhodobě 2 a více % oproti průměru trhu, není schopna vydělat.

Odlédneme teď od rizik, které takový přístup má pro stabilitu a efektivitu finančních trhů, jelikož to drobného investora nemusí v zásadě zajímat. Prioritou by mělo být dobré tržní zhodnocení a kvalitní informovanost. Dnešní praxe v ČR je bohužel stále platit výrazně podprůměrnému aktivnímu fondu 2 a více % ročně bez ohledu na výsledek a ve zprávě o hospodaření se nechat klamně přesvědčit portfolio manažerem, že fond je a bude výborný.

Tolik zjednodušený popis celé situace. A jaká jsou tedy východiska? Prioritou by měla být kvalitní informovanost a finanční gramotnost. Ta bohužel zatím stále pokulhává a taktéž zde není výrazná poptávka z řad drobných investorů po produktech, které by mohl využít snadno i laik. Přesto zde již jsou velmi dobré možnosti, jak chytře investovat i pomocí levného pasivního přístupu, ať už jde o fondy, nebo vlastní správu kapitálu, například formou průběžného nákupu akciových indexů.

Rádi byste se o problematice dozvěděli více a především konkrétně zjistili, jak vše využít v praxi? To a mnohem více se dozvíte v novém webináři, který pro Vás Forex-Zone pro nadcházející měsíc připravil ve spolupráci s předními českými obchodníky.

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Pasivní investice dělají vrásky portfolio manažerům