Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Padá americká inflace dostatečně rychle?

FX NEWS

Americká inflace klesla už posedmé v řadě. V lednu byl pokles však minimální a v meziměsíčním srovnání inflace rostla. Vysoké sazby se určitě projevují, ale vše nasvědčuje tomu, že stále nejsme u konce a Fed bude sazby nadále zvyšovat. Koruna včera znovu posilovala proti euru i dolaru.

Ve Spojených státech už dávno překonali svůj inflační vrchol z června 2022. Dezinflační sjezd by se ale mohl zadrhnout. V lednu se inflace snížila meziročně pouze mírně z 6,5 % na 6,4 %, dle očekávání měla klesnout až na 6,2 %. V meziměsíčním srovnání vzrostla z 0,1 % na 0,5 %. Tento nárůst je daný mírným zvýšením cen paliv a potravin. V inflaci se rovněž odrazilo lednové přeceňování firem. Jádrová inflace v meziročním srovnání rovněž klesla mírně o 0,1procentního bodu z 5,7 % na 5,6 %. Její hodnoty jsou daleko od dvouprocentního cíle. Můžeme tedy očekávat, že Fed bude zvyšovat sazby i nadále. Na březnovém zasedání by to mělo být o 25 bodů.

Výsledek americké inflace se samozřejmě projevil na růstu dluhopisových výnosů. U desetiletého státního dluhopisu se roční výnos dostal na hodnotu 3,745 %. Dolar po zveřejnění inflace působil, že neví, na kterou stranu se vydat. Vůči evropské společné měně se středový kurz zelených bankovek pohyboval během pěti minut po zveřejnění v rozmezí 1,072 až 1,080 EURUSD. S odstupem času však vyšlo najevo, že na dlouhodobý trend vývoje kurzu inflace vliv neměla. Dolar stále od začátku týdne oproti euru postupně oslabuje.

I v Evropě jsme se včera dočkali zajímavých čísel. Druhý odhad růstu HDP ve čtvrtém kvartále minulého roku vykázal mezikvartální zpomalení z 0,3 % na 0,1 %, v meziročním vyjádření pokles z 2,3 % na 1,9 %. Obě hodnoty potvrdily výsledky prvních odhadů. Dobré zprávy přišly i z trhů práce. Prosincová nezaměstnanost ve Velké Británii zůstala na hodnotě 3,7 %. Podle ministra financí Hunta tyto statistiky ukazují odolnost britského trhu práce v nelehké době. Ve Francii dokonce nezaměstnanost ve čtvrtém kvartále mírně klesla ze 7,3 % na 7,2 %. Ukazuje se, že přestože se některé evropské státy postupně dostávají do recese, na nezaměstnanost to zatím žádný výrazný vliv nemá.

Přestože situace začátkem února mohla budit dojmem, že koruně dochází dech, včerejšek znovu ukázal, že v dlouhodobém trendu má naše měna tendenci posilovat. Z ranních hodnot nad úrovní 23,775 EURCZK jsme se dostali pod hranici 23,680 EURCZK. Ještě výrazněji jde posun vidět v porovnání s dolarem, který výrazně oslabil už od pondělního rána. Ze středového kurzu 22,265 USDCZK dolar oslabil a několikrát otestoval hranici 22,010, pod kterou se však výrazně nedostal. Ve večerních hodinách následovala korekce, ve které dolar část ztrát umazal.

Autor: Antonín Hudec
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Padá americká inflace dostatečně rychle?