Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obratové paterny: Pomoc při detekci změny směru trendu

Očima brokerů, Tradingové strategie

Představte si zřetelný uptrend, který je na trhu již dlouho. Jak víme, že už skončí? Nebo, pokud klesající dynamika trvá dlouho, jak víme, kde se vývoj ceny obrátí? To jsou otázky, kterými je mnoho obchodníků zmateno. 

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Trend se může kdykoli obrátit, takže úkolem obchodníka je zjistit čas a místo. Existuje spousta teorií, postupů, indikátorů a dalších způsobů analýzy trhu. 

V tomto článku budeme hovořit o klasické metodě detekce obrácení trendu. Při sledování grafů dospěli hráči na trhu k určitým závěrům o zákonech cenového pohybu. V určitých okamžicích impuls končí a trend mění směr. Pojďme se podívat na skupinu obratových patternů, které pravděpodobně předcházejí obratu trendu.

Jaké patterny hledáme

Než začneme mluvit o obratových patternech, je zde malá poznámka. Svíčkové patterny mohou mít různé názvy v různých strategiích a překladech. Navíc se mohou mírně lišit vzhledem, ale jejich podstata zůstává stejná. 

Hlavní svíčkové patterny na vrcholu trendu by byly:

  • Shooting Star (Padající hvězda)
  • Hanging Man (Oběšenec)
  • Doji
  • Gravestone Doji
  • Harami
  • Engulfing (Pohlcení)

Hlavní patterny na dně trendu jsou:

  • Hammer (Kladivo)
  • Inverted Hammer (Obrácené kladivo)
  • Harami
  • Engulfing (Pohlcení)

Pojďme se nyní zaměřit na podmínky jejich vzhledu.

Obratové patterny na vrcholu trendu

Jednou z podmínek, společnou pro všechny obratové patterny, je přítomnost silné úrovně supportu nebo rezistence a dlouhodobý trend.

Shooting Star (Padající hvězda)

Vypadá jako svíčka s malým tělem a velmi dlouhým horním stínem. Obvykle se tvoří po náhlém růstu ceny. Dolní stín bude v tomto případě krátký. V ideálním případě má tělo svíčky a předchozí cenový impuls opačné barvy (po řadě rostoucích svíček je Shooting Star klesající).

Hanging man (Oběšenec)

V podstatě se jedná o obrácenou Shooting star. Horní stín je minimální nebo chybí, tělo vypadá malé, spodní stín vypadá poměrně dlouhý. The Hanging Man je podobný patternu Hammer.

Doji

Tyto svíčky se mohou tvořit na jakémkoli místě grafu a stále mají název Doji. Ostatní svíčky se liší a budeme o nich diskutovat později. 

Doji vypadá jako křížek nebo jako znaménko „+“. To znamená, že má malé stíny a jeho tělo vypadá jako čára, protože otevírací a zavírací cena jsou na stejné (nebo velmi podobné) úrovni. Některé Doji svíčky mají dva dlouhé stíny a nazývají se Legged Dojis. Signál, který dávají, je však stejný.

Gravestone Doji

Jedna z variant Doji vypadá následovně: velmi dlouhý horní stín, tělo ve tvaru tenké čáry (nebo malé tělo), zcela chybějící spodní stín.

Harami

Tento pattern se skládá se ze dvou svíček. První je rostoucí a je větší než druhá. Druhá svíčka má High i Low plně uvnitř první svíčky. Jednoduše řečeno, první svíka je velká a druhá malá, umístěná uvnitř první. Typem tohoto patternu je Harami Cross. U tohoto patternu je druhá svíčka Doji.

Engulfing (Pohlcení)

Může být dvou typů: býčí nebo medvědí. Kombinace se skládá ze dvou svíček a tvoři se na vrcholu trendu. První je menší, druhá je větší a pokryje svým tělem celou první svíčku. V podstatě se jedná o opak patternu Harami.

Obratové patterny na dně trendu

Nyní si pojďme probrat patterny, které mohou předpovědět obrat trendu u jeho dna. Měli bychom objasnit, že samotné svíčkové patterny mohou vypadat naprosto identicky s těmi, které se tvoří na vrcholu trendu. Mají však jiná jména. 

Hammer (Kladivo)

Vypadá jako Hanging man: malé tělo, malý nebo chybějící horní stín a dlouhý spodní stín. Jediný rozdíl je v tom, že pattern se tvoří na dně trendu.

Inverted Hammer (Obrácené kladivo)

Je to podobné jako Shooting star: dlouhý horní stín, malé tělo a téměř chybějící spodní stín. Stejně jako kladivo se tvoří na konci trendu.

Harami

Je identická s Harami vytvořenou v horní části trendu, pouze barva svíčky je odlišná. První velká svíčka je klesající. Druhá svíčka je rostoucí. Harami Cross se také liší pouze barvou.

Engulfing (Pohlcení)

Skládá se ze dvou svíček. První klesající svíčka má krátké tělo, druhá je vizuálně větší a její tělo zakrývá celou první svíčku.

Závěr

V tomto článku jsme vám představili několik populárních obratových patternů. V rámci analýzy svíček je jich mnohem více. Není nutné studovat vše, na co v literatuře narazíte. Některé patterny mají mnoho zvláštností a podmínek vytvoření, které vás mohou zmást a poskytnout nepravdivé informace o budoucích cenových pohybech. 

Traderovi stačí ovládat několik obratových patternů. Hlavním trikem je studovat jejich chování a naučit se filtrovat falešné signály. Jako další filtry pro svíčkové patterny může obchodník použít indikátory nebo technickou analýzu. Reverzní patterny se zase mohou stát dobrým filtrem pro otevírání pozic různými strategiemi.

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Obratové paterny: Pomoc při detekci změny směru trendu