Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obchodování ve volatilním trhu

Očima brokerů
Někdy mohou být forexové trhy mimořádně volatilní. Koneckonců, hodně rozkolísaný může být jakýkoli trh v závislosti na tom, co se právě děje. V poslední době jsou např. jedním z nejvíce volatilních instrumentů kryptoměnyS volatilitou může býč občas potíž. Povede se vám, jak se říká, chytit ten správný trend, ale díky tomu, že jste si špatně interpretovali volatilitu daného měnového páru, můžete se z ničeho nic ocitnout ve ztrátě. V tomto článku budeme pojednávat o tom, jak obchodovat, když se nacházíte v rozkolísaném trhu.

Soustřeďte se na svá rizika

 
Ze všeho nejdříve zaměřte svou pozornost na svá rizika. Ta jsou nakonec tím nejdůležitějším v jakémkoliv tržním prostředí. Pokud řádně nespravujete svá rizika, dříve či později o svůj obchodní kapitál přijdete. Řízení rizik by tak mělo být tím prvním, na co byste měli myslet, když své peníze vložíte do tradingu.
 
Pokud je tržní situace velmi volatilní, měli byste chránit svůj kapitál snížením obchodované pozice. Jinými slovy, pokud za normálních okolností obchodujete s 0,5 loty, možná byste měli ve volatilním trhu zvážit snížení pozice na 0,25 lotů, kvůli rizikům tržní ceny, která se hýbe příliš rychle a prudce.
 
 

Trendové směřování je klíčové

 
Pokud obchodujete na volatilním trhu je velmi důležité celkové směřování trhu. I když aktuální volatilita značí možnou změnu trendového pohybu, je to právě dlouhodobý vývoj, který udává rozhodující směr ceny v daném trhu.
 
Z tohoto důvodu je ve volatilním trhu moudré obchodovat jen do směru dlouhodobého trendového pohybu, což pro tradera často znamená být trpělivý a počkat si na správný okamžik ke vstupu do pozice. Jinými slovy si počkat, až přijde moment, kdy vstoupí do trhu velké peníze od institucionálních obchodníků na cenových úrovních, kde budou chtít "přilévat" peníze do svých otevřených pozic.
 

Nezajímejte se tolik o aktuální zprávy

 
Měli byste být opatrní při věnování příliš velké pozornosti titulkům tiskových zpráv, protože na nich nezáleží. Záleží na tom, kam jde cena, ne co říká politik v Bruselu nebo Donald Trump, nebo někdo jiný. Hrubou pravdu ve své podstatě nám říkají trhy a pravda lze nalézt v tržních cenách. Kromě toho, když jsou trhy velmi citlivé a volatilní, pravděpodobně se k vám dostane neaktuální analýza, protože i ta nejlepší analýza může být po několika hodinách v takovémto případě méně validní.
 
V těchto situacích si jednoduše musíte udržet zdravý odstup od veškerých emocí a soustředit se čistě na svůj obchodní přístup a vlastní rozum.
 
Autor: Gabriel Štefaňák, Trader a Relationship manager Dukascopy Europe
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Obchodování ve volatilním trhu