Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obchodování s indikátory Momentum + RSI

Očima brokerů

Momentum indikátor je standardním nástrojem technické analýzy a naleznete jej jako součást většiny obchodních platforem. Někteří autoři doporučují používat Momentum indikátor v kombinaci s dalším indikátorem/oscilátorem. V tomto článku se podíváme na použití indikátoru Momentum v kombinaci s indikátorem RSI. 

Argumentem proti použití samotného Momentum oscilátoru je, že má pouze dvě hodnoty. Momentum porovnává aktuální zavírací cenu s cenou před čtrnácti obdobími (perioda 14 je výchozí nastavení).

Ale jiné oscilátory, jako je RSI (Relative Strength Index), zvažují všechna data z předchozích čtrnácti svíček, než vykreslí hodnotu, která odpovídá aktuální ceně.

Například kombinace oscilátoru Momentum a RSI poskytuje jedinečný přístup k technické analýze. Nejprve však musíme nastavit pravidla pro použití.

Způsob použití je mít oblast 101 a 99 jako definující rozpětí s indikátorem Momentum. Myšlenkou této strategie je obchodovat průrazy mimo toto rozpětí, ale filtrovat je pomocí RSI.

Hlavní charakteristikou oscilátoru RSI je to, že ukazuje překoupené a přeprodané úrovně. Indikátor má předdefinované úrovně. Jsou to dvě vodorovné čáry na hodnotách 30 a 70. Hodnoty nižší než 30 nebo větší než 70 ukazují přeprodané, respektive překoupené podmínky.

Obchodníci obvykle prodávají v překoupené oblasti a nakupují v přeprodané. Tato strategie však funguje pouze s jednou podmínkou: trh musí být v určitém rozpětí. Když se trh začne pohybovat mimo rozpětí, nebo když bude trendovat, překoupené a přeprodané oblasti již nebudou fungovat. Místo toho cena začne trendovat a otestuje obchodníky, kteří se budou snažit obchodovat proti.

Pokud použijeme pro RSI stejnou periodu (14), uvidíme na obrazovce dva indikátory, které vykreslují téměř stejné hodnoty. Proto, abychom získali konkurenční výhodu před trhem, tak použijeme rychlejší RSI než Momentum.

Průvodce obchodování strategie Momentum + RSI

Podívejme se znovu na logiku této strategie, abychom si ji objasnili: 

  • Momentum indikátor (14) s 101 a 99 používáme jako horní a dolní okraj, který ukazuje podmínky pohybu do strany
  • Čekáme, až RSI (7) dosáhne překoupené a přeprodané oblasti
  • Nakonec filtrujeme signál pomocí indikátoru Momentum

Logika spočívá v tom, že pokud RSI dosáhne překoupenosti (hodnoty nad 70) a současně zůstane indikátor Momentum v rozpětí, je to potvrzení obchodu.

To znamená, že klasická interpretace překoupenosti na RSI nebude platná, pokud neexistují podmínky rozpětí. Takže místo toho, abychom shortovali v překoupené oblasti, obchodujeme na stranu long (nákup). 

Opačně platí, že pokud Momentum indikátor klesne pod 99, tak zkontrolujeme RSI (7) a počkáme, až dosáhne přeprodanosti (pod 30). Pokud současně oscilátor Momentum nebude mezi 99 a 101, je to potvrzení, že rozpětí je u konce, a místo toho, abychom nakupovali v přeprodané oblasti, tak budeme obchodovat na stranu short (prodej).

Pokud RSI (7) dosáhne překoupené nebo přeprodané oblasti, ​​ale Momentum indikátor teprve proráží rozpětí, tak je rozpětí stále platné a signál je jednoduše ignorován.

Existuje důvod, proč obchodníci dělají pravý opak. Protože Momentum indikátor pečlivě následuje Price action. Když se blíží 100, vytváří ideální podmínky pro zahájení trendu.

Obchodování s Momentum a RSI - praktický příklad

Výše uvedené vysvětlení může pro někoho být trochu matoucí, ale myšlenka za ním je poměrně jednoduchá. Nejjednodušší způsob, jak se ujistit, že vysvětlení bude jasné, je použít praktické příklady.

Níže uvedený graf ukazuje cenový vývoj měnového páru EURUSD. Pod grafem vidíte 2 indikátory (Momentum (14) a RSI (7). Kritéria, která jsme popsali výše splňuje celkem 6 úkazů - 2 medvědí a 4 býčí.

Trendové obchodování s Momentum a RSI

Doposud se obchodování s Momentum a RSI soustředilo na zjištění začátku trendu. Co takhle přidat trend?

Klíčové je, aby RSI nedosáhlo přeprodaných oblastí v býčích trendech. Nebo překoupené oblasti v medvědí trendech. Proto se zaměříme na indikátor Momentum. Pokud chce obchodník přidat do uptrendu, čeká, až se Momentum propadne pod 99, zatímco RSI zůstane nad 30.

Opačně, pokud chce trader přidat do medvědího trendu, počká, až Momentum zavře nad 101, zatímco RSI zůstane pod 70. To je skvělé místo pro přidání do short obchodu, ve stejném směru jako podkladový downtrend.

Závěr

Obchodování s Momentum má něco ze všeho. Důsledně sleduje Price action a drží obchodníky blízko místa, kam jde trh. Filtruje také signály poskytované jinými technickými indikátory, jako je RSI, a naznačuje obchodníkům, aby udělali pravý opak. Kromě toho poskytuje rovnovážný bod, protože úroveň 100 působí spíše jako klasický Pivot point.

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.

 

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Obchodování s indikátory Momentum + RSI