Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Obchodní strategie MACD + ADX

Očima brokerů, Tradingové strategie

Název článku jasně naznačuje, že je věnován strategii, která využívá dva indikátory: ADX a oscilátor MACD. Zkrátka ji budeme nazývat MACD + ADX. Někteří tradeři říkají, že indikátor trendu spolu s oscilátorem je nejúčinnější kombinací.

MACD a ADX pod grafem MetaTrader 4

Strategie je určena pro denní grafy měnových párů, což znamená méně času stráveného analýzou  než u kratších časových rámců. Kterýkoli z těchto tří měnových párů je pro strategii ADX + MACD vyhovuje strategii: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD. Investoři se jich drží, protože hlavní měnové páry (majors) mají předvídatelnější chování a technická analýza na nich funguje mnohem lépe.

V tomto článku vám ukážeme, jak správně kombinovat signály ze dvou indikátorů, a odhalíme některé nuance a pravidla fungování strategie.

Popis strategie MACD+ADX

Chce-li trader otevřít pozici, začne analýzou aktivity ADX s periodou 16. Ujistí se, že zvolil správné nastavení při vložení indikátoru do obchodního terminálu.

Signály ve strategii se neliší od „klasických“ ADX signálů. Jak víte, autor strategie tvrdí, že křížení +Di a -Di již dává signál pro vstup na trh. Například, pokud +Di překříží -Di zdola, je to signál k nákupu, a pokud -Di překříží +Di shora, je to signál k prodeji. 

+Di a -Di ukazují rozdíl mezi dnešním a včerejším maximem a minimem. Takže v prvním případě, kdy +Di stoupá, musí být trend vzestupný, protože dnešní maxima jsou vyšší než včerejší. Nákup je proto v takových situacích tou nejlepší volbou. Mezitím, když hodnoty -Di klesnou, můžeme dojít k závěru, že existuje medvědí impuls a připravit se na prodej.

Křížení linií ADX

MACD je jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších oscilátorů. Zpravidla se používá pro hledání divergencí, ale v našem případě záleží pouze na poloze histogramu (nad nebo pod nulou), protože se používá jako filtr pro signály k otevření pozice. Když histogram stoupá nad nulu, ukazuje býčí trend a klesá pod nulu – medvědí.

Pokud chce trader obchodovat podle této strategie, změní nastavení MACD na 3, 9, 16

Poloha histogramu MACD vzhledem k nulové čáře

Nyní pojďme zjistit, jak se otevírají pozice pomocí strategie.

Jak otevřít nákupní (buy) pozici pomocí MACD+ADX

Jako příklad se podívejme na několik signálů na D1 grafu měnového páru AUD/USD. K otevření nákupní pozice potřebujeme, aby byl histogram MACD nad nulou. Poté trader zkontroluje signální linie ADX. +Di musí být nad -Di.

Jak můžete vidět, v našem příkladu jsou hodnoty MACD skutečně nad nulou a linie ADX se překřížily ve prospěch růstu cen. Obchodník tak může otevřít nákupní pozici.

Buy obchod podle ACD+ADX

Stop Loss by měl trader umístit pod minimum předchozí denní svíčky. V našem příkladu bychom nakoupili při zahájení obchodního dne 8. října 2021 a umístit Stop Loss pod 0,7255. U této strategie může použít Trailing Stop, když cena půjde naším směrem s krokem 40-70 bodů.

Jako jednoduchou možnost umístění Take Profit může použít poměr rizika a zisku 1:2. Pokud tedy má Stop Loss o velikosti 50 bodů, umístí Take Profit na 100 bodů od vstupního bodu.

Umístění Stop Loss a Take Profit pro buy pozici pomocí MACD+ADX

Předchozí takový signál byl na grafu vidět 30. srpna 2021. Byl to také podle pravidel strategie: hodnoty MACD nad signální čárou, +Di zajistilo nad -Di. Dalo by se otevřít nákupní pozici na 0,7290.

Stop Loss měl být umístěn pod minimem předchozí svíčky. Vidíme tam impozantní růst, takže Stop Loss byl nadprůměrný, umístěn na 0,7215, tedy o velikosti 75 bodů. Take Profit by tedy měl mít velikost 150 bodů na 0,7440. Jak vidíte, cena dosáhla cíle.

Buy obchod podle MACD+ADX

Vaše obchody však mohou být ztrátové, takže nikdy nezanedbávejte pravidla money managementu. Vždy umístěte stop Loss a kontrolujte rizika.

Jak otevřít prodejní (sell) pozici pomocí MACD+ADX

Nyní si pojďme ukázat příklad prodejního obchodu. Podívejte se na poslední obchod na měnovém páru EUR/USD. Celkově je trend klesající. Hodnoty MACD klesly pod nulu. Ve stejnou chvíli -Di vzrostlo nad +Di, což vytvořilo signál k prodeji.

Trader otevře pozici na 1,1760. Umístí Stop Loss nad maximum předchozí svíčky na 1,1825. Riskuje tedy 70 bodů, takže Take Profit by měl mít velikost 140 bodů, tedy 1,1620. Jak vidíme, cena později dosáhla této úrovně.

Prodejní obchod MACD+ADX

Máme však také příklad ztrátového obchodu. Signál se vytvořil 6. srpna 2021. Hodnoty MACD klesly pod nulu, zatímco -Di se ustálilo nad +Di, což naznačovalo otevření prodejní pozice na 1,1760.

Stop Loss byl umístěn na 1,1845 a Take Profit na 1,1590. Cena nikdy nedosáhla této úrovně, ale později rostla ještě výše. Navíc strategie dávala signál k nákupu. Proto by měl trader, při obchodování pomocí MACD+ADX, vždy dodržovat svá pravidla správy peněz.

Příklad ztrátového obchodu ze strany MACD+ADX

Závěr

Denní strategie MACD+ADX má jasná a jednoduchá pravidla. Tyto indikátory jsou dostupné ve standardní sadě nejoblíbenějších obchodních platforem a poskytují jasné vstupní a výstupní signály.

Trader obchoduje s trendem, což je velká výhoda. Mezitím obchodování na D1 grafech umožňuje zkrátit čas strávený analýzou grafů a snížit celkový počet obchodů.

Práce na vyšším časovém rámci zároveň vyžaduje více soustředění a trpělivosti, zatímco čekáte na dobré signály.

PŘEČÍST RECENZI BROKERA rOBOMARKETS

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Obchodní strategie MACD + ADX