Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Tradingová a investiční konference MoneyExpo Praha 2024 se blíží. Akce proběhne 6. a 7. 4. 2024! Vstup je po oba dny ZDARMA. Program a registraci naleznete ZDE >>>

Obchodní denní strategie Fishing

Očima brokerů, Tradingové strategie

Strategie Fishing je použitelná na vyšších časových rámců. Tato strategie je určena hlavně pro denní grafy. Můžete ji však zkusit na H4 nebo H1. Samozřejmě, s takovým přístupem budete muset trpělivě čekat, až se vytvoří signály, a Stop Lossy budou větší. 

Na druhou stranu se signály budou tvořit méně často a budou jasnější a zřetelnější než při obchodování v minutových časových rámcích. Fishing je navíc napůl automatizovaná obchodní metoda, díky níž je hledání vstupních bodů mnohem jednodušší. Strategie automaticky zakreslí trendové čáry. Obchodník bude muset pouze filtrovat proražení těchto linií a otevřít pozice. 

Jak funguje strategie Fishing?

Tato strategie funguje s téměř jakýmkoli měnovým párem nebo křížovým kurzem. Můžete ji dokonce vyzkoušet na zlatě. Upřednostňovaný časový rámec je D1. Metoda se vyznačuje tím, že obchodník se dívá na graf jednou denně a rozhoduje o otevření obchodu. Pokud se rozhodne pracovat v menších časových rámcích, musí si vybrat pouze evropskou nebo americkou obchodní seanci, které jsou nejvíce volatilní.

Fishing strategie

Zvláštností strategie je minimální počet indikátorů. Například u obchodního systému Victory, existuje mnoho indikátorů, které musí obchodník sledovat v reálném čase. U startegie Fishing existují pouze dva indikátory, které pomáhají najít vstupní bod.

Jeden indikátor kreslí trendové linie, jejichž proražení znamenají průrazy důležitých úrovní, po kterých by měl následovat další pohyb ve směru proražení. Druhý indikátor jednoduše filtruje signály a vyhodnocuje potenciál pohybu.

Jaké indikátory se používají ve strategii Fishing

Pro normální fungování systému potřebujete dva indikátory:

  1. Fishingind: indikátor kreslí trendové linie podle fraktálů. Proražení těchto linií bude prvním signálem k otevření pozice. Zde lze změnit několik nastavení:
  • Otstup: můžete určit vzdálenost mezi cenou nástroje a linií, kterou prorazila. Vzdálenost je uvedena v bodech.
  • Kolshow: perioda pro výpočet fraktálu.
  • Lineup a Linedwn: můžete změnit barvu linií. Ve výchozím nastavení je horní linie červená a spodní linie modrá.

  1. Alex_Activity je oscilátor, vykreslovaný jako sloupce histogramu. Indikátor potvrzuje otevření pozice.

Pokud histogram překročí úrovně 100 a -100, bude to druhý signál (po proražení trendové linie) pro otevření pozice. Říká se, že v takovém případě se hodnoty významně odchýlily od normálu a pravděpodobnost, že se znovu vyvine silný pohyb ve směru proražení je vysoká. Můžeme říci, že Alex_Activity pomáhá analyzovat sílu aktuálního momenta v trhu.

Jak otevřít prodejní obchod podle Fishing trategie?

Nyní pojďme podrobně diskutovat o algoritmu zadání short (prodejní) pozice na základě strategie Fishing. Otevření obchodu je poměrně snadné, je jen důležité dodržovat pravidla.

  1. Cena prorazila uptrendovou linii (modrou) shora. Odchod lze vyhodnotit podle zavírací ceny svíčky. Jakmile skončí obchodní den a tělo svíčky je pod linií, můžeme hovořit o úplném proražení. Všimněte si, že stín svíčky pod linií nebude považován za proražení. V tomto případě by obchodník neměl spěchat s otevřením obchodu.
  2. Histogram indikátoru Alex_Activity klesá a dojde až k proražení úrovně -100. To znamená, že existuje silné momentum a šance na další pokles jsou vysoké.

Musíme tedy obdržet dva signály. První je proražení spodní trendové linie a zavření pod nimi. Druhým je proražení úrovně -100 sloupcem histogramu. Pokud jsou splněny všechny požadavky, může obchodník vážně uvažovat o otevření prodejního obchodu.

Kam umístit Stop Loss?

SL je umístěn za nejbližším místním extrémem předcházejícím poklesu.

SL může být také umístěn indikátorem Alex_Activity: pokud sloupec uzavřel na 102, SL bude činit 204, (tj. hodnota indikátoru se zdvojnásobí).

Kam umístit Take Profit?

Minimální TP má stejnou velikost jako SL. Například pokud jsme otevřeli prodejní obchod se SL 200 bodů, bude TP také 200 bodů.

Jak jinak můžeme uzavřít prodejní obchody pomocí Fishing?

Ukončení pozice může být doplněno indikátorem klouzavého průměru. Signál je jednoduchý - pokud je MA proražený zespodu, obchodník by měl opustit trh.

Někteří obchodníci používají Trailing Stop. V tomto případě bude obchod uzavřen, jakmile se cena začne pohybovat směrem výše.

Můžete také přidat jakýkoli oscilátor a ukončit pozici, když vytvoří obratový signál.

Všechny tyto způsoby diverzifikace ukončení pozice však nejsou součástí standardní sady pravidel strategie. Berte je jako inspiraci pro další testování a možnou vlastní modifikaci strategie.

Příklad sell (prodejního) obchodu

Mějte na paměti, že strategie neustále překresluje linie (tj. Nebudete moci historicky hodnotit fungování strategie, pouze v reálném čase). Podívejme se na příklad otevření prodejního obchodu na měnovém páru NZD/JPY. Jak vidíme, uptrendová linie (zakreslená modře) byla proražena. Všimněte si, že obchodník může vstoupit až při otevření další svíčky, poté, co vyhodnotí, že došlo skutečně k proražení.

Dále obchodník vyhodnotí signál z Alex_Activity. Hodnoty dosáhly -102, což znamená, že existuje silné momentu a odchylka od průměru.

Obchodník můžete otevřít sell obchod za cenu 65,55. SL je umístěn na 66,80, kde je nejbližší místní maximum. TP je umístěn na 62,45.

Jak otevřít nákupní obchod pomocí Fishing strategie?

Podívejme se na signály pro vstup do long (nákupní) pozice. Zpravidla otevíráme obchod podobně jako prodejní, ale pravidla jsou naopak:

  1. Zavírací cena prorazila downtrendovou linii (nakreslenou červeně) nahoru. I zde si všimněte, že proražení lze vyhodnotit až po skončení obchodního dne.
  2. Histogram aktivity Alex roste a prorazil úroveň 100, což znamená, že odchylka od průměru je významná a pravděpodobnost pohybu ve směru proražení je vysoká. Můžeme říci, že signál Alex_Activity podporuje aktuální proražení.

Dostaneme tedy dva signály. První je proražení horní trendové linie a zavření svíčky zjevně nad linií. Druhým signálem je proražení úrovně 100 sloupci Alex_Activity histogramu. Pokud budou splněny všechny podmínky, můžeme obchodník otevřít nákupní obchod.

Příklad buy (nákupního) obchodu

Podívejme se na příklad otevření takového obchodu na měnovém páru AUD/NZD. Používáme časový rámec D1. Jak vidíme, cena prorazila downtrendovou trendovou linii (nakreslenou červeně) a zavřela nad ní.

Dále se podíváme na indikátor Alex_Activity, abychom vyhodnotili aktuální momentum. Hodnoty dosáhly 101, což naznačuje odchylku od průměru, a potvrzuje tak proražení trendové linie.

Obchodník může otevřít buy obchod za cenu 1,0245. SL je umístěn na 1,0095, což je nejbližší místní minimum a oblast supportu. TP je na 1,0435. Všimněte si, že kdybychom obchod ukončovali až při proražení MA, tak bychom stále drželi pozici.

Závěr

Obchodní strategie Fishing je metoda používaná na denním časovém rámci, která má velmi jednoduchá pravidla pro vstup a výstup z trhu. Existuje jednoduché spojení mezi trendovými liniemi a signály oscilátoru, které potvrzují proražení trendových linií. Metoda není časově náročná. Využívá denní graf a tím umožňuje obchodníkovi analyzovat graf jen jednou denně.

Obchodník navíc nemusí zakreslovat trendové linie, protože indikátor to dělá automaticky. Úkolem obchodníka je pouze dodržovat dvě pravidla a umísťovat správně SL a TP.

 

Tým RoboMarkets
info@robomarkets.cz
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Obchodní denní strategie Fishing