Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Německo děsí recese. Euro nepotěšily obavy finančních expertů

FX NEWS

Devizové trhy si po divokém začátku listopadu pravděpodobně vyberou oddychové dny. Včerejší výkyvy už nebyly tak značné jako ty pondělní. Rizikové měny tak zaznamenaly klidnější obchodování s náznakem počátku konsolidační fáze. Koruna se pohybovala v nejužším denním pásmu za posledních 14 dní.

Ekonomický kalendář v první polovině tohoto týdne je prakticky prázdný, což znovu nahrává spíše klidnějšímu průběhu obchodování, kterého jsme byli svědky včera a kterého bychom mohli být svědky i dnes. Nahrává tomu také Den veteránů, který slaví Američané. Trhy sice během této oslavy zůstávají otevřené, ale žádné důležité statistiky tamní úřady zveřejňovat nebudou.

Na domácí půdě jsme včera sledovali říjnovou inflaci. Ta meziměsíčně zrychlila o 0,2 % z předchozích -0,6 %. V meziročním vyjádření pak ceny rostly o 2,9 %, když trhy očekávaly růst o 3 %. Oproti předchozím 3,2 % se tak jedná o zpomalení a návrat do tolerančního pásma ČNB. Pod třemi procenty je inflace teprve podruhé za tento rok. Na stejné úrovni byla květnu a mimo tohoto měsíce, kdy se projevovaly silné dezinflační tlaky spojené s poklesem poptávky, jsme inflaci v rámci tolerančního pásma mohli vidět naposledy právě minulý říjen.

Jediná globálně sledovaná statistika, která byla včera zveřejněna, byl německý ZEW index ekonomického sentimentu. Ten v rámci budoucích očekávání v listopadu sice bezpečně zůstal v kladném teritoriu, ale jeho výsledek 39 bodů byl o 17 bodů níže než v říjnu a zároveň dopadl hůře, než kde se nacházel tržní konsenzus. V rámci hodnocení současné situace také došlo ke zhoršení oproti minulému měsíci i tržnímu odhadu, a to konkrétně na -64,3 bodu.

Prezident Střediska evropského hospodářského výzkumu ZEW Achim Wambach včerejší výsledky komentoval slovy: „Finanční experti se obávají dopadů druhé vlny koronaviru, a tak se indikátor ekonomického sentimentu v listopadu znovu značně propadnul, což značí zpomalení obnovy německé ekonomiky.“ Euru rozhodně nepomohla ani jeho slova o narůstajících obavách ohledně opětovného návratu německé ekonomiky do recese.

Také ZEW index pro Evropu zaznamenal zhoršení a euro na tyto zprávy reagovalo lehkým oslabením. To se na páru s dolarem posunulo chvilkově až k 1,1780 EURUSD, v odpoledních hodinách se ale ustálilo nad hranicí 1,1800 dolaru za euro. V pondělí pár na denním grafu přinesl prodejní signál skrze svíčkovou formaci bearish engulfing, a tak je možné, že společná měna odevzdá další zisky a posune se pod hranici 1,1800 EURUSD. Analýzu měnového páru EURUSD pro tento týden naleznete zde

V průběhu dnešního dne ale eurodolar díky Dni veteránů nebude mít moc impulzů z USA z pohledu dolaru, a díky absenci ekonomických dat z eurozóny ani ze strany eura. Obchodování by tak mělo být klidnější pro pár koruny s americkým dolarem a pro pár eura s dolarem spíše to dopolední, jelikož euro mohou v odpoledních hodinách svými komentáři ovlivnit šéfka ECB Christine Lagarde a viceprezident ECB Luis de Guindos.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Autor: David Jansa
Zdroj: Roklen24

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Německo děsí recese. Euro nepotěšily obavy finančních expertů