Vítejte v byznysu, kde uspět může každý.
Menu
Zavřít

Největší veřejně obchodované společnosti, které koupily Bitcoin jako rezervní aktivum

Kryptoměny

Když společnost Microstrategy koupila Bitcoiny za 425 milionů dolarů jako rezervní aktivum k zajištění proti inflaci, rozhodnutí se stalo důležitým známkou institucionálního schválení kryptoměny jako vyspělého a bezpečného aktiva.

 

Bitcoin jako rezervní aktivum

V době psaní tohoto článku je uvedeno 13 veřejně obchodovaných společností s celkovým počtem 598 237 BTC.

Největší společnosti, které koupily Bitcoin jako rezervní aktivum

Grayscale Bitcoin Trust – 2,14%

Ve svém Bitcoin Trust Fondu (GBTC) drží newyorská firma nyní 449 596 BTC, v současné době v hodnotě 5,1 miliardy USD, což představuje 2,14% z celkové cirkulující nabídky. Trust, který je uveden na trhu OTCQX, v roce 2020 získal 70% všech nově vytěžených Bitcoinů, čímž téměř zdvojnásobil své portfolio.

Společnost provozuje deset kryptoměnových investičních produktů zaměřených na institucionální investory. Fondy pokrývají Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Zcash, XRP a další.

Microstrategy Inc. – 0,18%

Společnost uvedená na burze Nasdaq, která vyvíjí mobilní software a poskytuje cloudové služby, koupila v srpnu a září Bitcoiny v hodnotě 425 milionů dolarů, čímž se BTC stal největším rezervním aktivem Microstrategy.

Americká firma v hodnotě několika miliard dolarů nyní drží celkem 38 250 BTC. To signalizuje rostoucí přijetí společností. Ředitel Microstrategy Michael Saylor řekl:

„Tato investice odráží naši víru, že Bitcoiny jsou spolehlivým úložištěm hodnoty a atraktivním investičním aktivem s dlouhodobějším potenciálem zhodnocování než držení hotovosti.“

Square Inc. – 0,022%

8. října společnost uvedená na newyorské burze oznámila, že utratila 50 milionů dolarů za nákup 4 709 Bitcoinů. Podle Amrity Ahujy, finanční ředitelky společnosti Square, má Bitcoin v budoucnu potenciál stát se všudypřítomnou měnou.

Square poskytuje softwarová a hardwarová platební řešení. V roce 2019 společnost vykázala tržby 4,7 miliardy USD. Má pobočky v USA, Kanadě, Austrálii, Japonsku a Velké Británii.

Coinshares – 0,33%

Společnost spravuje více než 1 miliardu dolarů v digitálních aktivech, přičemž Bitcoiny tvoří téměř 80% z toho. Coinshares v současné době drží – jménem investorů – celkem 69 730 BTC v hodnotě 790 milionů USD.

Prostřednictvím své dceřiné společnosti XBT Provider Coinshares nabízí bitcoinové a ethereové ETN (exchange trade notes), což je něco jako dluhopis. Produkt však utrpěl ránu, když finanční regulační úřad Velké Británie nedávno zakázal prodej ETN retailovým klientům v zemi.

Mezi další veřejně obchodované společnosti, které drží bitcoiny jako rezervního aktivum patří bitcoinoví těžaři Hut 8 Mining z torontské burzy cenných papírů (TSX) a Argo Blockchain z londýnské burzy cenných papírů. Galaxy Digital Holdings, která je uvedena na TSX a „se snaží institucionalizovat digitální aktiva a blockchainový prostor“, drží 16 651 BTC v hodnotě přibližně 188 milionů USD.

Zdroj: CryptoSvět

Ohodnoťte článek
Sdílejte článek
Přečtěte si další články
Největší veřejně obchodované společnosti, které koupily Bitcoin jako rezervní aktivum